Milyen nagy filmeket forgattak Vas megyében? Összegyűjtöttük

Itt lovagolt Cserhalmi György, nézte az órákat Kőszegen Őze Lajos és harcolt a sárkányokkal a Ság hegyen Jeremy Irons és John Malkovich.

Kutatásaink eredményeképpen nagyjátékfilmek ügyében az alábbi vasi vonatkozásokat találtuk. (Amennyiben olvasóinknak egyéb, jelentősebb filmes múltról vannak emlékei és információi, a kommentekben nyugodtan egészítsék ki a kínálatot!)

Időrendben haladva, a legkorábbi film, amit Vasban (is) forgattak, az 1976-ban bemutatott - Mikszáth Kálmán azonos című regénye alapján készült - Kísértet Lublón című film. Bán Róbert rendezte, a főbb szerepekben feltűnik Cserhalmi György, Bordán Irén, Garas Dezső és Kállai Ferenc is. A történet alapját egy közismert kísértethistória adta, ami szerint egy Kaszperek Mihály nevű borkereskedő kísértetként hazajárva tartotta rettegésben Lubló városát. A filmet a Mafilm műtermein, a fertődi kastélyban és Röjtökmuzsaj mellett Kőszegen forgatták. A vasi városban a Lubló főterén játszódó jeleneteket vették fel.

A teljes film megtekinthető a legnépszerűbb videómegosztó portálon

Ugyancsak Bán Róbert rendezte és ugyancsak Kőszegen forgatták az 1979-ben bemutatott, Jókai Mór regényéből készült A nagyenyedi két fűzfa című filmet. Az alkotást ide kattintva tekinthetik meg. Ebben az évben még egy Kőszegen forgatott alkotás is bekerült a mozikba, mégpedig a Krúdy Gyula ifjúsági regényét adaptáló Tizenhat város tizenhat lánya .

Pár évet előreugrunk az időben, 1985-ben láthatták a nézők először Bacsó Péter filmjét, a Hány az óra, Vekker úr? -at. Hőse egy kisvárosban élő órás, aki a toronyóra karbantartója. A Kőszegen rögzített film azt mutatja be, miként válik az órajavító történelmi hőssé. Érdekesség, hogy eredetileg Őze Lajos játszotta volna a főszerepet, ám ő a forgatás közben meghalt, ezért a már meglévő részeket újra fel kellett venni. Veiszkopf Árpád/Vekker úr szerepét végül Jordán Tamás kapta.

Részlet a filmből

A 2000-es évek elején nemzetközi produkció is forgott Vasban. A Jóbarátok -kal ismertté vált Matt Le Blanc is szerepelt abban a filmben, aminek egyes jeleneteit Kőszegen (és Budapesten) vették fel. A Csinicsapat akcióban története szerint négy angol kém hölgynek kiadva magát beépül egy nők áltál irányított szupertitkos üzembe, hogy onnan megszerezzék a nácik egyik legféltettebb háborús berendezését, az Enigma nevű kódfejtő szerkezetet. A film hatalmas bukás volt az Egyesült Államokban, 15 millió dolláros költségvetéséből alig 22 ezer dollárt hozott vissza.

A Csinicsapat akcióban előzetese

Felsorolásunkban eddig csak Kőszegen forgatott filmek szerepeltek, most azonban három Jákhoz köthető alkotásról írunk. Időrendben haladva: középkori hangulatokhoz kölcsönzött korhű hátteret a település művészettörténetileg is jelentős temploma a 2001-ben bemutatott Sacra Corona ( Koltay Gábor rendezésében) és a 2002-es Bánk bán ( Káel Csaba direktorkodásával) felvételein. 2005-ben pedig egy írói karriertörténetet és egy romantikus szerelmi sztorit vegyítő nemzetközi koprodukció, a hazai mozikban Pasik, London, szerelem néven futott darab kulisszája volt a templom.

A Pasik, London, szerelemből egy rész a jáki templommal

Megyénk eddigi vélhetőleg legnagyobb volumenű hozzájárulása az álomgyári szórakoztató filmek univerzumához a 20th Century Fox által készített és Magyarországon forgatott fantasztikus története, az Eragon volt. Az egyszerű földműves fiú és a kék tojásból előbújó sárkány barátságát, kalandjait elmesélő, Christopher Paolini regényciklusának első darabjából készült látványos film forgatása 2005-ben alaposan felkorbácsolta a helyi közvéleményben az indulatokat. Miközben a nehéz helyzetbe került önkormányzat rábólintott az amerikai filmesekkel való együttműködésre, környezetvédők és mások tiltakoztak a helyszínválasztás ellen.

Lévén a film elképzelt helyen és időben létező, de erősen a középkori hangulatokat idéző látványos települését a Ság-hegy vulkanikus kráterében építették fel a díszletmunkások. Az egyebek között Jeremy Irons és John Malkovich szereplésével készült alkotás munkálatai végül a legnagyobb nyilvánosság és egyeztetések mellett zajlottak, és erről lapunk is több ízben beszámolt 1 , 2 , 3 ]. A kezdeti aggodalmakat később a díszlet turista látványosságként történő felhasználásának ötlete váltotta fel - ám azokat a következő évben végül elbontották. A vegetáció visszavette jussát, ma már csak az emlékezet, az archívumok és a hegyre vezető, akkor rendbe rakott út emlékeztet a sárkányosdira...

A cikkben felsorolt alkotások esetében megyénk turisztikailag is jelentős települései, épületei és emlékei mind-mind elsősorban kulisszaként, atmoszferikus háttérként szerepeltek. Ez persze jelentős hozzájárulás egy-egy mozidarab sikeréhez és nem kevéssé viszi hírünket a nagyvilágba. De arra a lehetőségre még mindig várunk, amikor nem csak a statiszták másodpercekre felvillanó ismerős profiljáért és az ismerős helyszínekért zarándokolunk el egy-egy itt készült film bemutatójára, hanem mert itt fogant, velünk megesett történet pereg a gyöngyvásznon.

Bánk bán - Ják

Vas megyében több földrajzi adottság is kiaknázásra várna, mint filmes kulissza. Hogy egyebet ne mondjunk, az Alpokalja hegyei a Dunántúl legmagasabb pontjával, az Írottkővel. Vagy mondjuk az akár a betyárfilmekért, akár krimikért és lélektani drámákért kiáltó Őrség erdei és dombvidéke. De a mai számítógépes trükkök mellett kosztümös produkciók vígan kezdhetnének valamit a megyében fellelhető gazdag középkori és későbbi eredetű kastélyokkal, esetleg Szombathely barokk, klasszicista és romantikus stílusú belső részeivel.

Sacra Corona - Ják

Nem tudni mi akadályozza, hogy mindez valósággá váljon a megye lakosságának, vállalkozásainak és intézményeinek bevonásával (mint mondjuk működik ugyanez a Savaria Történelmi Karnevál esetében). Gyanítjuk, hogy egy célzottabb megye- és városmarketing, némi kezdeményezőkészség ez ügyben is elkelne. Több vidéki nagyváros (Szeged, Debrecen, Pécs) példája azt is mutatja, hogy talán nem árt, ha az alkotó, rendező erősen kötődik a helyszínhez, ismeri annak értékeit és történeteit. Az előző évtizedben például Dömötör Tamás és csapata hordozta magában ezt a lehetőséget. De talán megtörténik majd ugyanez a Weöres Sándor Színház és színészei miatt is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra