Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az evangéliumot tanítaná új otthonában a KDNP

A sok viszályt túlélő párt potentátjai szerint át kell alakulnia a magyar társadalomnak. Székházat avattak a kereszténydemokraták Szombathelyen, a Malom utcában.

Nem is oly régen számoltunk be arról, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom új irodát nyitott a Vörösmarty utcában Csapatjátékot és utcai politizálást ígér a Jobbik 2012. February 01. 19:30 . Nos, a néhány éves számkivetettség, kávéházakban, valamint magánlakásokban eltöltött időszak után, immár a Jobbikétól finom szólva eltérő elveket valló kereszténydemokraták is otthonra leltek a vasi megyeszékhelyen. A párt pénteken kora este, legillusztrisabb képviselőinek jelenlétében a Malom utcában avatta fel új székházát. További hasonlóság az említett rendezvény között, hogy mindkettőre sokan voltak kíváncsiak.

Támadások kereszttüzében

Az 1940-es évek elején még kialakulófélben lévő, aztán évekig a Demokrata Néppárt nevet viselő KDNP történetét az elmúlt évtizedekben nem hagyták érintetlenül a politikai küzdelmek, a belső feszültségek, de a választási sikerek sem. A párt, immár újra KDNP néven, a rendszerváltást követő években tagja volt az első szabadon választott kormánykoalíciónak. 1996-ban azonban pereskedésekbe is torkolló belső harcok következtek a párt életében, melynek következtében előbb szétesett, majd meg is szűnt a KDNP parlamenti frakciója.

KDNP irodaavató
Imákat is hallhattunk
BZ

A kilencvenes évek közepén a MIÉP-pel való együttműködése miatt sokat támadott párt évekre eltűnt a politikai paletta vezető szereplői közül. A 2002-es újjászervezést követően aztán erősödött, 2010-ben a Fidesszel karöltve már kormánypárt lett.

Többek között (kimondva vagy épp kimondatlanul) a fentiekben röviden felvillantott történelmi események is szóba kerültek a legutóbbi önkormányzati választásokon a Fidesszel Szombathelyen is több közös jelöltet indító, ám az elmúlt időszakban magáról keveset hallató párt Kevés a párt Szombathelyen 2011. December 27. 07:34 vasi szervezetének székházavatóján.

Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott szerint például a korábbi nyomorúság után már éppen itt volt az ideje, hogy a kereszténydemokraták méltó helyre leljenek a városban. A folytatásban szót kapott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke is. Az első sorban helyet foglaló lelkészekre pillantva elmondta: ha lennének a teremben liberális újságírók, akkor nyilván kritikával illetnék, hogy egy pártrendezvényen jelen vannak az egyházak képviselői is.

Az embereknek az evangéliumra van szükségük?

Semjén úgy véli, ettől függetlenül sem olvad össze a politika és az egyház, sőt a KDNP tagjai a lelkészektől iránymutatást, illetve spirituális útravalót kérnek, hogy az evangélium irányába mozdítsák el a világot. Az elnök arra is kitért, hogy az országban egyre több helyen van olyan vár (köztük most már Szombathelyen is), ahol a kereszténydemokraták találkozhatnak, az állampolgárok pedig elmondhatják problémáikat.

KDNP irodaavató
Semjén Zsolt: spirituális útravalót kérünk a lelkészektől
BZ

Hende Csaba honvédelmi miniszter rövid beszédében a Rákóczi-szabadságharc idejéből való jelmondat (Cum Deo pro Patria et Libertate! – Istennel a hazáért és a szabadságért!) erejét hangsúlyozta.

A KDNP az egyetlen párt, aminek tagja voltam, vagyok, és remélhetőleg leszek is

, mondta Puskás Tivadar polgármester.

Az attól függ, mit mondasz most

, vágta rá viccelődve Semjén.

A jóízű nevetgélés után Puskás a folytatásban arról mesélt, hogy sokáig távol állt tőle a politizálás, ám Hende Csaba biztatására mégis belevágott. Végül hozzátette: a virágzóban lévő haza a jövőben remélhetőleg fel is virágzik.

Básthy Tamás országgyűlési képviselő szerint a 90-es évek megosztottsága óta sokan fanyalogva gondolnak a KDNP-re, ráadásul a hazai kereszténydemokrácia soha nem kapott még annyi támadást külföldről, mint napjainkban.

Básthy úgy véli, a magyar társadalomnak át kell alakulnia, s ez csakis úgy lehetséges, ha megtanítják az embereknek az evangéliumot. Végezetül, az egyházak képviselői mondtak imát és áldást, majd némi anekdotázás után következhetett az ilyenkor megszokott pezsgős koccintás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A vasi képviselők nem csökkentik az államadósságot

Csak tíz volt és jelenlegi országgyűlési képviselő áldozott erre a saját zsebéből. A vasiak jó része nem is reagált kérdésünkre.

Kevés a párt Szombathelyen

Éppen nyolcan vannak, mint Hófehérke és a hét törpe. Legalábbis, amiről mi tudunk. Országosan tizenötször ennyi párt létezik.

Török Gábor: A kormány minden zsákmányt megszerzett

A politikai elemző szerint nehéz helyzetben folytatódik idén a kormányzás, sokat kopott Orbán hitelessége, a szombathelyi és a vasi politikusok pedig súlytalanok.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra