Videón, ahogyan a utolsó szovjet katona elhagyta a budapesti főhadiszállást

1991. június 19-én történt.

Az amatőr felvételt Zámbó László készítette, aki azt vette videóra, ahogy az utolsó szovjet teherautók elhajtanak a budapesti, mátyásföldi laktanyából, és ahogyan a csapatok parancsnoka, Viktor Silov altábornay távozik a villájából. A felvételeket az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában vetítették le szombat este.

Zámbó László Trabantjában ücsörögve két éjszakán és csaknem három napon át várakozott, hogy meg tudja örökíteni a történelmi pillanatokat.

Ott volt a férfi akkor is, amikor Viktor Silov altábornagy 1991. június 19-én utoljára lépett ki a villája kapuján. Az altábornagy, amikor észrevette a kamerát, előbb visszatért az épületbe, majd csak rászánta magát a távozásra: kilépett az utcára, kulcsra zárta a bejáratot, aztán esernyőjét lóbálva a Volgájához lépdelt, és elindult Záhony felé.

Még aznap délután elhagyta az országot.

Zámbó másnap délelőtt visszament a volt főhadiszállásra, és körbenézett a területen.

Iszonyatos, hogy mit hagytak maguk után, piszkot, rendetlenséget. Az orosz katonák levetkőztek, sokan levették a katonaruhát, és fölakasztgatták a kerítésre. Kinek mi jutott, civil ruha, szétszéledtek. Nem akartak hazamenni, nyilván tisztában voltak vele, hogy itt jobb élet lesz

– mondta.

1989 márciusában az akkori miniszterelnök, Németh Miklós egyezett meg Moszkvában Mihail Gorbacsovval a Magyarországon évtizedek óta

ideiglenesen

állomásozó orosz csapatok kivonásáról, ám a döntést nem hozták nyilvánosságra.

Lecsapott a két kezével, és azt mondta: Miklós, amíg én ebben a székben ülök, 1956 nem ismétlődik meg

– idézte Németh a szovjet pártfőtitkárt az RTL Klub XXI. század című műsorában.

Az első tízezer katona már a 1989 márciusában kivonult Magyarországról, egy évvel később pedig hivatalos megállapodás született arról, hogy az összes katona és jármű elhagyja az ország területét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző