Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi ellenzék bojkottálni akarja a túlóratörvényt, három városban már megtették

Ehhez közgyűlési döntés kell, a módszer egyébként egyszerű.

Tegnap írtuk Az ellenzék kezdeményezi, hogy a szombathelyi önkormányzati szervezeteknél ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt 2018. December 28. 12:17 , hogy a szombathelyi közgyűlés baloldali ellenzéke, az Éljen Szombathely-frakció rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte. A céljuk, hogy az önkormányzat bojkottálja a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvényt.

Ha nem hiányzik ellenzéki képviselő, megszavazhatják

A törvényről írtunk már részletesen Két és fél évet is várhat majd a túlórapénzére vagy a szabadnapjára 2017. April 20. 18:54 , december 12-én botrányos körülmények között Megszavazták a rabszolgatörvényt, az ellenzék kivonult 2018. December 12. 10:27 fogadta el az országgyűlés, egészen karácsonyig tartó, országos tüntetéssorozat indult ellene, Szombathelyen december 18-án volt egy nagyobb demonstráció Hende majdnem nagyobb fújt kapott, mint Orbán - Élőztünk a szombathelyi tüntetésről 2018. December 18. 17:56 . Egy közvélemény-kutatás eredménye A magyarok háromnegyede ellenzi a rabszolgatörvényt, kétharmada támogatja a tüntetéseket 2018. December 22. 15:42 szerint a magyarok háromnegyede, és még a Fidesz szavazóinak kétharmada is elutasítja a törvényt.

Az biztos, hogy a szombathelyi rendkívüli közgyűlést össze kell hívnia a polgármesternek, a kezdeményező baloldali frakciónak megvan ehhez a létszáma. Valószínű, hogy Balassa Péter (Jobbik) is melléjük áll, hiszen pártja is tiltakozik a törvény ellen. Ha Molnár Miklós (Pro Savaria) is így tesz, akkor - ha a Fidesz bojkottálja is a rendkívüli közgyűlést -, határozatképesek lesznek, és meg is tudják szavazni.

De hogyan lehet egy törvényt felülírni egy önkormányzati határozattal?

Ez az alapkérdés, de megvan a megoldás. És három város (Szeged, Salgótarján és Dombóvár) már meg is tette.

A lényeg, hogy a közgyűlés hoz egy határozatot, amiben utasítja a 100 százalékban önkormányzati cégek vezetőit, hogy:

a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén az évi 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl

önként vállalt túlmunka

megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeret ne alkalmazzanak.

Ezzel gyakorlatilag olyan szabályokat hoznak létre, amelyek lehetetlenné teszik a 400 óra túlmunka és a 36 hónapos túlórakeret, vagyis a túlóratörvény legfontosabb részeinek alkalmazását.

Utasítást adhatnak a jegyzőnek is, aki a polgármesteri hivatal alkalmazottainak munkáltatója, és az önkormányzati intézmények vezetőinek.

A bojkott ezért

csak az önkormányzati tulajdonú cégekre és intézményekre vonatkozna, erre van lehetősége a közgyűlésnek.

Hogy sikerül-e bojkottálni a rabszolgatörvényt, a jövő év elején kiderül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra