Ünnepi focielvonás

Új szokás kezd tért hódítani. Ünnepnapokon, választás napján nem lehet bajnoki futballmérkőzéseket rendezni. Első osztályúakat biztosan nem. De miért?

Az 1943-ban készült „Ördöglovas” című magyar filmben Metternich Leontine hercegnő az udvari fogadásra meghívott Sándor Móric grófnak megjegyezte: „Érdekes emberek maguk magyarok. Még kurizálni (udvarolni) sem tudnak politizálás nélkül.” Nos, ez az erős politikai beállítottság napjainkra nemhogy gyengült, talán még erősödött is. A politika mindent átír, még a focisorsolást is.

A választás szabadsága

Hogy is férne össze egy politikai ünnep mondjuk egy NB I-es labdarúgó mérkőzéssel? Máskülönben, miért nem lehetett március 15-én, a szombati napra esett nemzeti ünnepünkön lejátszani a szokásos bajnoki mérkőzéseket? S, alacsonyabb osztályokban miért lehetett focizni, illetve más sporteseményeket megrendezni?

Ha attól, tartottak, hogy az a mérkőzésenkénti pár ezer néző hiányzik az ünnepségekről, akkor tévedtek. Egyrészt vidéken általában előző nap este vagy az ünnepnap délelőttjén tartják a megemlékező ünnepségeket, másrészt a - legalábbis március 15-e esetén – a fővárosi központi ünnepség is délelőtt van. Harmadrészt nem törvényszerű, hogy minden focidrukker részt is akar venni ezeken az ünnepségeken.

Ha pedig a televízió közvetítések oldaláról nézzük, akkor sem indokolt a meccselvonó kúra. A szombati meccsek nagy részét például a Sport Tv közvetíti, amelynek nem kötelessége ünnepi műsort sugároznia, a közszolgálati tévé élő közvetítése pedig kora délutánra esik, s bizonyára nem túl nagy áldozat szórakoztatásként néhány órára megszakítani a sok-sok, sokadszori ismétlést tartalmazó ünnepi műsorfolyamot. És akkor még nem beszéltünk a választás szabadságáról. Döntse el a polgár, mivel akarja tölteni az ünnepnapot, az egyik közszolgálati adón sugárzott meccset vagy a másikon látható ünnepi műsort nézi. (Az utóbbiból bőven talál választékot a meccsen kívüli időben is.)

Szóval félő, hogy ez a meccselvonás a jövőben kiterjed november 23-ára vagy akár augusztus 20-ára is, ha az ünnepnapok éppen péntekre, szombatra vagy vasárnapra esnek. Csak mellékesen megjegyezve, a nagy hagyománytisztelő Angliában például nem szentségkötés karácsony vagy újév napján élvonalbeli labdarúgó mérkőzéseket rendezni.

Van, amit lehet, van, amit nem?

S, akkor még nem beszéltünk arról, hogy politikailag a választás sem tűri meg az első, sőt a másodosztályú bajnoki labdarúgó mérkőzések megrendezését. (Érdekes, hogy alacsonyabb osztályokban ez már nem zavaró, holott egy-egy jobb NB. III-as meccsen többen vannak, mint néhány NB. I-es találkozón.) Szóval vasárnapról, a választás napjáról is elszórták a szokásos két tévés meccset más napokra, ami szintén nehezen érthető.

A választáson hajnali hattól este hétig bármikor részt vehettek a szavazni szándékozó focidrukkerek is. Tokostól vonóstól nagyjából két és fél órát áldoznak egy meccsre a nézők. Marad még tíz és fél óra, hogy bárki leszavazzon, aki résztvevője a focimeccsnek. S, ha most is megvizsgáljuk a tévéközvetítéseket, megint nem találunk indokot a meccsáthelyezésekre. A vasárnap délután megrendezett, és a köztévé által közvetített találkozó bőven véget ér addig, amíg este hét után beindul a választási műsorfolyam, a kora esti találkozót pedig amúgy is a Sport TV közvetíti, így nem üthet ott bármiféle választási műsort.

Az igazán érthetetlen azonban az, hogy más programok – színház, mozi, koncert, cirkusz – megrendezésének nincs akadálya a választás napján sem. Mi több, más sportágakban lehetett akár első osztályú mérkőzéseket is rendezni. Jó példa erre, hogy a Körmend kosárlabda csapata éppen az ország másik végén, Nyíregyházán játszott vasárnap bajnokit. Szóval, hogy is van ez?

S még egy kis adalék. Jól emlékszem, hogy az úgynevezett „átkosban” – pedig akkor eleinte mindössze egy vagy két tévéadó volt – ha az akkori ünnepnapokra estek kupameccsek vagy bajnoki rangadók, azokat az ünnepi műsorok ellenére is közvetítették. S, ha a külföldi gyakorlatra is kitekintünk, a szomszédos Ausztria – ahol jóval rövidebben a híradók, és jóval kevesebb a politikai jellegű műsor még ünnepnapokon is – nem befolyásolja az ünnep vagy a választás a focimeccsek megrendezését és televíziós közvetítését. Úgy gondolják, a polgárok, a nézők náluk vannak olyan érettek, hogy eldöntik, milyen programot választanak, és mikor mit néznek meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény