„Fel kell készülnöm a kerekesszékes életre” – hamarosan hazatérhet Szombathelyre dr. Varjú Gábor

Fél év telt el Szombathely ismert és elismert állatorvosának balesete óta.

Januárban kezdett el a Facebookon érzékenyíteni „Nagy lépés az önállóság felé” – a Facebookon kezdett érzékenyíteni dr. Varjú Gábor 2022. January 24. 15:44 dr. Varjú Gábor, aki tavaly ősszel súlyos kerékpáros balesetet szenvedett edzés közben. Egy emberként mozdulnak meg a magyar triatlonosok a szombathelyi állatorvosért 2021. October 08. 10:30 Megsérült a tüdeje és a gerince is, október óta tart a rehabilitációja. Kemény hónapokon van túl Szombathely ismert és elismert állatorvosa, de nem adta fel a küzdelmet, melyről folyamatosan beszámol fotókkal és videókkal is.

Megmutatta például, hogy hogyan megy az öltözködés a gerincsérülteknél. Mint írja, egy ép ember reggelente egy-két perc alatt felöltözik, szinte észre sem veszi a műveletet. Nála viszont most 20-25 perc, mire felcibálja a szűk, kompressziós harisnyát, a melegítőt és a mamuszát. Hozzátette, hogy a harisnya a trombózis megelőzése miatt fél évig kötelező, de utána is ajánlott.

Örömmel számolt be arról is, hogy hosszú idő után, sok erősítéssel és gyakorlással sikerült elérnie a haladó fokozatot és már csúszólap nélkül ül át a kerekesszékbe.

„Ha a karunk kellően erős, meg tudjuk tartani magunkat, csúszólap nélkül sem esünk le. Ez a képesség nagyon hasznos, ha pl. zuhanyzóba, WC-re, vagy autóba ülünk át” – írta.

November óta egyébként minden nap fél órát „teker” szobakerékpáron. De hogyan és miért biciklizik egy gerincsérült, akinek nem is mozognak a lábai? Úgy, hogy igazából a szobakerékpár tekeri őt. Elektromos erővel, gyengéden forgatja a lábait, melyek a bénulás miatt akaratlagos mozgásra képtelenek. A rendszeres lábtornával pedig megakadályozható az ízületi merevség, a szalagok, inak, izmok rövidülése.

„Fél év telt el a balesetem óta. Gerincsérülteknél főleg az első hat hónapban jellemző a javulás, utána már kisebb csodának számít. Nálam a lábak bénulása semmit sem javult, így az véglegesnek tekinthető. Tehát fel kell, fel kellett készülnöm a kerekesszékes életre. Úgy gondolom, teljes és elégedett élet élhető ebben a fogyatékos állapotban is” – mondta lapunknak.

Elárulta azt is, hogy ehhez minden segítséget megkapott az Országos Rehabilitációs Intézet szakembereitől és erről a felkészítő munkáról, erősítésről, gyakorlásról és a mindennapok nehézségeiről szólnak az elmúlt hónapok bejegyzései.

„Sok pozitív visszajelzést kaptam, biztosan folytatom a posztolást. Közeledik a hazabocsájtásom dátuma, szembesülés kezdő rokkantként az épek világával” – mondta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód