Azt tudja, hogy kell az űrben vécézni? Hát másképp, mint a földön

Bár az emberes küldetéseknél a NASA lassan célba veszi a Marsot, bizony a legalapvetőbb emberi szükségletek terén több évtizedig gyerekcipőben járt.

Biztonságban tért haza a hét elején a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységének négy űrhajósa, akiknek pelenkában kellett megtenniük a hazavezető utat, miután meghibásodott a fedélzeti mosdó. Ez azért is kellemetlen, mert az utazás 8 órába telt -írja az MTI.

Az űrhajósoknak a fedélzeti mosdó meghibásodása miatt pelenkában kellett megtenniük a 8 órás hazatérő utat
NASA

De vajon hogyan is kell elképzelni azt, ha szólít a szükség a világűrben?

A kezdetek

Működő illemhelyesig esetén sem egyszerű súlytalanságban elvégezni a szükségleteket. Az űrkorszak kezdetén a Mercury programban még nagyon rövidre tervezték a repülést, így az űrhajósnak a tervek szerint egyszerűen vissza kellett volna tartani a dolgukat. A sors furcsa fintora azonban, hogy a történelmi kilövés órákat késett, így az első amerikai űrhajós, Alan Shepard bizony kénytelen volt bevizelni.

Alan Shepard a Freedom 7 kabinjában
Wikipedia

NASA aztán az Apollo-programban speciális zsákokkal próbálkozott, ám ezek sokszor kinyíltak, így tartalmuk is elszabadult, kínos vagy vicces pillanatokat okozva.

Az Apollo-programban is használt székletzsák
airandspace.si.edu

Egy kis útmutató ahhoz, hogyan kellett használni a kakizacsit.

És a használati utasítás
airandspace.si.edu

És hogy mennyire volt vicces és veszélyes a dolog, ez egy valóban lezajlott beszélgetés átirata az Apolló program űrhajósai és a NASA között:

Credit: STS-41B, NASA

"Adjatok gyorsan egy papírtörlőt" - mondta sürgetően Tom Stafford, az Apolló 10 parancsnoka. "Egy ürülék lebeg a levegőben”.

"Nem én voltam, ez nem az enyém" - válaszolta John Young, a parancsnoki modul pilóta.

"Nem hiszem, hogy az enyém lenne" - tette hozzá Gene Cernak, a holdkomp pilóta.

"Az enyém kicsit ragadósabb, mint ez. Dobd ki" - mondta Stafford. És mielőtt Young kimondta volna, hogy „Te jó Isten!”, a trió nevetésben tört ki. (mensworld.hu)

De mi is az illemhelyzet most odafent, vagyis, hogyan kell az űrben vécézni?

Az űrhajókon és a nemzetközi űrállomáson később már kifinomultabb, vákuumos szerkezet állt rendelkezésre. Ám ennek mérete igen nagy és nem túl kompatibilis a női asztronauták anatómiájával. Az illemhelyeket úgy alakították ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a földi vécékre. Itt azonban hevederekkel rögzítik magukat az űrhajósok, hogy ülve tudjanak maradni. Mivel vákuum mozgatja az anyagot, ezért fontos a megfelelő tömítés. A kisdolog elvégzéséhez piszoárként egy fura tölcséres végű vákuumcső használható, ez gyűjti össze az értékes vizeletet.

A nemzetközi űrállomás (ISS) egyik illemhelyége
NASA
Vákumtömlő a vizelethez
NASA

Ha még mindig kíváncsiak, a következő videóban Chris Cassidy, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jelenlegi parancsnoka elmagyarázza, hogy is működik a dolog. A művelet egyébként 4:25-től látható.

A víz egyébként az űrállomáson nagy kincs, ezért a vizelet nem veszik kárba, minden cseppjét tisztítják. És igen, jól sejtik mi lesz ebből: Megisszák.

2020-ban a NASA felküldött egy új 23 millió dollárba kerülő, vagyis közel 7 milliárd forintot érő űrklozetet (univerzális hulladékkezelő rendszer) ami sokkal kisebb elődjénél, ráadásul állítható, és ami nagy előrelépés több évtized távlatából, hogy unisex. Tehát figyelembe veszi a női anatómiát is.

A méregdrága NASA budi közel 7 millió forintba kerül
NASA

Ettől még sajnos nem megy nyugdíjba az űrpelenka, hiszen az űrséták alkalmával jelenleg is ez az egyetlen megoldás a váratlan helyzetekre, ami a kis dolgokat illeti. A nagydolgokra azonban még nincs ötlete a NASA-nak. 2016-ban közzé is tettek egy felhívást, miszerint 30 ezer dollárt adnak annak, aki a legjobb megoldással áll elő, hogy lehetne a szkafanderbe is kaksizni.

Ez a kiátás alighanem minden nehézséget megér
NASA

A kihívást egyébként Thatcher Cardon az amerikai légierő tisztje nyerte, aki mellesleg orvos és sebész. Ezért megoldást is orvoslásban használt endovaszkuláris technikák ihlették.

Ez a kilátás alighanem minden nehézséget megér
Thatcher Cardon/sciencealert.com

Mint mondja: " ma már a szívbillentyűket is ki tudják cserélni az artériában lévő katétereken keresztül. Szóval egy kis kakival is elboldogulnának!" A jövő űrhajósa a kis nyíláson keresztül akár alsóneműt is válthat, szóval a jövő már itt van, innentől egyenes út vezet a Marsig.

Források:

nasa.gov
mensworld.hu
hvg.hu
24.hu
Telex.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech