Újra opera! – Verdi Rigolettója három felvonásban a szombathelyi Sportházban

A Savaria Szimfonikus Zenekar ráadás koncertje.

Olasz nyelven szólal meg, de cselekménye feliratozva követhető lesz Verdi Rigolettójának az AGORA-MSH-ban június 11-én. A háromfelvonásos operában a Savaria Szimfonikus Zenekart Kesselyák Gergely vezényli, az előadást Aczél András rendezi. A Savaria Szimfonikus Zenekar bérletesei számára az előadás ingyenes ráadás koncert.

A Rigoletto Giuseppe Verdi (1813-1901) háromfelvonásos operája, a helyszín Mantova a 16. században.

Első felvonás - Terem a hercegi palotában

A mantovai herceg legújabb kalandjával dicsekszik az egybegyűlteknek. Közben udvarló pillantásokat vet Ceprano gróf feleségére is, és férje jelenléte ellenére ajánlatokat tesz neki. Megérkezik Rigoletto, a herceg udvari bolondja, aki szinte mindenkit kigúnyolt és megalázott már. Marullo jön a hírrel, hogy Rigoletto szeretőt tart. Amikor Rigoletto kigúnyolja a szerencsétlen Monteronét, akinek leányát a herceg elcsábította, a gróf megátkozza Rigolettót. Éjszaka Rigolettót az utcán megállítja egy idegen, Sparafucile, és felajánlja neki szolgálatait. Rigoletto elutasítja és elmegy lányához, Gildához, akit a világtól elzártan nevel. A lány elhallgatja előle, hogy hónapok óta találkozik egy álruhás herceggel. Miután Rigoletto távozik, el akarják rabolni a nőt, akiről azt hiszik, hogy a bolond szeretője. Váratlanul visszatér Rigoletto, az udvaroncok pedig meggyőzik, hogy Ceprano grófnét akarják elrabolni.

Második felvonás - Terem a hercegi palotában

Az udvaroncok felajánlják a hercegnek az elrabolt lányt. Megérkezik a kétségbeesett Rigoletto, de Gilda érzelmei továbbra is változatlanok: szereti a férfit. Rigoletto halálos bosszút esküszik.

Harmadik felvonás - A Mincio folyó partja, Sparafucile háza

Az éjszaka folyamán Rigoletto felkeresi Sparafucilét és megbízza a herceg meggyilkolásával, de előbb még ki akarja ábrándítani Gildát belőle. A megzavarodott és kétségbeesett Gildának apja megparancsolja, hogy azonnal induljon Veronába. A lány azonban visszatér Sparafucile házába, ahol értesül apja gyilkos tervéről. Gilda feláldozza magát, belép a házba férfiruhában és halálos sebet kap. Sparafucile egy zsákot ad át Rigolettónak azt állítva, hogy a herceg holtteste van benne. Ekkor Rigoletto meghallja a távolban a herceg hangját, kinyitja a zsákot és megtalálja benne haldokló leányát. Így teljesedik be Monterone átka.

Savaria Szimfonikus Zenekar

A belépő 4 500 Ft, helyfoglalás érkezési sorrendben. A bérletes közönségnek a hangverseny díjmentes!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra