Válasz megannyi kérdésre - Kishíd a szombathelyi elkerülőn

A világ elég egyszerű módon jobbá tehető.

Jókora sajtóvisszhangot váltott ki a szlovák kormányfő június 2-i beszéde.

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója kapcsán Igor Matovic magyarul köszöntötte az egybegyűlteket a pozsonyi várban, majd kézkinyújtós, barátkozós, előrenézős beszéd következett, amelyet a média egy része történelminek titulálta.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Matovic minden bizonnyal a magyar szavazatok felé is kacsingat, ami – ismerve a politikusok esze járását – bizony könnyen igaznak bizonyulhat.

De biztos, hogy az utóbbi annyira rossz?

Merthogy azt is jelenti, Szlovákiában ma az ilyen békebeszéddel lehet szavazatokhoz jutni, a derék válaszpolgárok ezt díjazzák, és nem a egymásnak uszító fröcsögést.

A választópolgárok akaratának összessége ez esetben tehát – merjük hinni - jó irányba mozdítja el a történelmet.

Lám, nem is kell hozzá mindig nagy nekiveselkedés, utcára menés, zászlólengetés, köztéri dudálás.

Az egyének szintjén dől el a dolog.

Kishíd a szombathelyi elkerülőn
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Itt van például az a valaki, vagy kis közösség, akik hidat építettek Szombathelyen az oladi elkerülőúton.

Minden bizonnyal megunták, hogy a szemben levő, kiskertekhez vezető földutat nem lehet gyalogosan vagy kerékpáron veszély nélkül megközelíteni, így aztán épült egy kishíd, amely átvezet az árok – és a szemet gyönyörködtető vadvirágok - felett a biztonságot jelentő bicikliútig.

Kishíd a szombathelyi elkerülőn
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Nem egy gigantikus, heroikus alkotás, nem hirdeti évszázadokig az építtetők dicsőségét, de nem is ez a cél, hanem hogy szerényen korrigálja azt, amiről elfeledkeztek a „nagyok”, amire nem jutott pénz, energia, ötlet.

Kis túlzással így működik az ország vagy ezer éve.

Kishíd a szombathelyi elkerülőn
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Bárhogy is kanyarodik a történelem, az egyéni kezdeményezések búvópatakként törnek a felszínre és korrigálják a hibákat.

Vannak, akik feketén disznót vágnak, mások lángosost nyitnak a Balatonnál, 48-as forradalmárokat vagy zsidókat bújtatnak, esetleg kishidat építenek maguknak és egy közösségnek.

Éljenek a hídépítők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény