Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

USA: a hatalom átadásának pontosan szabott menetrendje van

Az előző amerikai elnök folyamatosan adja át a hatalmat a következőnek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Donald Trump ugyan megtámadja az elnökválasztást eredményét egyes államokban, de borítékolható, hogy nem fog sikerrel járni, és Joe Biden lesz a következő amerikai elnök. Az amerikai szavazók hivatalosan nem az elnökjelöltre, hanem az államuk elektoraira szavaznak, akiket a pártjuk választ meg, így nyilván a saját pártjuk jelöltjére adják le a voksukat.

A szavazás napja után megszámolják a szavazatokat, ezután az államok kormányzói a hivatalos végeredményről kiállítanak egy dokumentumot, amiben listázzák a megválasztott elektorokat, és hogy mennyi szavazatot kaptak, majd ezt elküldik archiválásra.

A választást követő legfontosabb dátum: December 8 . Eddig a napig ugyanis minden választás körüli vitát le kell zárni az államok szintjén, miden újraszámlálást le kell bonyolítani, és minden függőben lévő jogi ügyet be kell fejezni.

December 14-én az elektorok papíron szavaznak az általuk képviselt állam nevében az elnökjelöltre és az alelnökjelöltre. Ezután ezeket megszámlálják, kiállítják a szavazás végeredményéről szóló dokumentumot, és elküldik a megfelelő helyekre.

December 23-ig minden címzetthez hivatalosan meg kell érkeznie a dokumentumnak.

Január 6-án a Kongresszus és a Fehér Ház képviselői közös ülést tartanak, ahol hivatalosan megszámlálják az elektori szavazatokat. Ha valamelyik jelölt megszerez az elektori szavazatokból legalább 270-et, az azt jelenti, hogy nyert, és az alelnök, jelen esetben Mike Pence, bejelenti az eredményt.

Ha egyik jelölt sem érne el 270 elektori szavazatot, a Kongresszus szavaz az elnökről az alkotmányban rögzített szabályok szerint, egyszerű többségi szavazással.

Az új elnököt január 20-án iktatják be a hivatalos ceremónia során. - írja az AP nyomán a portfolio.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyek

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra