Török Gábor: A kormány minden zsákmányt megszerzett

Az elmúlt másfél évben a kormány minden pozíciót elfoglalt, ám a tudománya gyakran megállt ott, ahol előrelátásra, megfontoltságra lett volna szükség. A kétharmad veszélyei 2010 tavaszán még nem tűntek fontos kérdésnek. Mára viszont egyértelmű, hogy miközben a Fidesz minden második szavazóját elvesztette, az ellenzéki pártok támogatottsága csupán stagnál. Szombathely és Vas megye alapvető gondja pedig nem más, mint az, hogy nincs befolyásos politikusa. A szombathelyi Török Gábor a nyugat.hu-nak elemzett.

Nagyjából két héttel a 2012-es esztendő kezdete után hogyan értékeli a Fidesz-KDNP koalíció kormányzásából eddig eltelt több mint másfél évet?

Soha nem könnyű néhány mondatban összefoglalni egy hosszabb időszak jelentőségét, megfogalmazni lényegét, de vállalva az egyszerűsítést, most mégis viszonylag könnyebben megtehető. Az új kormány egy klasszikus politikai-hatalmi kormányzást folytatott, amely egy központból irányított, fegyelmezett kétharmados többségénél fogva rendkívül eredményesnek bizonyult azokon a területeken, ahol önmagában a politikai akarat elegendő. Minden pozíciót elfoglaltak, minden zsákmányt megszereztek, tudatosan törekedtek a berendezkedésre, a kurzusépítésre.

Ugyanakkor a tudományuk sajnos gyakran megállt ott, ahol előrelátásra, megfontoltságra, tervezésre, diplomáciai érzékre és egyéb, a politikában is hasznos képességekre lett volna szükség. Ami ugyanis könnyen ment az intézmények átalakításánál, a szabályok megváltoztatásánál a magyar parlamentben, finoman szólva is akadozott a gazdaságpolitikában és a nemzetközi kapcsolatokban, ahol nem annyira az akaratnak, hanem sokkal inkább a felkészültségnek és a hozzáértésnek van primátusa. Ami 2011 nyarának vége óta történik, az a szándék és a valóság találkozása, ütközése. Orbán Viktor az őszi politikai szezon kezdetén kijelentette, hogy a kormány politikáját a valósághoz kell igazítani – úgy látom, egyelőre ennek a fontos mondatnak a megértése, elfogadása, belsővé tétele van napirenden.

Török Gábor: Orbán kijelentette, a kormány politikáját a valósághoz kell igazítani

Ilyen előzmények után milyen parlamenti szezon várhat ránk tavasszal? Folytatódik a heves vitákat kiváltó döntések, ezzel együtt a demonstrációk Láncos-erővágós december: blokád a Parlament előtt 2011. December 23. 13:50 sora?

Sok minden függ attól, hogy a kormány hajlik-e a politikai korrekcióra. Ezzel kapcsolatban nem vagyok annyira szkeptikus, mint több más megszólaló. Úgy látom, hogy jobb pillanataiban a kormány is felismeri ennek szükségességét, racionalitását. Nem hiszem, hogy végleg eldőlt volna ennek a ciklusnak a sorsa, de azzal egyetértek, hogy kifejezetten nehéz körülmények között folytatódhat 2012-ben a kormányzás.

Blogjában azt írja :

Tavaly tavasszal, az új alkotmány elfogadásakor nem sokan tudták volna elképzelni, hogy annak hatályba lépésekor nem azt ünneplő, hanem azt elutasító emberek veszik körül a rendezvény színhelyét. Kevesen hitték volna, hogy a kormányfőnek valamilyen hátsó bejáraton kell megközelítenie a helyszínt, az épületet pedig rendőrök sorfala védi majd.

Arra is utalt, hogy Orbán Viktor lassacskán Gyurcsány Ferenc sorsára juthat. Valóban így lesz?

A változás valóban váratlan, meglepő. Tényleg nem hittem volna, hogy ilyen rövid idő múltán újra átélhetünk sok mindent az előző ciklusból. Ennek ellenére Orbán Viktor talán még nem tart ott, ahol a korábbi kormányfő járt Őszöd és a 2006-2007-es utcai események után, de az vitathatatlan, hogy a hitelessége nagyon sokat kopott, és könnyen elképzelhető, hogy a fekete leves – ha sikerül megállapodni az IMF-fel, azért, ha nem, azért – még csak most jön.

A Fideszre sokan vezérelvű pártként tekintenek. Ettől függetlenül vannak még erős emberei a kormánypártnak, elég csak Lázár Jánosra, Navracsics Tiborra, Kósa Lajosra, vagy éppen Kövér Lászlóra gondolnunk. A Fidesz táborában van-e olyan politikus, aki szükség esetén átveheti Orbán Viktor helyét? Egyáltalán mekkora a helycsere valószínűsége?

A helyzet kulcsa ma még egyértelműen Orbán Viktor kezében van. Nagyrészt tőle függ, hogy merre mozdul el a Fidesz. Elméletileg az sem kizárt, hogy a kormányfő tartja majd helyesebbnek az irányított váltást, de az is lehet, hogy – hasonlóan Gyurcsányhoz – abban bízik, hogy a helyzete, a megítélése a ciklus második felében javulni fog. A Fidesznek sok tehetséges politikusa van, akik közül többen esetleg kormányfőként is megállhatnák a helyüket, de azt nem tartom valószínűnek, hogy egy váltás a közeljövőben Orbán ellenében menjen végbe.

Az ember nemrégiben csak úgy kapkodta a fejét, amikor az IMF-tárgyalások kapcsán nap mint nap új, az előzőtől homlokegyenest különböző kormányzati nyilatkozatokat olvasott. Ezalatt sokan azt sejtetik, hogy a Valutaalap és az EU védőhálója nélkül csökkenhet a kereslet a bóvlivá minősített magyar állampapírok iránt is. A kormány fél, összezavarodott, vagy valamilyen egyelőre nem igazán átlátható, ám tudatos stratégiát folytat?

Jó lenne tudni a választ, én is csak találgatok. Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a kormány – éppen korábbi politikája és retorikája okán – a reputációját félti, azaz szeretné minél alacsonyabbra szorítani azt a politikai árat, amit a megállapodás és annak következményei miatt fizetnie kell. Olyan helyzetbe került az ország – és ebben benne van az előző kormányok és a mostani vezetés felelőssége is -, amikor már nincs egyértelműen jó döntés. A kommunikációs tojástánc szerintem emiatt van. A kabinet – miközben tudja, hogy a megállapodásra sajnos szüksége van az országnak – jelenleg magával és magáért küzd. A gazdasági és a politikai racionalitás élesen ütközik, az egyik mondat az egyikre, a másik a másikra reflektál.

Török Gábor
Mészáros Zsolt
Nem tartom valószínűnek, hogy egy váltás Orbán ellenében menjen végbe
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Pártjáért készül tüntetni a Fidesz holdudvara

Békemenet Magyarországért fantázianév alatt vonulnak a Hősök terétől a Parlamentig sokan, Bayer Zsolttól Bencsik Andráson át Pataki Attiláig.

A bizalomvesztés ára: magyar pénzek Ausztriában

Decemberben óvatos becslések szerint is több ezren vitték a vagyonukat osztrák bankokba. Rémhír lenne, hogy az állam ráteszi a kezét a megtakarításokra?

Óriási tüntetés a fideszes bóvlialkotmány ellen

Civilek és demokratikus ellenzéki pártok egész hada demonstrált hétfőn Budapesten, az Operaháztól nem messze, ahol eközben a kormány magát ünnepelte.

Láncos-erővágós december: blokád a Parlament előtt

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták össze magukat a bejáratoknál, hogy ne juthassanak be autóval a kormánypárti képviselők. Az ok: ma fontos törvényekről döntenek a Házban.

Tényleg itt van a vége Orbán uralmának?

Nem hiszem, sőt, belpolitikai szempontból még jól is jöhet ki a dologból. Külföldön azonban gyorsan leírják és elszigetelik.

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás

Az előkészítést végző cég vezetője szerint az időhúzás miatt hiteltelenné váltunk külföldön, mindenki belefáradt már a dologba, ha októberben nem lép a kormány, vége a történetnek. Barta Balázzsal, a Sia-Port Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Török Gábor politológus: újságíróként indult Szombathelyen

Mióta 1998-ban beszippantotta a média, azóta nincsen országgyűlési választás nélküle. Interjú Török Gábor történész-politológussal, politikai elemzővel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet