Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megyei multicégek a szombathelyi gépészképzés mellett

Ilyen talán még soha nem volt. Közös közleményt adott ki a TDK, az Ivy, a BPW, az Aptiv, a Schaeffler és az Opel.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk az utóbbi időben többször foglalkozott a szombathelyi gépészképzés helyzetével.

Németh István a nemsokára Zalaegerszegre távozó rektorhelyettes közölte először A szombathelyi egyetem magas hallgatói létszámmal várja a személyi változásokat 2020. July 27. 16:03 , hogy nehézségekkel küszködik a képzés, majd néhány nap múlva Horváth Béla, a mérnökképzés vezetője fejtette ki lapunknak „Már nem tudom szó nélkül hagyni!” - A szombathelyi mérnökképzés egyik elindítója felháborodott 2020. July 29. 11:34 véleményét.

A mai nap újabb fejleményt hozott.

A járműiparban tevékenykedő legnagyobb Vas megyei multinacionális cégek közös sajtóközleményt adtak ki, amelyben kiállnak a szombathelyi gépészképzés mellett.

Lapunk jelen fázisban nem kíván állást foglalni a meglehetősen összetett kérdésben, így változtatás nélkül közöljük a hat vállalat közös állásfoglalását.


Az alapító cégek is kiállnak a szombathelyi gépészmérnök-képzés mellett

A szombathelyi duális gépészmérnök-képzés hat alapító nagyvállalata közös nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy egyöntetűen kiáll a képzés mellett.

„A gépészmérnök-képzésben résztvevő nagyvállalatok rengeteg erőforrást fordítottak a képzés elindítására, és az azóta csatlakozott cégekkel együtt a fenntartásba, illetve a képzés népszerűsítésére egyaránt.

A cégek részéről mindez az anyagi szerepvállaláson túl komoly szakmai munkát is jelentett és jelent ma is, hiszen a nagyvállalatok munkatársai oroszlánrészt vállaltak az egyetemi tananyag kidolgozásában, a gyakorlati oktatás rendjének kialakításában, és a szakmai képzés lebonyolításában azóta is. Emellett a vállalatok minden évben jelentős mennyiségű pénzt, időt és energiát biztosítanak arra, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik megfelelő információk birtokában hozzanak döntést a fiatalok jövőjéről.

Pontosan látjuk azt a tendenciát, hogy a továbbtanuló diákok összlétszáma országos szinten évről-évre csökken. Ez nem csak a műszaki pályára jelentkezők létszámában mutatkozik meg, de a teljes magyarországi felsőoktatásban megfigyelhető. A gépészmérnök szakra idén felvételt nyertek száma Szombathelyen annak ellenére is csak kis mértékben csökkent, hogy országos szinten a gépészmérnök szakokra első helyen jelentkező diákok száma 2019-ről 2020-ra mintegy felére esett vissza. A vállalatok számára rendkívül fontos, és maguk is sokat tesznek azért, hogy a szombathelyi mérnökképzés minősége magas szinten maradjon. Egyetértünk az egyetem azon célkitűzésével, amely a mennyiség helyett a minőséget állítja középpontba. Büszkék vagyunk arra, hogy a közreműködésünkkel zajló képzésbe Szombathelyre az ELTE idén országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat. Miközben az egyetemek országos szinten azon az áron igyekeznek fenntartani a hallgatói létszámot, hogy a ponthatárokat jelentősen csökkentik, addig a szombathelyi gépészmérnök képzésre felvett hallgatók minősége közel azonos létszám mellett idén tovább javult, hiszen a hozzánk jelentkezett gépész hallgatók átlagpontszáma az előző évi 347 pontról idén 370 pontra emelkedett! Üdvözöljük azt is, hogy az angol nyelvű gépészmérnök alapképzés két évvel ezelőtti sikeres elindítása után 2020. szeptemberében kettős diplomás európai elit mesterképzés indul Szombathelyen az ipar 4.0 területén.

Az eddig végzett két évfolyamból szinte minden végzős diák szombathelyi vállalatoknál helyezkedett el, mindannyiuk rendkívül magas minőségű munkát végez vállalatainknál. Mind hallgatóinkkal, mind az eddig végzett és ma már nálunk dolgozó diákokkal, akik ma már kollégáink, messzemenőkig elégedettek vagyunk.

Ezért is nehezen indokolhatók Németh István volt rektorhelyettes legutóbbi nyilatkozatai, hiszen a fent leírt tényekkel volt egyetemi vezetőként neki is tisztában kell lennie. Szavai nem csupán rombolóak az eddig vele együtt végzett munkára nézve, de nem egyeznek a valósággal sem.

Meggyőződésünk, hogy a régió és Szombathely fejlődése szempontjából a gépészmérnök-képzés fenntartása és fejlődése elengedhetetlen. Ezért kérjük a képzésben érintetteket, a diákokat, a szülőket, az oktatókat, az egyetem volt és jelenlegi munkatársait, a város vezetőségét, valamint a kormányzat helyi képviselőit, hogy velünk együtt egyöntetűen álljanak ki, és tegyenek a gépészmérnök-képzés hosszú távú minőségi működése mellett, hiszen hitünk szerint magas szintű a műszaki tudás a régió gazdasági erősödésének egyik legfontosabb motorja. A hat alapító nagyvállalat egyöntetűen kijelenti, hogy a szombathelyi gépészmérnök-képzés hosszú távú támogatásunkat élvezi.

Aláírók:


TDK Hungary Components Kft.
Ivy Technology AMS Hungary Kft
BPW-Hungária Kft.
Aptiv Services Hungary Kft.
Schaeffler Savaria Kft.
Opel Szentgotthárd Kft.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra