200 millióval lesz drágább a balesetveszélyes szombathelyi híd felújítása

Az önkormányzat azonban kifizeti a pluszpénzt, ha erre a képviselők is rábólintanak.

A Szent István király utcában lévő Gyöngyös-híddal viszonylag sokat foglalkoztunk az elmúlt hónapokban. Nem véletlenül, ugyanis tavaly nyáron a városvezetés részben lezáratta a hidat Le kell zárni a Szent István király utcai híd egyik sávját Szombathelyen, mert balesetveszélyes 2021. July 12. 15:31 , mert balesetveszélyes állapotban volt.

Ki is jelentették, hogy amint lehet, ezt a hidat fel kell újítani, ugyanis nagy forgalmú, és helyijáratos busz is jár erre. A hídnak egyébként kétszer is beszakadt a burkolata.

A politikusok ebben az ügyben is összeugrottak

Éppen ezekben a napokban jelentette be Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 Hende Csaba országgyűlési képviselő, hogy a város 1,2 milliárd forint támogatást kap utak és hidak felújítására. Csakhogy a hídfelújításra szánt pénz nem a szóban forgó Szent István király utcai, hanem a Markusovszky utcai hídnak lett címezve, pedig az csak a negyedik helyen van a város sürgősségi listáján.

A félig lezárt hídon buszok is járnak
Mészáros D. Zsolt

A városvezetés kijelentette, hogy a Szent István király utcai hidat újítják fel a támogatás hídfelújításra szánt részéből, ami 110 millió forint. A szombathelyi Fidesz, persze tiltakozott Fidesz: a Szent István-király utcai híd simán kijött volna a Safó-pénzből 2021. July 13. 16:17 , de az önkormányzatnak sikerült elérnie, hogy a belügyminisztérium hozzájárult, hogy a veszélyesebb és rosszabb állapotú hidat újítsák fel.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy hasonló döntés született A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 az utaknál is, az önkormányzat a Magyar, a Paragvári és a Nádasdy utcákat akarta felújítani a támogatás másik részéből. A minisztérium ehhez is hozzájárult, ezek az utcák azóta el is készültek, és mi is kipróbáltuk Örömkönnyektől párás szemekkel autóztunk végig Szombathely megújult utcáin 2022. October 04. 20:00 őket.)

Nem hagyják veszni a felújítást, inkább hozzáteszik a pénzt

Mindez azonban jó sok időt vett igénybe, közben kiírták a közbeszerzési pályázatot a Szent István király utcai híd felújítására. Idén augusztusban kiderült, hogy a legolcsóbb ajánlat is több, mint 200 millióval több, mint a belügyminisztériumi támogatásból rendelkezésre álló 110 millió forint.

Így néz ki alulról
Mészáros D. Zsolt

Új közbeszerzési pályázatot írtak ki, remélve, hogy lesz olyan vállalkozó, aki olcsóbban is elvállalja a munkát. A pályázat még az elbírálási szakaszban van, de a csütörtöki közgyűlésre készült anyag szerint a legalacsonyabb árajánlat bruttó 317 millió forint, ami 207 millióval több, mint a rendelkezésre álló pénz.

Úgy tűnik azonban, hogy a városvezetés nem mond le a híd felújításáról, az anyag szerint azt javasolják, hogy az önkormányzat tegye hozzá a hiányzó bruttó 207 millió forintot.

Az ügyben a közgyűlés dönt majd, de a javaslat alapján nagyon valószínű, hogy a várost vezető többség megszavazza azt, és így hamarosan elindulhat a Szent István király utcai híd felújítása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet