Új típusú körforgalom indult el Hollandiában – Lenne helye nálunk?

A buszoknak és a bicikliseknek elsőbbsége van az autókkal szemben.

Szombathelyen a múlt héten jelentették be A szombathelyi önkormányzat építi meg 15 év után a vállalkozó helyett a körforgalmat a Gagarin utca végén 2022. February 11. 11:43 , hogy új körforgalom épül a városban a Gagarin út a Bartók Béla körút kereszteződésében.

Mivel nem vagyunk közlekedési szakemberek, fogalmunk sincs, hogy ez jó vagy rossz lesz-e, majd az élet eldönti, de a bejelentés arra jó, hogy még inkább felfigyeljünk arra a hírre, mely szerint újabb hat „holland típusú” körforgalmat építettek a közelmúltban.

Ezeknek a legfontosabb jellemzője, hogy a kerékpárosoknak és gyalogosoknak elsőbbségük van az autósokkal szemben.

Ez a videó megmutatja, hogy hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban.

Az egyik legfontosabb üzenete a holland típusú körforgalmaknak, hogy a közlekedési szakemberek (és a lakosok) túllépnek azon, hogy a kerékpározás segítéséhez elég felfesti a sávokat az út szélére. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások nyilván ösztönzően hatnak a biciklizésre, hiszen lényegesen biztonságosabbak, mint a hagyományos társaik.

És akkor nem beszéltünk olyanokról, mint mozgás, egészség, fenntarthatóság, gazdaságosság, szabadság.

Az utóbbi időben legnagyobb figyelmet az amszterdami Schiphol repülőtér közelében épült, a múlt év végén átadott csomópont kapta, merthogy még tovább gondolja a 21. századi városi közlekedés okozta kihívásokat és az azokra adott válaszokat.

Twitter/Dutch Cycling Embassy

A körforgalom különlegessége, hogy nemcsak a kerékpárosoknak, de a buszoknak is elsőbbséget biztosít. A buszsávok átszelik a csomópontot, ráadásul és úgy van megoldva, hogy a buszok (persze elektromosak) érkezésekor a többi közlekedő piros lámpát kap.

A megoldással foglalkozott a magyar nyelvű Baleset-megelőzés Facebook-csoport is, hogy aztán a bejegyzéshez olyan hozzászólások érkezzenek, mint:

"Magyarországon a sok tirpák autós a buszsávban menne egyenesen, és halomra törnék egymást."

Vagy:

"Hazánkban az autós társadalom még egy kétsávos körforgalmat sem ér fel agyilag. Nem, hogy ezt."

A holland közlekedési megoldásokat bogarászva egyébként az embernek az az érzése, mintha egy másik dimenzióban léteznénk és gondolkodnánk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?