Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Vas-hegy osztrák kilátója a fotókon jobban néz ki, de a környék tényleg szép

Kicsit bénáztunk odamenet, de így sikerült meglátni a lényeget.

Az interneten keringő pazar fotók alapján a Vas-hegy osztrák oldalán álló kilátó (Weinblick) egyike a leglátványosabb burgenlandi turista-attrakcióknak.

Vas-hegyi kilátó az osztrák oldalon (Weinblick)
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Nos, mint kiderült, a valóságban nem egy világszám. Viszont a környezete több mint vonzó.

No, de menjünk csak szép sorban.

Viszontagságos odaút

Kezdjük ott, hogy már régóta készültünk felderíteni ezt a kilátót, amely közvetlenül a magyar határ túloldalán van, csak eddig valahogy mindig akadt más úti cél.

Míg aztán a minap rászántuk magunkat a nagy látogatásra. Otthon megnéztem a Google-térképet. 23 kilométer Szombathelytől és teljesen egyszerűnek tűnt a megközelítés: Felsőcsatártól dűlőutakon át a hegyen. De már a faluba érve elbizonytalanodom, így megkérdezek egy helyi házaspárt. A feleség szerint mondhat akármit a Google, autóval nem lehet átmenni a hegyen, a férj szerint viszont simán. Mondja is, mutatja is, merre.

Vas-hegyi kilátó az osztrák oldalon (Weinblick)
A Vas-hegy magyar oldala - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Csak hát a szokásos történet: ami egyszerűnek látszik az elméletben, bonyolódik a gyakorlatban. Tekergünk ideoda a nyaralók és a szőlők között, egyre szűkebbek a dűlők, míg végül úgy döntök, hogy ennyi. Mondjuk mellettem egy Toyota terepjáró simán továbbmegy.

Lovasok jönnek, tőlük kérdezem, szerintük hogyan tovább. Azt mondják, lóval remekül át lehet menni, de az én autómmal nem. Menjünk vissza Vaskeresztesig, onnan menni fog.

Vas-hegyi kilátó az osztrák oldalon (Weinblick)
A Vas-hegy osztrák oldala - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Követjük ismét a Google Maps-t, ám ismét bevisz a málnásba. (Pasadenából mondjuk elég nehéz megmondani, mekkora gödrök vannak a csatári hegyen.) A hegyoldali tőkék között sétáló turisták közlik, amit úgyis látunk: innen csak gyalog lehet tovább menni. Kezd nevetséges lenni. De végül is jó tippet adnak, és valahogy - talán nem teljesen szabályosan - átjutunk a határon és megtaláljuk a kilátót.

A kilátó

A Weinblick elsőre némi csalódás. A fotókon valahogy gradiózusnak és drámainak látszik, a valóságban egy elég szerény építmény. A hétvége és a tavaszi napsütés ellenére sincs az a kimondott tömeg.

Vas-hegyi kilátó az osztrák oldalon (Weinblick)
Valójában így néz ki a kilátó - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A látványt sem nevezném lélegzetelállítónak. Egyszerűen kellemes a szemnek a vidék, ami sokkal inkább pannon, semmint osztrák.

Vas-hegyi kilátó az osztrák oldalon (Weinblick)
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Szőlők és szántók, erdők és mezők, osztrák és magyar falvak tárulnak a szemünk elé. Aki a tájban nem a fennséget, hanem az idillt keresi, annak tetszeni fog.

A környék /p]

A Vas-hegyen való bolyongásunknak annyi előnye mindenképpen volt, hogy kiderüljön: a kilátónál sokkal izgalmasabb maga a vidék, gyümölcsösökkel, szőlőkkel, osztrák és magyar borozókkal, különböző túraútvonalakkal, beleértve a Pinka-szurdokot .

Vas-hegyi kilátó az osztrák oldalon (Weinblick)
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Így az teszi jól, aki a kilátót összeköti valami sétával. Legközelebb mi is ezt fogjuk tenni.

A jó út

Aki viszont ragaszkodik az autóhoz, annak célszerű Ausztria felé megközelíteni a helyet. Schachendorfnak talán hosszabb az út néhány kilométerrel, de jóval gyorsabb és egyszerűbb. De tényleg nem a kilátó itt a lényeg.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra