Tovább a lejtőn: félelemkeltő igazoltatásokba torkollt a kormány járványkezelését kritizáló tüntetés

Egy mikropárt szervezte a tüntetést a magukra hagyott vendéglátósokért, mikrotömeg jelent meg, de így is sikerült ráküldeni a rendőrséget. Biztosan kell ez?

Január utolsó, már egészen hidegre sikerült napján a magát hovatartozásilag libertáriusnak belövő (vagyis az államhatalom minimálisra korlátozását, a háborítatlan szabad piacot szorgalmazó) Le az Adók 75 %-ával Párt hirdetett megmozdulást a budapesti Hősök terére.

Azt az egyre slágertémább slágertémát tűzték zászlajukra, hogy a Fidesz-rezsim nem csak nem segíti fel a földről a vendéglátás, a turizmus és a szórakoztatóipar járvány miatt elhasalt szektorát, de mintha aktívan törekedne annak ellehetetlenítésére a fél országot lekorlátozó logikátlan rendeletekkel, talán éppen azért, mert így később majd “saját adóforintjainkból fogják felvásárolni az államközeli vállalkozók a csőd szélére kényszerített vállalkozásainkat” - állt az esemény facebookos borítóképén.

Vendéglátós tüntetés
nyugat

Lengedezett a levegőben már egy ideje, hogy valami történjen, hiszen egymást érik a vállalkozói kilátástalanságot taglaló sztorik, az idő ketyeg, a bértámogatások beragadtak, ez a politikai kisképződmény pedig tett is az utcára vonulásért, komoly követői bázist gründolva az interneteken. Eseményt csináltak, embereket buzdítottak, rávertek a közhangulat seggére, ahogy azt kell.

Ugyanakkor masszívan szürreális tónusokkal árnyalja a történetet, hogy a pártvezető-szervező Ecsenyi Áron újságíró tavaly ősszel gyakornokként bejutott az “Újindex” szerkesztőségébe, és ott írásokat publikált, ami eleve egy megkérdőjelezendő alapállás, tehát mindenképpen egy furcsa figuráról beszélünk, főleg, ha még a TikTokjára is vetünk egy pillantást.

Mégis, mivel más nem szervezett demonstrációt a kormányzati antisegítés kapcsán, maradt ez a rendezvény, mint első kétségbeesett felnyögés. Mi is kimentünk meghallgatni, ahogy Ecsenyi párszáz érdeklődő előtt arról beszél, hogyan hagyta cserben a Fidesz a jobboldalt, és hogyan nincsen már piacgazdaság Magyarországon, vagy vették át a kormány emberei már a legendás Gundelt is, de igazán érdekesnek csak az bizonyult, ami mindezek után történt.

Vendéglátós tüntetés
nyugat

A többtucat járművel megjelenő - tehát nyilván sokkal komolyabb embertömegre számító - rendőrség ugyanis a beszédek zárultával elkezdett spóraként szétszállingózni az amúgy is ritka megjelentek között, és hozzáláttak igazoltatni. Egyszerre kettes-hármas csoportokban, néha működő kamerával a kézben, erődemonstratíve.

Aki törvénytisztelő polgárként került már ilyen helyzetbe, tudja, milyen jókötésű gombócot képes formálni a torokba a túltolt rendőri fellépés.

Nézni is rossz volt, ahogyan a készenlétisek nyomasztóan lassú tempóban megközelítettek egy-egy kiszúrt embert, hogy a nem létező falhoz állítsák. Még ha csak figyelmeztettek is, már maga az intézkedés ténye is sokakat annyira rossz újkádárkori szájízzel kísérhet haza, hogy legközelebb kétszer is meggondolják, kell-e nekik ez a felesleges stressz.

Így ér célt az eszköz, amit ráadásul egy olyan időszakban húznak elő a cilinderből, amikor kormányrendeletileg kimondatódott: nem szabad gyülekezni, és kész. Ja, és nem, a tömött áruházak meg a forraltboros sétálóutcák egymás tarkójára torlódó embermasszája dehogy számít gyülekezésnek, szemben a Hősök terén, nulla fokban, maszkban szanaszét helyezkedő személyekkel.

“Amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az emberek tisztán lássanak a járvánnyal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, cserébe viszont még a véleménynyilvánítás lehetőségét is durván korlátozza, fokozott türelmet kell tanúsítania a hasonló megmozdulásokkal szemben” - írta a TASZ a tüntetés után, egyben kimondva, hogy általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az.

Tartunk tőle azonban, hogy a pártállam döntéshozóit ez a magyarázat aligha hatja meg, és sajnos nem is kell hogy meghassa őket, tekintve, hogy a klasszikus magyar apátia (de még inkább: a másokkal szemben nem létező empátia) megint nem sodort többtízezer embert egy ilyen eseményre.

Ja, a hájjal megkent vendéglátósok, hát ők tele vannak, mint a déli busz, hagyjuk már, hova sírnak! - harsognak a sztereotipizáló megmondások egyes kommentmezőkben, miközben a valóságban sorra kerülnek ki a Kiadó táblák az üzletekre, hallani utolsó tartalékokról, futárnak álló, vagy éppen barátoktól kölcsönkérő étteremtulajokról.

De semmi gond, ez nem a mi ügyünk, legalább most jól megkapják ők is a rám sózott drága és fonnyadt rántotthúsért, otthon ráadásul ma is melegebb van!

Igen. És minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény