Azt tudja, hogy kell az űrben vécézni? Hát másképp, mint a földön

Bár az emberes küldetéseknél a NASA lassan célba veszi a Marsot, bizony a legalapvetőbb emberi szükségletek terén több évtizedig gyerekcipőben járt.

Biztonságban tért haza a hét elején a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységének négy űrhajósa, akiknek pelenkában kellett megtenniük a hazavezető utat, miután meghibásodott a fedélzeti mosdó. Ez azért is kellemetlen, mert az utazás 8 órába telt -írja az MTI.

Az űrhajósoknak a fedélzeti mosdó meghibásodása miatt pelenkában kellett megtenniük a 8 órás hazatérő utat
NASA

De vajon hogyan is kell elképzelni azt, ha szólít a szükség a világűrben?

A kezdetek

Működő illemhelyesig esetén sem egyszerű súlytalanságban elvégezni a szükségleteket. Az űrkorszak kezdetén a Mercury programban még nagyon rövidre tervezték a repülést, így az űrhajósnak a tervek szerint egyszerűen vissza kellett volna tartani a dolgukat. A sors furcsa fintora azonban, hogy a történelmi kilövés órákat késett, így az első amerikai űrhajós, Alan Shepard bizony kénytelen volt bevizelni.

Alan Shepard a Freedom 7 kabinjában
Wikipedia

NASA aztán az Apollo-programban speciális zsákokkal próbálkozott, ám ezek sokszor kinyíltak, így tartalmuk is elszabadult, kínos vagy vicces pillanatokat okozva.

Az Apollo-programban is használt székletzsák
airandspace.si.edu

Egy kis útmutató ahhoz, hogyan kellett használni a kakizacsit.

És a használati utasítás
airandspace.si.edu

És hogy mennyire volt vicces és veszélyes a dolog, ez egy valóban lezajlott beszélgetés átirata az Apolló program űrhajósai és a NASA között:

Credit: STS-41B, NASA

"Adjatok gyorsan egy papírtörlőt" - mondta sürgetően Tom Stafford, az Apolló 10 parancsnoka. "Egy ürülék lebeg a levegőben”.

"Nem én voltam, ez nem az enyém" - válaszolta John Young, a parancsnoki modul pilóta.

"Nem hiszem, hogy az enyém lenne" - tette hozzá Gene Cernak, a holdkomp pilóta.

"Az enyém kicsit ragadósabb, mint ez. Dobd ki" - mondta Stafford. És mielőtt Young kimondta volna, hogy „Te jó Isten!”, a trió nevetésben tört ki. (mensworld.hu)

De mi is az illemhelyzet most odafent, vagyis, hogyan kell az űrben vécézni?

Az űrhajókon és a nemzetközi űrállomáson később már kifinomultabb, vákuumos szerkezet állt rendelkezésre. Ám ennek mérete igen nagy és nem túl kompatibilis a női asztronauták anatómiájával. Az illemhelyeket úgy alakították ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a földi vécékre. Itt azonban hevederekkel rögzítik magukat az űrhajósok, hogy ülve tudjanak maradni. Mivel vákuum mozgatja az anyagot, ezért fontos a megfelelő tömítés. A kisdolog elvégzéséhez piszoárként egy fura tölcséres végű vákuumcső használható, ez gyűjti össze az értékes vizeletet.

A nemzetközi űrállomás (ISS) egyik illemhelyége
NASA
Vákumtömlő a vizelethez
NASA

Ha még mindig kíváncsiak, a következő videóban Chris Cassidy, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jelenlegi parancsnoka elmagyarázza, hogy is működik a dolog. A művelet egyébként 4:25-től látható.

A víz egyébként az űrállomáson nagy kincs, ezért a vizelet nem veszik kárba, minden cseppjét tisztítják. És igen, jól sejtik mi lesz ebből: Megisszák.

2020-ban a NASA felküldött egy új 23 millió dollárba kerülő, vagyis közel 7 milliárd forintot érő űrklozetet (univerzális hulladékkezelő rendszer) ami sokkal kisebb elődjénél, ráadásul állítható, és ami nagy előrelépés több évtized távlatából, hogy unisex. Tehát figyelembe veszi a női anatómiát is.

A méregdrága NASA budi közel 7 millió forintba kerül
NASA

Ettől még sajnos nem megy nyugdíjba az űrpelenka, hiszen az űrséták alkalmával jelenleg is ez az egyetlen megoldás a váratlan helyzetekre, ami a kis dolgokat illeti. A nagydolgokra azonban még nincs ötlete a NASA-nak. 2016-ban közzé is tettek egy felhívást, miszerint 30 ezer dollárt adnak annak, aki a legjobb megoldással áll elő, hogy lehetne a szkafanderbe is kaksizni.

Ez a kiátás alighanem minden nehézséget megér
NASA

A kihívást egyébként Thatcher Cardon az amerikai légierő tisztje nyerte, aki mellesleg orvos és sebész. Ezért megoldást is orvoslásban használt endovaszkuláris technikák ihlették.

Ez a kilátás alighanem minden nehézséget megér
Thatcher Cardon/sciencealert.com

Mint mondja: " ma már a szívbillentyűket is ki tudják cserélni az artériában lévő katétereken keresztül. Szóval egy kis kakival is elboldogulnának!" A jövő űrhajósa a kis nyíláson keresztül akár alsóneműt is válthat, szóval a jövő már itt van, innentől egyenes út vezet a Marsig.

Források:

nasa.gov
mensworld.hu
hvg.hu
24.hu
Telex.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech