Felújítják Szombathely legzűrösebb útkereszteződését

Két új körforgalom is lesz hamarosan a városban.

Dermesztő, hideg szélben vártuk Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét a Szent Márton utca piac felőli oldalán lévő buszmegállónál. Sajtótájékoztatót hirdettek meg, mégpedig útfelújításokról, ami azért még a hideg szélben is érdekes.

Nemény célzott is rá, hogy röviden, de pozitív dolgokat jelent most be.

Útfelujítások sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató a hidegben
Mészáros D. Zsolt

461 millió forintból indul most egy útfelújítási program. Ennek során - többek között - a legrosszabb állapotú útkereszteződéseket újítják fel.

A legnagyobb tétel, 150 millió forint, a legnagyobb kereszteződés felújítása lesz. Ez a Szent Márton - Hunyadi - Vörösmarty kereszteződés. Ami tényleg borzasztó állapotban van.

Útfelujítások sajtótájékoztató
Megújul a város legnagyobb kereszteződése
Mészáros D. Zsolt

21 millióba kerül a Hunyadi és a Szent Gellért utcák kereszteződésében lévő körforgalom felújítása. Szintén 21 millióból újítják fel a pláza előtti körforgalmat.

Új körforgalom is épül a városban,

mégpedig a Markusovszky utca és Horváth Boldizsár körút kereszteződésében. A volt városi strand területén épülő lakóház Húszlakásos társasház épül hat üzlettel a szombathelyi kórházzal szemben 2023. January 16. 11:24 is itt lesz a közelben, Nemény András azt mondta, a mentősök is kérték már, hogy alakítsanak ki körforgalmat a kereszteződésben. Ez a körforgalom 80 millió forintba kerül.

És elkezdődik a Gagarin, Jókai és Jégpince utcák kereszteződésében is a körforgalom építése. Erről már sokat írtunk, ezt a körforgalmat a Parkerdő lakópark befektetőjének kellett volna megépíteni. De közel egy éve úgy döntött A szombathelyi önkormányzat építi meg 15 év után a vállalkozó helyett a körforgalmat a Gagarin utca végén 2022. February 11. 11:43 az önkormányzat, hogy megépíti a körforgalmat, mivel a forgalmi helyzetet mindenképpen javítani kell.

Itt lesz az egyik új körforgalom, szemben az oladi platóra vezető Jégpince utca
Nagy Jácint

A 2022-es költségvetésben el is különítettek erre 100 millió forintot, de közben kiderült, hogy ennél jóval többe kerül. A jövő heti közgyűlésen döntenek arról, hogy további 80 milliót adnak erre a célra, a körforgalom így 180 millióba kerül majd.

A polgármester azt is elmondta, miből lesz pénz ezekre a fejlesztésekre. Több olyan uniós pénzből induló beruházás zajlott a városban az elmúlt években, melyeknek a pénzügyi keretét ki kellett pótolnia az önkormányzatnak az építőipari árak drasztikus emelkedése miatt.

Volt ilyen a vásárcsarnoknál, az új bölcsődénél, az óvodák felújításánál, ahogy ezt decemberben írtuk Tényleg pluszpénzt kapott a szombathelyi vásárcsarnok és az épülő bölcsőde? 2022. December 16. 15:04 is már.

Itt épül a másik körforgalom
Mészáros D. Zsolt

Ezeket az összegeket aztán vissza lehet igényelni a kormánytól. Amit folyamatosan meg is tesz az önkormányzat, és időnként egy-egy összeget felszabadít a kormány. Ezek a pénzek szabadon felhasználhatóak, de az önkormányzat döntése szerint olyan fejlesztéseket kell ezekből az összegekből finanszírozni, amelyek a szombathelyiek komfortérzetét javítják.

Nemrég közel 750 millió forintot szabadított fel a kormány Szombathely számára. Ebből indítják a feljebb részletezett útfelújítási programot, ebből adtak 96 millió a zanati kerékpárútra és 206 milliót a Szent István utcai Gyöngyös-hídra.

Erről a hídról is írtunk már 200 millióval lesz drágább a balesetveszélyes szombathelyi híd felújítása 2022. December 07. 07:15 , egyik sávját le is kellett zárni, és kiderült, hogy 200 millióval többe kerül a felújítása, mint amennyit eredetileg szántak rá.

Nemény András hozzátette,

a most bejelentett felújítások többsége az év végéig befejeződik,

a Jégpince utcai körforgalom szeptemberre készen lesz. Viszont a Markusovszky utcában biztosan áthúzódik a jövő évre az új körforgalom építése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet