Valójában honnan jönnek a klímánkat tönkrevágó gázok?

Úgy tűnik, elsősorban tényleg nem a kisembereken múlik. Figyelemre méltó adatsorok jelentek meg.

Lapunk az utóbbi időben többször is foglalkozott a közlekedéssel mint a környezetünket látványosan leamortizáló emberi tevékenységgel.

Többször előjött a kérdés például a szombathelyi parkolóépítés, A fideszes polgármester szerint is elhibázott a társasházak parkolóépítésének új, állami szabályozása 2021. April 28. 14:34 a tömegközlekedés Bazi nehéz lesz kirobbantani a szombathelyi autósokat a kormány mögül 2021. October 27. 19:09 vagy a sebességkorlátozás Gyűlnek az aláírások a 30 kilométer/óra városi sebességkorlátozásért 2021. October 16. 07:16 kapcsán, az autómenetes napon pedig egy külön videót szántunk a problémának.

A cikkek utáni olvasói hozzászólásokban többször felbukkant az a vélemény, hogy ne csak az autósokon verjük el a port, hiszen más nagy környezetszennyezők is vannak.

Ebből a szempontból mindenképp érdekes az Eurostat közelmúltban publikált adatsora, amely most először közli, hogy egyes gazdasági ágazatok mennyire felelősek az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásáért az EU-ban.

Lakatos Botond

A grafikonon nemcsak az arányok láthatók, de az is, hogy a koronavírus-járvány kevés pozitív hatásai között volt a környezeti terhelés látványos csökkenése (lásd a 2020 első negyedévi adatokat), vagy hogy ha nagyon lassan, de vannak eredményei az odafigyelésnek.

De esetünkben talán még érdekesebb, hogy a számok alapján egyértelmű, hogy a klímaváltozásért – kissé leegyszerűsítve – leginkább az ipar és az építőipar tehető felelőssé.

Az üvegházhatást előidőző gázok egyharmada (34%) ezeknek a gazdasági tevékenységeknek köszönhető. Ezt követi az elektromosáram-termelés (19%), a mezőgazdaság (14%), a szállítmányozás (8%) és az egyéb szolgáltatások (8%).

Eurostat

Ami pedig a magánemberek hozzájárulását illeti, azért nem elhanyagolandó a közlekedés (12%), amihez még hozzájön a fűtés és egyéb tevékenységek (6%).

Az üvegházhatást előidéző gázok közül a legismertebb a szén-dioxid, de más gázok is tartoznak ide. Ezek összkibocsátása alapján számolják ki a karbonlábnyomot, aminek mértékegysége az Eurostat táblázataiban is megjelentetett szén-dioxid egyenérték (CO2-eq).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód