Variációk utcanévtáblákra

Egy Szombathely közelében lévő községben láttuk ezeket a táblákat. Van, aki tudja, hány Hunyadi vagy Eötvös volt a magyar történelemben?

Eötvös utca. Jó, jó, de melyik Eötvösről nevezték el ezt a kis utcát? Szerencsére sok olyan magyar híresség, közismert történelmi személyiség is van kis hazánkban, akinek vezetékneve megegyezik, de akad még olyan, hogy ehhez még azonos keresztnév is társul.

Eötvös utca
Lendvai Emil

Tehát, ha személyről neveznek el valamit, akkor bizony mind a vezeték, mind pedig a keresztnevet fel kell tüntetni az összetéveszthetőség és a találgatás elkerülése érdekében. (Csak néhány vezetéknév, akikhez több híresség is tartozik: Hunyadi, Dobó, Kossuth.) Szinte biztos vagyok abban, hogy a legismertebbre, Eötvös Lorándra gondoltak az utca elnevezői (lehetne József, Károly is), de ugyebár ez nem találós kérdés.

Széchenyi I. utca
Lendvai Emil

Úgy tűnik viszont, hogy ugyanezen településen Széchenyiből már többet is ismertek, mert egy másik utca tábláján már a beazonosítás érdekében a keresztnév kezdőbetűjét is feltüntették imigyen: Széchenyi I. utca. De mi van, ha adott vezetéknévhez több keresztnév is azonos betűvel kezdődik? Az újabb változatban pedig Ady Endre nevét a róla elnevezett utca tábláján – ahogy az kell - teljesen kiírták. Pedig Ady néven – legalábbis tudtommal - csak egy nagy embere, híressége van az országnak.

Ady Endre utca
Lendvai Emil
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény