Megszólalt a szombathelyi városvezetés a "forró" ügyekről

László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely-frakció vezetője közel egy órás sajtótájékoztatón reagált a fideszesek kritikáira.

A múlt héten írtunk arról Mi történt a belügyminisztérium 900 milliós támogatásával, miért nem indultak el a felújítások? February 04. 11:41 , hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő több, felújításra kijelölt helyszínen beszélt a baráti sajtó előtt arról, hogy a pénz már megvan a felújításhoz, de mégsem kezdődött el a munka. Cikkünkben a városvezetés reakcióját is közöltük, ami arról szól, hogy a szabályokat betartva nem lehet a jelenleginél gyorsabban intézni a munkát.

Az akcióba aztán beszállt Lendvai Ferenc fideszes városi képviselő is, aki a Ferenczy utcában jelentette ki, hogy megérkezett a pénz a hiányzó szakasz megépítésér e, de mégsem történik semmi.

Tények és hazugságok sajtótájékoztató
László Győző és Tóth Kálmán
Mészáros D. Zsolt

A városvezetés mindezekre reagálva hívott össze sajtótájékoztatót péntek délelőttre, aminek a "Tények és hazugságok" címet adták. László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely-frakció vezetője várta az újságírókat.

Ahogyan az várható volt, egyenként vették végig azokat a beruházásokat, ahol Hende Csaba és Lendvai Ferenc kifogásolta, hogy még nem kezdődött el a munka. De előtte László Győző kifejtette, kampányeszköznek tekintik ezeket a kijelentéseket, viszont a kampány sem jogosít fel senkit arra, hogy "hazugságokat állítson" . És felszólította a Fidesz politikusokat, hogy ne tévesszék meg a szombathelyieket.

"Mi gyorsabbak leszünk, mint az előző városvezetés"

Tóth Kálmán a sokat emlegetett 900 milliós felújításokról Mi történt a belügyminisztérium 900 milliós támogatásával, miért nem indultak el a felújítások? February 04. 11:41 azt mondta, a támogatási okirat november 8-i elkészülte után két hónapon belül az összes szükséges szerződést megkötötték. Ennél gyorsabban nem lehetett volna intézni - mondta.

Tények és hazugságok sajtótájékoztató
Tóth Kálmán sajtóanyagot oszt
Mészáros D. Zsolt

Felidézte, hogy az előző városvezetés alatt egyetlen beruházás sem indult el a szerződéskötéstől számított egy éven belül, de ők ennél gyorsabbak lesznek. Hozzátette, azt a vádat visszautasítja, hogy szándékosan lassítják a felújításokat.

A Ferenczy utca meghosszabbításáról azt mondta, a Fidesz saját magával vitézik. Hiszen Hende Csaba októberben bejelentette, hogy kiírták a közbeszerzési pályázatot, ehhez képest Lendvai Ferenc a héten azt mondta, semmi sem történt.

Tóth Kálmán közölte, hogy közben megvan a közbeszerzési pályázat nyertese, így hamarosan megkötik a kivitelezései szerződést. Azt is megjegyezte, hogy Ágh Ernő, az érintett körzet képviselője folyamatosan részt vesz az előkészítésben, Tóth valószínűnek tartja, hogy ezért nem ő, hanem egy listás, választókerület nélküli képviselőre bízták ezt a feladatot.

"A Fidesz tette lehetővé a társasházak építését"

László Győző a Homok utcai építkezéssel Nem épül 96 lakás a szombathelyi Homok utcában és van esély parkolóra a kórházzal szemben February 07. 19:20 kapcsolatban azt mondta, változik a Fidesz emlékezete. A területet 2011-ben, Puskás Tivadar polgármestersége alatt minősítették lakóterületté. 2014-ben megpróbálták eladni az egész egykori szabadidőközpontot, de nem sikerült. 2016-ban hitelt akartak felvenni, hogy a területen építkezni tudjanak, 150 lakást és lovascentrumot terveztek.

2016-ban módosították a területre érvényes építési szabályokat, megemelték az építménymagasságot és a beépíthetőség arányát. Ezzel nyílt lehetőség társasházak építésére.

László Győző kiemelte, hogy eddig a térség képviselője, Kecskés László sem foglalkozott a Parkerdő lakópark gondjaival, de amint jelzést kapott, a polgármester azonnal egyeztetéseket kezdett A Parkerdő Lakópark áramingadozási gondjairól egyeztetett ma Nemény András February 09. 19:37 az érintettekkel, és kezdeményezte A szombathelyi önkormányzat építi meg 15 év után a vállalkozó helyett a körforgalmat a Gagarin utca végén February 11. 11:43 a Bartók Béla-Jégpince út kereszteződésében a körforgalom megépítését.

"Jogi nonszensz"

A végére hagyták a voltvárosi strand területét, ahová parkolókat kértek 170 új parkolót bír el a Markusovszky Kórház előtti terület, ha a fák megmaradnak February 08. 11:14 a mentők és a kórházi dolgozók szakszervezetei a terület tulajdonosa által tervezett lakóházak helyett.

László Győző szerint ebben az ügyben Hende Csaba törvénytelenségre szólította fel a polgármestert, azzal, hogy egy már aláírt és teljesített szerződés módosítását javasolta. Megjegyezte, Hende most az állítja, hogy bármikor tud pénzt szerezni a kormánytól parkolóépítésre, de az egészségügyi alapellátó központ tervezésekor pénzhiányra hivatkozva a parkolóhelyek számát 150-ről 75-re csökkentették.

Felidézte, hogy Lendvai Ferenc 2018-ban a közgyűlésben azt mondta, a városnak nem célja, hogy a területet ingyen átadja a kórháznak, Hende Csaba pedig most azt kéri, hogy a már szerződéssel magántulajdonba adott ingatlant adják át ingyen a városnak.

Az alpolgármester kijelentette, ezzel szemben Nemény András azonnal kezdeményezte az egyeztetéseket az érintettek között.

Végül Tóth Kálmán önmérsékletet kért a politikusoktól, és kifejtette, az Éljen Szombathely a helyi ügyek intézésére, képviseletére jött létre. Tagjaik között vannak pártpolitikusok, akiknek pártfeladataik is vannak, de a közgyűlésben csak a szombathelyi érdekeket veszik figyelembe. Arra kérte a fideszeseket, tegyék ők is ezt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet