Újabb nemzetközi díjat zsebelt be a szombathelyi Mesebolt Bábszínház

Ezúttal Katowicében a Lenka és a tündérrel.

„Varga Bori, a Mesebolt Bábszínház művésze érdemelte ki a legjobb színésznőnek járó díjat a katowicei nemzetközi bábfesztiválon a Lenka és a tündér című előadás szerepeiért” – közölte lapunkkal a szombathelyi bábszínház.

Négy év szünet után 2022. szeptember 28-a és október 1-e között rendezték meg, immár 14. alkalommal a „Katowice - Dzieciom”, azaz „Katowice a gyermekekért” elnevezésű Nemzetközi Bábszínházi Fesztivált.

A rendezvény fő célja, hogy a színházi előadásokon és a kísérőrendezvényeken való aktív részvétellel fejlessze a gyermekek és serdülők kritikai érzékét, kialakítsa a művészet tudatos befogadásának képességét.

Az idei találkozó központi gondolata a generációk közötti kapcsolatok építése volt. A találkozón 4 nap alatt 5 ország 12 színházának 14 gyermekelőadását láthatta a közönség. A versenyprogramba bekerült produkciókat szakmai zsűri választotta ki 50 előadás közül.

A lengyel színházak mellett Németországból, Szlovéniából, Litvániából is érkezett egy-egy társulat, Magyarországot a szombathelyi Mesebolt Bábszínház képviselte.

A Mesebolt Michael Ende: Lenka és a tündér című művéből készült szólójátékával kapott meghívást, melyet Veres András írt és rendezett, a tervező Rumi Zsófi volt, a zenéért pedig Kiss Dávid felelt.

Mesebolt Bábszínház

A történet egy örökké érvényes problémát jár körül: a szülő-gyermek konfliktust. Lenka egy tündér segítségével arra a varázslatos képességre tesz szert, hogy bármikor lekicsinyítheti a neki ellentmondó szüleit. Ez, az egyébként rengeteg mókás, abszurd helyzetet generáló, szituáció már önmagában jellegzetesen modern problémát vet fel: vajon lehetséges a valóság átalakítása, megváltoztatása, a nekünk megfelelő formára?

És bár a forma modern (a kortárs bábszínház technikái segítségével elevenedik meg Lenka és a tündér története), a közönség megszólítása a legősibb közlési formához, a közvetlen mesemondáshoz nyúl vissza.

Az egyszemélyes előadásban Varga Bori meséli, játssza, értelmezi a történetet, folyamatos párbeszédben a közönséggel. Ez alatt nem álinterakció, tapsoltatás, kiabáltatás értendő, hanem a cselekmény időről időre való értelmezése, elemzése, Lenka cselekedeteinek értékelése.

Ilyen módon a nézők részesei lehetnek ennek a különös, belső utazásnak, melynek során szembesülünk azzal, hogy a felnőttséget is meg kell tanulni, és hogy a család az az egység, amelyben egy gyermek biztonságosan elsajátíthatja a megfelelő viselkedési formákat, és a saját biztonsága érdekében létező szabályokat.

Az előadásban szinte percenként történnek csodák. De a legnagyobb „csoda” az, hogy szülő és gyerek megérti a másik motivációját, érzelmeit, szándékait. Michael Ende meséje elsősorban empátiára, a másik megértésére tanít.

A színésznőnek nem volt könnyű dolga. Az előadást magyarul játszotta lengyel gyerekeknek, köztük sok siketnéma apróságnak. Bár a megértést segítette egy lengyel színésznő, illetve egy jeltolmács, akik a produkció több pontján röviden ismertették a soron következő jelenetek történéseit, a nyelvi korlátokat játékával kellett, és sikerült is teljes egészében leküzdenie.

A közönséget és a szakmai zsűri tagjait is lenyűgözte a játéka, így alakításért elnyerte a fesztivál egyik fődíját, a legjobb színésznőnek járó elismerést.

Mesebolt Bábszínház

Varga Bori 2018-ban végzett a Kaposvári Egyetem színművész szakán, azóta a Mesebolt Bábszínház társulatának tagja. A Mesebolt Bábszínház második alkalommal vett részt a Dél-Lengyelországban megrendezett Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon. 2018-ban, az előző 13. találkozón a Batu-tá kalandjai című előadásuk elnyerte Katowice város polgármesterének különdíját a bábművészet tradícióinak megőrzéséért, a hagyományos bábjáték eszközeivel kortárs problémák megfogalmazásáért.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház legutóbb a X. Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálén zsebelt be nemzetközi díjat, Nemzetközi díjat nyert a szombathelyi Mesebolt Bábszínház April 04. 15:53 akkor a Weöres Sándor Színházzal és a Kabóca Bábszínházzal közös Szólít a szörnnyel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra