Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Az elmúlt két évben húsz karmesterrel dolgozott együtt a zenekar.

Vajda Gergely lesz a következő évadban a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar vezetőkarmestere - jelentették be csütörtökön az együttes évadzáró sajtótájékoztatóján.

Az új karmester szerződése egy évre szól, de legalább négy-öt évben gondolkodnak - mondta el Kiss Barna, a szimfonikus zenekar igazgatója.

Kiss Tamás

Hozzátette: az elmúlt két évben húsz karmesterrel dolgozott együtt a zenekar, melynek tagjai szinte egyöntetűen kifejezték, hogy a most felkért vezető karmesterrel szeretnének dolgozni.

Az évadról szólva hangsúlyozta: a 2021/2022-es szezonban a koronavírus járvány ellenére is több mint száz zenei eseménynek voltak a részesei, 70 alkalommal hallhatta őket a szombathelyi közönség, de felléptek Budapesten a Müpában és a Vigadóban, több hazai nagyvárosban és koncerteztek Ausztriában, Olaszországban és Horvátországban is.

A direktor kiemelte: a következő évadban is a tőlük megszokott zenei sokszínűségre törekszenek, de terveik szerint több kortárs és több magyar zeneművet fognak játszani. A következő évad részletes programját még nem árulták el, de a fellépő szólisták között Kokas Katalint, Kelemen Barnabást, Kiss Mártont említették.

Ígéretük szerint fellép majd Szombathelyen a Bartók-teremben Kolonits Klára Kossuth-díjas énekművész, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium országos elismertséget szerzett növendéke, Tóth Domonkos, és bemutatkozik egy fiatal olasz csellista, Ettore Pagano is.

Az igazgató kitért arra, hogy legközelebb június 11-én a szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházban lépnek a közönség elé, ahol Verdi Rigoletto című operáját adják elő három felvonásban Kesselyák Gergely vezényletével, a Honvéd Férfikar közreműködésével. Az olasz nyelvű előadás címszerepét a lengyel Leszek Skrla alakítja, Gilda szerepében Vámos Katalint, a herceg szerepében pedig Bartos Barnát láthatja és hallhatja a közönség.

Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: büszkék a nemzeti minősítést elért szimfonikus zenekarjukra, amelynek művészei nélkül elképzelhetetlenek a város kulturális rendezvényei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra