Újraélesztett a Nyugat.hu!

Fújtunk, nyomtunk, s figyelmesen hallgattuk a polgármestert. Meg akartuk tanulni, talán sikerült is.

Egyik szerkesztőségi értekezleten jutott eszünkbe, hogy újraéleszteni tudni jó! Úgy döntöttünk, mi magunk jelentkezünk dr. Puskás Tivadarnál az oktatásra - ha már egyszer úgyis eldőlt, hogy Szombathely legyen az újraélesztés városa , a polgármester pedig azóta a lehető legizgalmasabb helyekre vitte el reanimációs road show-ját. Ezúttal azonban sem kivezénylés, sem kötelező jellege nem volt a dolognak: egyszerűen lelkesedtünk. A szervezés pillanatok alatt megtörtént, nekiálltunk készülődni.

Nem eladni akarjuk, csak oktatószobává alakítottuk át az irodát
Nem eladni akarjuk, csak oktatószobává alakítottuk át az irodát
Mészáros Zsolt

Pakoltunk, pakoltunk, és vártuk az oktatókat, meg a fél Szombathelyt megjárt bábukat. Polgármesterünk azt tűzte ki maga elé, hogy Szombathely egyharmadát megtanítja újraéleszteni. (Mert ha már ennyien tudnak, a "mennyiségi változás átcsap minőségibe", és számokkal kimutathatóan több lesz az így megmentett emberi élet.) Most úgy 13-15 ezernél tart a projekt. Szóval ez már Haladás!

Kortárs művészeti kiállítás, vagy újraélesztési kellékek?
Kortárs művészeti kiállítás, vagy újraélesztési kellékek?
Mészáros Zsolt

Elsőként megérkezett Gadó Gábor mentőápoló - gimnazista srácnak néztük - és felcipelte a bábukat. A kollégák meg óvatosan felmérték a terepet.

Aztán jött a "nagyfőnök", Puskás Tivadar, s megbeszéltük, hogy a Nyugat eddig is írt ezt, meg azt, meg ezután is fog azt meg ezt. De most másról van szó, a politika színteréről áttértünk az újraélesztés fontosságára.

Hát maguk eddig mindenfélét írtak. Meg gondolom ezentúl is fognak...  Roznár Gyöngyi főszerkesztőnkkel
Hát maguk eddig mindenfélét írtak. Meg gondolom ezentúl is fognak... Roznár Gyöngyi főszerkesztőnkkel
Mészáros Zsolt

Magyarországon évente 25-26 ezer embernek áll le váratlanul a keringése, s minden segítség nélkül eltöltött egy perc 10 százalékkal rontja a túlélés esélyét. Elméletileg 4 perc múlva beáll az agyhalál. De - ez nagyon fontos - ha elkezdjük az újraélesztést, ki tudjuk tolni ezt az időt, mert fenntartjuk a keringést. Ahogy Gadó Gábor mondja: ők sokszor egy-másfél óráig is küzdenek egy életért.

Gadó Gábor jó fej srác, ő élesben is csinálja mentősként az újraélsztést. A jobboldali is jó fej, ő az egyik újságírónk:)
Gadó Gábor jó fej srác, ő élesben is csinálja mentősként az újraélsztést. A jobboldali is jó fej, ő az egyik újságírónk:)
Mészáros Zsolt

Legyünk bátrak, duplán! Merjünk odamenni, ha baj van, és ne féljünk attól, hogy kárt teszünk egy olyan emberben, akinél már leállt a keringés. Mert, ahogy Puskás mondta: ha nem segítünk, meghal. Annál meg mi lehet nagyobb kár? Semmi.

Így zajlik a menete

Azért persze az egész folyamatnak van egy protokollja is. Meglátod az ájult embert. Körülnézel, hogy biztonságban odamehetsz-e mellé (nincs-e ott harapós kutya, lelógó áramkábel, nem csap-e el egy autó, ilyesmi.) Ha van valaki a közelben, hívsz magad mellé segítséget. Megrázod a beteg vállát és szólsz hozzá. Ha nincs reakció, tíz másodpercig hallgatod, hogy lélegzik-e. Ha nem, hívod a 104-et és közlöd: itt és itt vagy, és újraélesztésre lenne szükség.

Majd nekifogsz: a nyelvét, ha kell, kiveszed a torkából, de nem akarod kitörölni a száját, mert csak belenyomkodod, ami esetleg benne van. Inkább oldalra fordítod, ha valami olyan van ott, kifolyik, kiesik.

Teljes koncentráció, Szabó Zoé a Safó képvuiseletében figyel
Gábor mutatja, hol és hogyan kell nyomni - mi figyelünk nagyon
Mészáros Zsolt

Majd meggyőződsz arról, hogy kemény helyen fekszik a beteg - ágyon ne próbálkozz újraélesztéssel, a rugók semlegesítenek mindent - és jöhet a harminc szívmasszázs, két szájbafújás. Ismételve: ameddig csak bírod, vagy amíg nem jön a mentő. (Azt mondja Gábor, a szívnyomás a lényeg, aki még több szájbefújást tanult, felejtse el!) Fontos a jó kéztartás, és az, hogy a két mell között, a szegycsont felső harmadánál alkalmazd a nyomást.

Bonyi jól tartja és jól nyomja
És lám, Bonyi jól csinálja, és büszke is rá!
Mészáros Zsolt

Ennyi. És aztán jött a próba: két percen keresztül kellett mindezt csinálnunk. Könnyűnek tűnik? Egyáltalán nem az. A végén a kezem fájt, a szemem káprázott. Gábor elmondja, hogy a mentősök is kétpercenként váltják egymást újraélesztésnél, mert ennyit lehet hatékonyan bírni.

Aztán ismét a masszázs. Látják, milyen komolyan csináljuk?
Egy perc az élet... khmm. Azaz két perc nagyon kemény meló
Mészáros Zsolt

De ha jön az adrenalin, az sok mindent átértelmez. Olyan erőket és energiákat szabadít fel, amiket magunk sem tudunk elképzelni. Egy másik ember életéért küzdeni egészen más dimenzió!

Ha ilyen kulcstartót látsz valakinél, az tudja, mit kell tenni
Ha ilyen kulcstartót látsz valakinél, az tudja, mit kell tenni
Bonyhádi Zoltán

Végül nem csak adtunk - szerkesztőségi pólót -, de kaptunk is ajándékot. Egy kulcstartót, benne apró maszkkal.

A Tisztelt Olvasónak pedig ezúton jelentjük, hogy tudunk újraéleszteni. Számíthatnak ránk!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Bábukon gyakoroltak a szombathelyi képviselők

Szájból-szájba lélegezni tanultak a városatyák szerda délután.

Puskás Tivadar a szombathelyi Fő téren élesztett újra

A polgármester hónapok óta tartó kampánysorozatának legnagyobb eseményét láttuk, rekordkísérlettel egybekötve.

Puskás Tivadar újraéleszti az univerzumot

A szombathelyi polgármester által kitalált "segítség városa" kampány névtelen Photoshop-művészeket is megihletett, a Lomtár Blog pedig közzé is tette a remekműveket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód