Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Valójában honnan jönnek a klímánkat tönkrevágó gázok?

Úgy tűnik, elsősorban tényleg nem a kisembereken múlik. Figyelemre méltó adatsorok jelentek meg.

Lapunk az utóbbi időben többször is foglalkozott a közlekedéssel mint a környezetünket látványosan leamortizáló emberi tevékenységgel.

Többször előjött a kérdés például a szombathelyi parkolóépítés, A fideszes polgármester szerint is elhibázott a társasházak parkolóépítésének új, állami szabályozása 2021. April 28. 14:34 a tömegközlekedés Bazi nehéz lesz kirobbantani a szombathelyi autósokat a kormány mögül 2021. October 27. 19:09 vagy a sebességkorlátozás Gyűlnek az aláírások a 30 kilométer/óra városi sebességkorlátozásért 2021. October 16. 07:16 kapcsán, az autómenetes napon pedig egy külön videót szántunk a problémának.

A cikkek utáni olvasói hozzászólásokban többször felbukkant az a vélemény, hogy ne csak az autósokon verjük el a port, hiszen más nagy környezetszennyezők is vannak.

Ebből a szempontból mindenképp érdekes az Eurostat közelmúltban publikált adatsora, amely most először közli, hogy egyes gazdasági ágazatok mennyire felelősek az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásáért az EU-ban.

Lakatos Botond

A grafikonon nemcsak az arányok láthatók, de az is, hogy a koronavírus-járvány kevés pozitív hatásai között volt a környezeti terhelés látványos csökkenése (lásd a 2020 első negyedévi adatokat), vagy hogy ha nagyon lassan, de vannak eredményei az odafigyelésnek.

De esetünkben talán még érdekesebb, hogy a számok alapján egyértelmű, hogy a klímaváltozásért – kissé leegyszerűsítve – leginkább az ipar és az építőipar tehető felelőssé.

Az üvegházhatást előidőző gázok egyharmada (34%) ezeknek a gazdasági tevékenységeknek köszönhető. Ezt követi az elektromosáram-termelés (19%), a mezőgazdaság (14%), a szállítmányozás (8%) és az egyéb szolgáltatások (8%).

Eurostat

Ami pedig a magánemberek hozzájárulását illeti, azért nem elhanyagolandó a közlekedés (12%), amihez még hozzájön a fűtés és egyéb tevékenységek (6%).

Az üvegházhatást előidéző gázok közül a legismertebb a szén-dioxid, de más gázok is tartoznak ide. Ezek összkibocsátása alapján számolják ki a karbonlábnyomot, aminek mértékegysége az Eurostat táblázataiban is megjelentetett szén-dioxid egyenérték (CO2-eq).

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód