Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Túraajánlat - Keressük meg az erdőben az egykori góri vasúti megállót!

Számos indok van arra, hogy megtegyünk ezt a könnyed sétát az egykori Ablánc csárdától.

Ha ön szeret a természetben sétálni, akkor bizonyára örömmel olvas lehetséges úti célokról, ha pedig nem szokott ilyent tenni, talán pont ezzel az írással tudunk kedvet kerekíteni hozzá.

Az acsádi erdőben történő barangolás sokkal inkább a szabadidős tevékenységek, semmint a túrázás kategóriájába tartozik, de közel van, kikapcsol, egészséges, ingyen van és gyönyörködtet.

Azért ez már elég indok, nem?

Egyszer volt, hol nem volt

Talán az idősebbek még emlékeznek arra, hogy a Szombathely-Sopron vasútvonalon hajdanában megállt a vonat Górnál is, valahol Acsád és Bük között félúton.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Az erdő minden évszakban szép
Józing Antal

A település megállója több kilométerre volt a falutól. Az ingázóknak romantikus volt átbiciklizni az erdőségen naponta kétszer, de nem túl praktikus, így aztán amikor a hetvenes években elterjedtek az autóbuszok (mindent az utakra! - adta ki a vezényszót a Párt!), a vonat egyszer csak többé nem állt meg itt.

Az épület még állt egy darabig, majd a kilencvenes években elbontották azt is.

A természet pedig tette a dolgát.

Az oda vezető utat benőtte a “dzsungel”, a ház körüli gyümölcsfák is elbukták a harcot a vadonnal szemben, évről évre kevesebb látszott az emberek ezen kis hídfőállásából, aztán az egykori állomás végleg belesimult a természetbe.

De arra mindenképpen jó, hogy célt adjon egy könnyű kis erdei sétának.

Kis segítség a kereséshez

Az egykori állomásépület Bük, Gór és Acsád felől is megközelíthető. Mi az utóbbit választottuk, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy Szombathelyhez ez van a legközelebb, na és az sem hátrány, hogy ebből az irányból “főúton”, az országos Kéktúra útvonalán lehet gyalogolni, ami alaposan el van látva jelzésekkel.

Az autót az egykori Ablánc csárda parkolójában hagyjuk, onnan néhány száz métert az országúton kell menni Bük felé, amíg meg nem látjuk ezt a táblát.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Jobbra találjuk az ösvényt, ami nekünk kell
Józing Antal

Itt tudunk rácsatlakozni a Kéktúra ösvényre.

Habár süt a nap és elég régen esett, az erdő kissé nyirkos, itt-ott némi sár is van, de egy sport- vagy masszív félcipővel így is lazán letudható a majdnem sík terep és a 2 x 3,5 kilométeres táv.

Az erdészet szemmel láthatóan élénk erdőgazdálkodást végez errefelé, úgyhogy meglehetősen változatos a táj, az idős, szemet gyönyörködtető fáktól kezdve a tarvágásokig.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Ez utóbbi komorságát oldja egy szarvascsalád, amely olyan váratlanul toppan elénk, hogy a fényképezőt sincs időm elővenni a tokból. De talán nem is baj.

Egyetlen ponton akad egy kis kalandunk.

Kb. 2 kilométer után keresztezi a túraútvonal a vasúti síneket. Ezt alapból egy kis alagúton keresztül tehetjük meg, csak most éppen kisebb tó alakult ki az átjáróban.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Csak semmi pánik. Oldalt át lehet kelni a vízen
Józing Antal

A vasúti töltésre vezet ugyan lépcső, csak éppen a másik oldalán nincs lejárat.

Aztán kiderül, az alagút szélén van egy kis emelt földsáv, amin kis szerencsével át lehet egyensúlyozni a túlsó oldalra.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Ha felmegyünk a töltésre, ezt látjuk. Ennek az egyenesnek a végén van az úti cél, de nem itt megyünk, hanem az erdőben
Józing Antal

A túlsó, góri oldalon 50 méter után egy útelágazás vár ránk, ahonnan aztán a sínekkel párhuzamosan haladunk kb. egy kilométeren keresztül.

Gór egykori állomását ott találjuk, ahol vége a vasúti egyenesnek, és a sínek kanyarogni kezdenek.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Talán ez a legszebb szakasz
Józing Antal

Ezt a töltésről szépen látjuk, az erdőből viszont egyáltalán nem. Ott akkor érjük el a célunkat, amikor a gyalogösvénynek vége lesz, pontosabban egy elágazáshoz ér.

Balra, kicsit távolabb ezt a táblát látjuk:

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Józing Antal

Jobbra viszont vissza tudunk menni a töltéshez.

Ha itt bekukkantunk a fák közé, akkor előbb-utóbb megtaláljuk azokat a betonlapokat, amelyek elárulják, hogy célhoz értünk: megtaláltuk az egykori góri vasúti megállót.

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Ennyi maradt az épületből - Kattintson a képre a galériához
Józing Antal

Vallomás

Az idősebbek talán emlékeznek arra is, hogy az egykori góri megállóhoz tartozott egy kis szolgálati ház is.

Nos, abban a házban laktak egykor a nagyszüleim. Többek között innen jutott szembe a túra ötlete.

Már csak homályos képeim vannak a helyről és az egykori épületről, de arra nagyon jól emlékszem, hogy az erdő gyönyörű volt minden évszakban.

És ez utóbbi pont úgy igaz most is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra