Úgy megszaladtak az albérletárak, hogy tulajdonképpen egyszerűbb megvenni egy lakást, mint hosszú ideig bérelni

Két hét alatt közel az egyharmadával nőtt a kiadó lakások száma.

Nemrég derültek ki a felvételi ponthatárok, minden fiatal megtudta, hogy melyik felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait. Ilyenkor persze rögtön felmerül a lakhatás kérdése is, ahogy az lenni szokott, rendesen felpörgött az albérletpiac.

Az ingatlan.com elemzése szerint a kiadó lakások száma 28, a kiadó szobáké pedig 12 százalékkal nőtt két hét alatt Budapesten és a nagy egyetemvárosokban.

Az adatok szerint augusztus első napjaiban a kiadó téglalakásokért átlagosan 150 ezer forintot kértek Budapesten egy hónapra, Debrecenben 100 ezer forintot, míg Győrben 110 ezer forintot.

Elképesztő? Tényleg? Akkor jön még egy adat:

Az albérletpiaci drágulás miatt ma már egy budapesti kiadó szobáért annyit kérnek, mint egy garzonért öt évvel ezelőtt: a kiadó szobák átlagára havi 50-60 ezer forint. Egyetlen szobáé.

Gyorsan reagáltak a lakástulajdonosok

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint sok lakástulajdonos megvárta a ponthatárok kihirdetését és csak ezt követően dobta piacra a kiadó lakását.

Az is látható, hogy Budapesten és az egyetemvárosokban a 40 négyzetméternél kisebb albérletek a legnépszerűbbek, mert a bérlők fele ezeket keresi, pedig a garzonlakások csak a kínálat egyharmadát teszik ki.

- fogalmazott a szakértő.

Bár a kiadó lakásoknál kisebb a kínálatuk, de a piac fontos részét képezik ma már a kiadó szobák. Elsősorban az utóbbi években végbement albérletpiaci drágulás miatt sok diák számára a lakásoknál jóval olcsóbb szobák jelenthetik a megoldást a lakhatásra.

Lakások, szobák, bérleti díjak

Az egyetemvárosok közül Debrecenben a kiadó téglalakások átlagos bérleti díja augusztus elején 100 ezer forint volt, egy kiadó szobáért pedig átlagosan 35 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Győrben a lakások 110 ezer forintért, a szobák pedig 50 ezer forintért érhetők el a kínálatban. Miskolcon a lakások bérleti díja 70 ezer forintnál tartott augusztus elején, ennek a feléért pedig egy szobát lehet bérelni. Szegeden a lakásbérleti díjak 95 ezer forintnál tartottak augusztus elején, a szobáknál pedig 40 ezer forint volt az átlag. Pécsen a szobákat 35 ezerért adták, a lakásokat pedig 100 ezer forintért.

Balogh László szerint az albérletszezonban érdemes gyorsan dönteni, mert a legnépszerűbb lakások hamar elkelnek a jelentős kereslet miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság