Ungár Péter: Ott van a NER vége, amikor a Fidesz ujjat húz a szombathelyiekkel

Ungár Péter publicisztikát küldött a Nyugat szerkesztőségének. Mi pedig lehozzuk. Szívesen látjuk az esetleges reagálásokat is.

A tényeket mára talán mindenki ismeri: a kormány a koronavírus járvány megjelenése után úgy döntött, hogy nem megsegíti, hanem kifosztja az önkormányzatokat. Milliárdos nagyságrendben vontak el forrásokat, melyek központi költségvetésnek csak aprópénznek számítottak. Szombathelynek a bevételei jelentős részeiről le kellett mondania, miközben a kiadásai jelentősen megnőttek: elég csak arra gondolni, hogy a városvezetés már akkor maszkot postázott minden egyes polgárnak, amikor a kormány és Müller Cecília arról beszélt, hogy a maszk viselése veszélyes lehet.

Mára az is végképp bebizonyosodott, hogy itt szó sem volt szolidaritásról vagy igazságosságról: a Fidesz a neki szimpatikus városok vezetését busásan kárpótolta az elvonások után. Székesfehérvár, Győr vagy Zalaegerszeg már a tavalyi év végén egyenként milliárdos nagyságrendben kaptak támogatást, míg Szombathelynek nulla forint jutott.

Amit az elmúlt egy évben Szombathellyel művelt a Fidesz, az olyan pofátlan és igazságtalan, hogy az alábbi írásban nem is ezt akarom ragozni - bár kétségkívül érdekes és egyben nagyon szomorú látvány, ahogy Hende Csaba próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ha azonban megpróbáljuk feltérképezni, hogy a kormány milyen logika mentén hozhatta meg a fent leírt döntéseket, akkor hirtelen egyértelművé válhat, hogy miért érdeke a magyar emberek 99 százalékának, hogy 2022-ben megbukjon a jelenlegi kormány.

A történet nyilván az önkormányzati választási vereséggel kezdődik, nem csak itt Szombathelyen, hanem úgy általában az országban. A Fidesz számos fontos várost elvesztett, sokszor szinte teljesen váratlanul. Az önkormányzati választás egyértelműen kudarc volt a kormánypárt szempontjából, bár nem volt olyan mértékű a vereség, ami önmagában megroppantotta volna a hatalmukat, de a választók láthatóan üzenni akartak a kormánynak, és ki akarták fejezni elégedetlenségüket. Ám ilyen egy demokráciában, főleg tíz év kormányzás után elő szokott fordulni: pont a hatalom elvesztésének mindig meglévő lehetősége az, ami egyrészt folyamatos kontrollt jelent, másrészt jobb teljesítményre sarkallja a hatalomban lévőket.

A Fidesz azonban nem így működik. A Fidesz ma már azt gondolja, hogy hatalom az övék, az önkormányzati választás pedig egy egyszerű lázadás volt, amit mielőbb vissza kell verni. Nem bizonyítani akarnak a választóknak, nem akarják kijavítani a korábbi hibáikat, nem keresték az okokat, hogy mi vezethetett a verséghez. Azt akarták elérni, hogy a választók féljenek nem rájuk szavazni legközelebb. Nem gondolom, hogy a Fidesz a Borkai Zsolt sajátos nyaralási szokásairól megjelent dokumentumfilmnek köszönhette az önkormányzati vereséget. Ráadásul nem pont én leszek az az ember, aki bárkinek a magánéletéről bármi rosszat mond, mindenki úgy tölti el a szabad idejét, ahogy akarja. De azért az mindent elmond a Fidesz válaszáról, hogy miközben Szombathelyen minden ember zsebéből több tízezer forintot vettek ki, addig a Borkai videóban feltűnő Rákosfalvy ügyvéd úr még a pandémia alatt is egy teljesen pofátlan szabályozási kedvezménynek köszönhetően százmilliókat kereshetett a kaszinókban, miközben minden más üzlet zárva kellett hogy tartson.

A Fidesz példát akar statuálni Szombathellyel. Megüzenni, hogy a lázadásokat leverik. Már fontosabb, hogy féljenek nem rájuk szavazni, mint hogy támogassák őket. Már nem is a teljesítménnyel akarnak választásokat nyerni, hanem az erővel. Ha pedig az erődemonstráláshoz arra van szükség, hogy megfenyegessenek és megpróbáljanak tönkretenni egy egész várost, akkor megteszik.

Márpedig amikor egy hatalom oda jut, hogy nem teljesít, hanem fenyeget, annak mindenki a vesztese lesz. A kormányzás végképp a háttérbe szorul, sőt már nem a kommunikáció szolgálja a kormányzást, hanem a kormányzás a kommunikációt. Az irányítást végképp átveszik az alkalmatlan, de az utasításokat precízen végrehajtó pártkatonák. A kormány már nem is akarja azt üzenni, hogy nem él vissza vissza a hatalmával, hanem ennek pont az ellenkezője történik: a politika alapját a hatalommal való visszaélés jelenti.

Mindez azért probléma mert ha egy kormány nem a teljesítményével, hanem fenyegetéssel akarja megtartani a hatalmát, akkor abból logikusan következi, hogy a Fideszben tíz évvel ezelőtt még oly sokat emlegetett „jó kormányzás” már nem lesz szempont. Márpedig ha egy kormány a rá bízott feladatokat gyatra minőségben végzi el, akkor annak egy országban mindenki vesztese lesz. Rosszul fog működni az egészségügy, romlik az oktatás színvonala, nőnek a társadalmi különbség, egyre inkább romlik az infrastruktúra: ismerős tünetek mindenkinek Magyarországon.

Nem hiszek abban, hogy a Fidesz teljesen felszámolta a jogállamot: azt gondolom, hogy a hatalom Magyarországon még mindig az állampolgárok kezében van. Ennek az ellenkezőjében legfeljebb a kormánypárt bízik titokban. A jövő évi választás szól nagyon sok tartalmi kérdésről is, de leginkább arról, hogy kimondjuk: a közhatalom Magyarországon nem a Fidesz tulajdona, hanem az embereké. Ezért tud sok, egymástól számos kérdésben mást gondoló párt közösen indulni a választáson, mert ebben az egy legfontosabb állításban egyetértenek.

Azzal kezdtem, hogy az elmúlt egy évben a Fidesz példát akart statuálni Szombathellyel. A következő egy évben Szombathelynek kell példát statuálni a Fidesszel. Ez a város önhibáján kívül főszereplőjévé vált ennek a harcnak, de most már nem szabad lépést se hátrálni. Úgy kell majd emlékeznünk erre az időszakra később, hogy a NER vége ott kezdődött el, amikor a Fidesz ujjat húzott a szombathelyiekkel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény