Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nincs elég pénz a szombathelyi Vásárcsarnok felújítására, egyelőre marad a jelenlegi állapot

Túl drága lenne, most másra költik az ide szánt pénzt.

"...Megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnét próbálunk meg pénzt szerezni az Európai Uniótól..." - írta válaszában Horváth Attila alpolgármester, miután a Vásárcsarnok felújításának helyzetéről érdeklődtünk a városvezetéstől.

A szombathelyi vásárcsarnok felújítását még az előző városvezetés tervezte meg és készítette elő. Bő három évvel ezelőtt jelentették be Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 a terveket, azzal, hogy nem egyszerre, hanem külön-külön újítják fel a két csarnokot, a felújítás idejére sátrakat állítanak fel a csarnok mellett.

Az eredeti látványterv
H

Tavaly áprilisban kiírták a közbeszerzési pályázatot, Megkaptuk a hivatalos választ, mikor állnak neki a szombathelyi piac felújításának 2018. May 23. 09:07 novemberben kiderült Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23 , hogy nem volt értékelhető ajánlat, így elbukott a pályázat.

Ez azt jelentette, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásnál sokkal magasabb összegért vállalta volna az egyetlen pályázó a munkát. A pályázó cég nettó 1 milliárd 988 millió forintot kért, a pénzügyi keret azonban csak nettó 1 milliárd 84 millió forint. Vagyis 900 millióval többe került volna a vásárcsarnok felújítása, mint amennyi pénz van rá.

Így az idén áprilisban úgy döntött a közgyűlés, hogy lefaragják a költségeket, és néhány dolgot kivettek a tervekből.

A módosításokkal ki is írták Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 az új közbeszerzési pályázatot, de mint kiderült, így is 300 millióval túllépte a keretet a legolcsóbb ajánlat is.

Az eredeti látványterv
Hende Csaba Facebook-oldala

Ami nem meglepő, az utóbbi években sok építési, felújítási közbeszerzéssel történt hasonló. Az idén márciusban ezeket fel is soroltuk Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 , azzal, hogy ennek két valószínű oka is van. Az egyik, hogy a tervezésnél és a pályázat kiírásánál alultervezték a költségeket. A másik, hogy a pályázók az állami és önkormányzati közbeszerzéseket felülárazzák, bízva abban, hogy így is megkapják a munkát.

A városvezetés válaszából az is kiderül, hogy nem engedték el a piac felújítását, de nem akarják a plusz 300 milliót a szombathelyiekkel kifizettetni. Ezért megvizsgálják, hogy a Vásárcsarnokra nyert uniós támogatást hogyan lehetne más célra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig megpróbálnak másik uniós forrást szerezni.

Ezzel gyakorlatilag elhalasztották a Vásárcsarnok felújítását, de van közel egymilliárd forint más célra, de ehhez az illetékes EU-s szervek hozzájárulása is kell.

De megvizsgálják azt is, hogy az előző városvezetés mennyit költött olyan tervekre, amelyek nem valósultak meg.

A városvezetés levele

A Vásárcsarnok csökkentett műszaki tartalommal elkészített felújítási terve 300 millió forinttal drágább a rendelkezésre álló EU-s forrásnál, ami 1 milliárd 200 millió forint. Első sorban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyi pénzt költött el az előző városvezetés az adóforintokból olyan tervekre, amikből aztán semmi sem valósult meg. A piac felújítását természetesen nem engedtük el, viszont az ebben a formában nem valósulhat meg.

További műszaki tartalom-csökkentést már nem bír el a felújítás, az ugyanis nem lehet, hogy azért építtessünk be gyengébb minőségű anyagokat, hogy elég legyen ez az 1 milliárd 200 millió forint. Saját költségvetésből is ki lehetne pótolni a 300 millió forintot, ez azonban rengeteg pénz, nem kívánjuk a szombathelyiekkel kifizettetni.

Másik megoldás az lehet, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnét próbálunk meg pénzt szerezni az Európai Uniótól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra