200 millióval lesz drágább a balesetveszélyes szombathelyi híd felújítása

Az önkormányzat azonban kifizeti a pluszpénzt, ha erre a képviselők is rábólintanak.

A Szent István király utcában lévő Gyöngyös-híddal viszonylag sokat foglalkoztunk az elmúlt hónapokban. Nem véletlenül, ugyanis tavaly nyáron a városvezetés részben lezáratta a hidat Le kell zárni a Szent István király utcai híd egyik sávját Szombathelyen, mert balesetveszélyes 2021. July 12. 15:31 , mert balesetveszélyes állapotban volt.

Ki is jelentették, hogy amint lehet, ezt a hidat fel kell újítani, ugyanis nagy forgalmú, és helyijáratos busz is jár erre. A hídnak egyébként kétszer is beszakadt a burkolata.

A politikusok ebben az ügyben is összeugrottak

Éppen ezekben a napokban jelentette be Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 Hende Csaba országgyűlési képviselő, hogy a város 1,2 milliárd forint támogatást kap utak és hidak felújítására. Csakhogy a hídfelújításra szánt pénz nem a szóban forgó Szent István király utcai, hanem a Markusovszky utcai hídnak lett címezve, pedig az csak a negyedik helyen van a város sürgősségi listáján.

A félig lezárt hídon buszok is járnak
Mészáros D. Zsolt

A városvezetés kijelentette, hogy a Szent István király utcai hidat újítják fel a támogatás hídfelújításra szánt részéből, ami 110 millió forint. A szombathelyi Fidesz, persze tiltakozott Fidesz: a Szent István-király utcai híd simán kijött volna a Safó-pénzből 2021. July 13. 16:17 , de az önkormányzatnak sikerült elérnie, hogy a belügyminisztérium hozzájárult, hogy a veszélyesebb és rosszabb állapotú hidat újítsák fel .

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy hasonló döntés született A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 az utaknál is, az önkormányzat a Magyar, a Paragvári és a Nádasdy utcákat akarta felújítani a támogatás másik részéből. A minisztérium ehhez is hozzájárult, ezek az utcák azóta el is készültek, és mi is kipróbáltuk Örömkönnyektől párás szemekkel autóztunk végig Szombathely megújult utcáin 2022. October 04. 20:00 őket.)

Nem hagyják veszni a felújítást, inkább hozzáteszik a pénzt

Mindez azonban jó sok időt vett igénybe, közben kiírták a közbeszerzési pályázatot a Szent István király utcai híd felújítására. Idén augusztusban kiderült, hogy a legolcsóbb ajánlat is több, mint 200 millióval több, mint a belügyminisztériumi támogatásból rendelkezésre álló 110 millió forint .

Így néz ki alulról
Mészáros D. Zsolt

Új közbeszerzési pályázatot írtak ki, remélve, hogy lesz olyan vállalkozó, aki olcsóbban is elvállalja a munkát. A pályázat még az elbírálási szakaszban van, de a csütörtöki közgyűlésre készült anyag szerint a legalacsonyabb árajánlat bruttó 317 millió forint, ami 207 millióval több, mint a rendelkezésre álló pénz.

Úgy tűnik azonban, hogy a városvezetés nem mond le a híd felújításáról, az anyag szerint azt javasolják, hogy az önkormányzat tegye hozzá a hiányzó bruttó 207 millió forintot .

Az ügyben a közgyűlés dönt majd, de a javaslat alapján nagyon valószínű, hogy a várost vezető többség megszavazza azt, és így hamarosan elindulhat a Szent István király utcai híd felújítása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet