Tömérdek termálvizet találtak Bécs alatt, azt tervezik, azzal fűtik a várost

2040-re teljesen klímasemlegessé válhat az osztrák főváros hőellátása.

Elkészült az osztrák főváros alatti területek pontos 3D-s geológiai térképe. Háromezer méteres mélységben ígéretes termálvízvagyon rejtőzik, amelynek kiaknázásával Bécs hőellátása még közelebb kerülhet a klímasemlegességhez. 2022 tavaszáig alaposan megvizsgálják a terület geológiai adottságait, mielőtt geotermikus erőművet létesítenének.

A GeoTief Wien projekt keretében a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és partnerei 2016 óta vizsgálják az osztrák főváros alatti talaj rétegeit és szerkezetét. Ennek eredményeként elkészült a Bécs alatti kőzetrétegek pontos 3D-s modellje. Kiderült, hogy háromezer méteres mélységben, az úgynevezett Aderklaaer Konglomerátum óriási potenciált rejt magas hőmérsékletű termálvíz formájában.

Wien Energie/APA

A 3D-s modell elkészítéséhez először a szénhidrogénipar állományadatait elemezték és értékelték. Ezután – Ausztriában először – 3D-s szeizmikus méréseket végeztek. Ehhez egy 175 négyzetkilométeres területen 16 ezer vezeték nélküli érzékelőt helyeztek ki, amelyek speciális járművekkel keltett rezgéshullámok szeizmikus visszaverődését rögzítették. Ezután 50 terabájtnyi adatot elemeztek és vetettek össze a szénhidrogéniparból származó állományadatokkal.

Ha sikerül kiaknázni a mélyben felfedezett termálvízvagyont, Bécs hőellátása 2040-re teljesen klímasemlegessé válhat. A cél az, hogy addigra a város hőszükségletének 56 százalékát távhő, a fennmaradó részt pedig hőszivattyúk segítségével fedezzék. A távhő klímasemlegessé válásában a hulladékégetés és a hulladékhő hasznosítása mellett a geotermiának szánnak központi szerepet. Ha a felszínen Donaustadtól Simmeringig tartó terület alatt rejlő magas hőmérsékletű vizet sikeresen fel tudják használni a megújuló energián alapuló távhő előállításához, az akár 120 megawatt termikus teljesítményt is jelenthet. Bécs célja, hogy 2030-ra 125 ezer háztartást láthasson el a földhőből származó távhővel.

A most beazonosított geotermikus rezervoár geometriai és eddig ismert hidraulikus tulajdonságai nagyon ígéretesek, a háromezer méteres mélységben található víz hőmérséklete 100 Celsius-fok körül lehet. Mivel a geotermikus erőmű megépítése előtt szeretnék minimalizálni a kockázatokat, 2022 tavaszáig alaposan felmérik a terület tulajdonságait. Megvizsgálják az Aderklaaer Konglomertátum kőzeteit, azok vízáteresztő képességét valamint a termálvíz kémiai összetételét is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech