Útra hajló ágak riogatják az autósokat Pornóapáti felé

Olvasónk szerint néhol olyan rossz a helyzet, hogy bármikor az autóra szakadhat egy nagyobb ág.

Múlt héten olvasói levelet kaptunk, amiben az állt, hogy Nárai és Pornóapáti között az erdőszéli fák már annyira belógnak az út fölé, hogy azt akár életveszélyesnek is lehetne nevezni.

Olvasónk már többször panaszt tett emiatt a Közútnál, de eddig nem csináltak semmit, ezért is fordult lapunkhoz.

Bevallom, én nem igazán szoktam a behajló ágakat vizsgálni vezetés közben, és szerintem ezzel sokan vannak így. De most, hogy a helyszínen ez volt a feladat, feltűnt, hogy egy szakaszt leszámítva amúgy tényleg rendre meg vannak csonkítva a fák. Azon az egy szakaszon viszont szinte összeér az erdő az út két oldalán.

Út fölé hajló ágak Nárai és Pornóapáti között
Szinte az út fölé hajlik az erdő
Kiss Tamás

A fotókat aztán mellékeltük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek elküldött levelünkhöz, melyben megkérdeztük, hogy ezt a pár fát miért nem vágták vissza?

"Korábban az időszakos állapotfelmérés során ezen a helyszínen a kollégák néhány elhalt ágat találtak, melyek a felmérés időpontjában még nem igényeltek beavatkozást" - tudtuk meg a közút válaszából.

A cég azt is hozzátette, hogy várhatóan még ezen a héten újra megvizsgálják a területet, és ennek eredménye alapján döntenek, hogy szükség van-e beavatkozásra.

Amúgy mikor van szükség, és hogy megy ez egyáltalán?

Ha már felmerült a téma, gondoltuk, azt is megtudakoljuk, hogy mi alapján dönt a Közút egy-egy fa kivágásáról, metszéséről, és úgy általában, mik az erre vonatkozó szabályok?

"A képeken látható faegyedek az útterületen kívüli erdős területről hajlanak a burkolat fölé. Ilyen és ehhez hasonló esetekben megvizsgáljuk a fák állapotát, stabilitását, valamint a közlekedéshez szükséges 4,5 méter szabad közúti űrszelvény meglétét, és ezt követően döntünk a további intézkedésekről" - tájékoztatott a Magyar Közút.

Út fölé hajló ágak Nárai és Pornóapáti között
A képen látható fák elméletileg még nem jelentenek veszélyt
Kiss Tamás

"Amennyiben szükséges, az erdőgazdálkodókat felszólítjuk a forgalomra veszélyt jelentő fák kivágására" - tették hozzá.

"Amennyiben a kivágandó fa az országos közút területén helyezkedik el vagy ha a fa – az elhelyezkedésétől függetlenül – a forgalombiztonság miatt azonnali beavatkozást igényel, akkor a vágásáról társaságunk intézkedik. Ez általában csapadékos időjárást követő viharos szél, jelentős mennyiségű tapadó hó, vagy jegesedés esetén fordulhat elő, de amennyire lehet, megpróbáljuk a később várhatóan gondot okozó fákat az időszakos ellenőrzéseink során kiszűrni" - írják.

Út fölé hajló ágak Nárai és Pornóapáti között
A teljes galériáért kattintson a képre!
Kiss Tamás

Ennyivel is okosabbak vagyunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság