Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Tényleg összeöntik a kukák tartalmát. De akkor miért gyűjtsük szelektíven?

Elmentünk a szombathelyi válogatóba, megnéztük és le is fotóztuk Önöknek. Egy városi legenda, és ami mögötte van.

Hosszú ideje működik már Szombathelyen és a megye településein is a szelektív hulladékgyűjtés. Kétféle módszer van jelenleg.

A családi házaknál hulladékszákokban gyűjthetik szétválogatva a műanyagot, fémet, üveget, a társasházaknál erre még nincs mód, ezért vannak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

Ez utóbbikkal viszont számos probléma van Örök probléma: milyen gyakran ürítik a szombathelyi szelektív hulladékgyűjtőket? 2021. January 08. 07:33 , sokan egyéb hulladékkal tömik tele a kukákat, és az is felmerült, hogy gyakrabban kellene üríteni azokat.

Képeink a válogatómű 2015-ös átadásán készültek
Mészáros Zsolt

Lehet, hogy a teletömött szelektív kukák látványa miatt, mindenesetre elterjedt Szombathelyen, hogy felesleges a szelektív gyűjtés, ugyanis a munkások összeöntik a különböző hulladékot. És így semmi értelme az egésznek.

A hír igaz, de nem egészen így. A hulladékszállítók valóban összeöntik a kukák tartalmát. De a hulladék nem marad ebben az állapotában.

Képeink a válogatómű 2015-ös átadásán készültek
Mészáros Zsolt

A város határában, a börtön és az új Schaeffler-gyár szomszédságában működik a hulladékválogató. A kukásautók ide viszik be a szelektív hulladékot. Itt aztán újra szétválogatják egy futószalagon a munkások.

A szombathelyi városi tévé tavaly ősszel forgatott a válogatóműben, ott készült az alábbi videó:

Németh Ákos, a szombathelyi városi közgyűlés környezetvédelmi tanácsnoka lapunknak azt mondta, azért van szükség az újraválogatásra, mert a szeletíven gyűjtött hulladék is szennyezett. Sokan nem tartják be a szabályokat, főleg a hulladékgyűjtő szigeteknél, így a munkások válogatják ki az újrahasznosítható hulladékot.

Németh Ákos hozzátette, a fahulladékot a Falco-gyár újrahasznosítja, a használt sütőolajat is átveszi egy cég újrahasznosításra. Folyamatosan keresik az újrahasznosításra, vannak is érdeklődések.

Képeink a válogatómű 2015-ös átadásán készültek
Mészáros Zsolt

A tanácsnok megjegyezte, nem egyszerű a helyzet, a hulladékgazdálkodásban most nagy a bizonytalanság, a kormány az ágazat átszervezésére készül Négy évig tartó ámokfutás, több mint százmilliárd forint eltapsolása után a teljes hulladékgazdálkodást elnyeli egy érdekcsoport 2021. March 22. 15:05 , két év múlva koncesszióba akarják adni a teljes hulladékgazdálkodást. És ilyen bizonytalan helyzetben senki sem akar befektetni a hulladékkezelésbe.

Képeink a válogatómű 2015-ös átadásán készültek
Mészáros Zsolt

A Szombathely határában, a Söptei út mellett lévő válogatómű egyébként 2015-ben készült el, jelenleg az STKH üzemelteti. Az üzemben a négy és fél évvel ezelőtti próbaüzemkor jártunk Hárommilliárd forintba került a hulladékválogató, de egyelőre még nem működik 2015. August 24. 19:09 , egy nyílt napon. Hárommilliárd forintba került, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás építtette.

A társulást 127 település hozta létre, a válogatómű évente 7,5 ezer tonna hulladék feldolgozására képes.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos