Felröppent a hír, hogy a magas költségek miatt bezárhat a szombathelyi uszoda

Megkérdeztük, hogy van-e terv vagy szándék a bezárásra.

Túl sokba kerül az uszoda üzemeltetése, ezért a Vasivíz arra készül, hogy bezárja – kaptuk a nem hivatalos információt több helyről is.

Tény, hogy az uszoda mindig is veszteségesen működött, ez nem meglepő, sehol az országban nem tudnak uszodát nyereségessé tenni. Korábban, 2010 előtt a veszteséget úgy pótolta ki a tulajdonos önkormányzat, hogy a szombathelyiek valamivel magasabb víz- és csatornadíjat fizettek az uszodát üzemeltető Vasivíznek. A cég pedig ebből a többletből fizette az uszoda költségeinek egy részét.

Még nem tudni, mennyibe kerül jövőre az üzemeltetés.
szombahely.hu

A rezsicsökkentés jegyében aztán az ilyen keresztfinanszírozásokat megtiltották, az uszoda fenntartása azóta is plusz támogatásokat igényel. Ráadásul a 2017-ben befejezett felújítás Frissen átadott medencébe csobbanhattak Szombathelyen az Aligátorok 2017. December 08. 20:58 is növelte a működési költségeket, hiába ígérték azt a kormánypárti politikusok, hogy olcsóbban lehet majd üzemeltetni a létesítményt.

2019-ben 334 millióba került az uszoda működtetése. Ehhez 122 millió forint saját bevétel érkezett a belépőjegyekből, bérletekből, valamint az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesülettől. A fennmaradó 212 millió veszteség pótlására az önkormányzat 100 milliót adott, a többit a Vasivíznek kellett kigazdálkodnia.

A koronavírus-járvány miatti több hónapos, kényszerű bezárás sem tett jót az uszoda gazdálkodásának, de a költségeket is csökkentette. 2020-ban 194 milliós veszteséggel számoltak, Idén plusz 94 millió, jövőre 240 millió forint támogatást kérne a szombathelyi uszoda, de nem kapja meg 2020. December 12. 11:29 aminek kompenzálásához az önkormányzat 100 milliót adott.

Az önkormányzat évente 100 milliót ad az uszodára.
Mészáros Zsolt

2021-ben és 2022-ben szintén 100-100 millió forintot adott az önkormányzat az uszodára, a további hiányt a Vasivíznek kellett és kell kigazdálkodnia. Két éve az is felmerült, Továbbra is függőben az uszoda 200 milliós hiánya, ami lehet, hogy már nem is lesz annyi 2020. May 26. 11:12 hogy az uszoda üzemeltetését a SZOVA veszi át, de ezzel eddig nem történt semmi.

A jelenlegi gazdasági helyzetben így nem is lenne nagyon meglepő, ha bezárnák az uszodát. Viszont a létesítmény olyan közszolgáltatást nyújt, amire van igény, így bezárása komoly és jogos felháborodást okozna.

Megkérdeztük a Vasivíz Zrt.-t, hogy van-e terv az uszoda bezárására, és egyáltalán, felmerült-e ez. A válaszból kiderül, a cégnek nincs arról tudomása, hogy a tulajdonos önkormányzat a bezárást tervezné.

Mint írják, a villamosenergiára ez év végéig, a földgázra október 1-ig van érvényes szerződésük. A további időszakra még nem kezdődtek el a beszerzési tárgyalások, így az sem ismert, hogy milyen költségekkel kell majd számolniuk.

Vagyis, a felröppent hírek ellenére nem tervezik az uszoda bezárását, de egyelőre nem lehet tudni, mekkora költségekkel kell számolni jövőre.

A Vasivíz válasza

A VASIVÍZ ZRt., mint szerződéses üzemeltető biztosítja a Fedett Uszoda és Termálfürdő működését, de a létesítménynek nem ő a tulajdonosa, így annak bezárásáról sem dönthet.

Társaságunk villamos energia ellátásra 2022. december 31-ig, míg földgáz szolgáltatásra 2022. október 1-ig rendelkezik – az alaptevékenység mellett – az uszoda működéséhez is szükséges mennyiségű energiahordozók szolgáltatását biztosító szerződéssel.

Az ezt követő időszakokra a beszerzési folyamatok még nincsenek abban a fázisban, hogy biztos szolgáltatási díjakról beszélhetnénk, így nem ismert azok későbbi üzemeltetési költségekre gyakorolt hatása sem.

A fent leírtak miatt még a Tulajdonossal sem kezdődtek meg a tárgyalások az esetleges többletköltségek finanszírozásának lehetőségeiről, így a létesítmény bezárásának kérdésköre sem merülhetett fel.

Társaságunknak nincs tudomása a létesítmény bezárásáról hozott döntésről, így az üzemeltetést továbbra is folyamatosan biztosítjuk, a tervezett karbantartások miatt szükséges egy hetes bezáráson kívül.

A nyári szezont követő, elmúlt években is felmerülő javítási munkák miatti zárásokról időben tájékoztatjuk kedves vendégeinket.

Vasivíz Zrt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet