Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudta, hogy meg lehet kerülni a vasárnapi nyitva tartás tilalmát?

Bizony, vannak kiskapuk a törvényben, nem is olyan nehéz azt kijátszani. De csak a 200 négyzetméternél kisebb boltok trükközhetnek.

Megvolt hát az utolsó vásárlós vasárnap, meg is örökítettük drónos galériánkkal Az utolsó vasárnap sem voltak üresek a boltok - körbenéztünk egy drónnal a parkolókban 2015. March 08. 19:33 , hogy tele voltak a bevásárlóközpontok parkolói. Megmutattuk, hogy Puskás Tivadar, Szombathely KDNP-s polgármestere is kihasználta az utolsó napot Szombathely KDNP-s polgármestere is kihasználja az utolsó vásárlós vasárnapot 2015. March 08. 14:13 , pedig pont az ő pártja kezdeményezte az üzletek vasárnapi bezárását.

Alkalmazott helyett tulajdonostárs

És folyamatosan frissülő cikkünkben Ezek a boltok vannak nyitva vasárnap is Vas megyében 2015. March 07. 08:00 mutatjuk meg, melyik üzletek lesznek nyitva továbbra is vasárnap. Mert a törvény ad erre lehetőséget, az egyik alap, hogy 200 négyzetméternél nagyobb boltokra nem vonatkoznak a kivételek. Nem soroljuk fel most az összes szabályt, arra koncentrálunk, milyen módszerrel lehet kikerülni a tilalmat. Ezeket nem mi találtuk ki, szemfüles kereskedők találták meg a kiskapukat.

A szombathelyi Tesco parkolója március 8-án, vasárnap délben
Tánczos Mihály

Az egyik módszer, hogy az alkalmazottakból tulajdonosokat csinálnak. Van mondjuk egy kis csemegebolt, amit egy kft. üzemeltet, ez elvileg csak akkor lehet nyitva, ha a kft. tulajdonosa vagy családtagja dolgozik benne vasárnap. Kell adni egy kisebb tulajdonrészt az alkalmazottaknak, és máris megoldott a kérdés, hiszen így rájuk is vonatkozik a kivétel, sőt, az ő családtagjaikra is. De erre is van szabály, az alkalmazott tulajdonrésze minimum húsz százalék kell, hogy legyen.

Egy kereskedő azt mondta, a tulajdonrész átadásától nem kell félni, húsz százalékkal az alkalmazott nem szólhat bele a kft. ügyeibe érdemben, ha meg el akarná adni azt, a többségi tulajdonosnak elővételi joga van.

Vasútállomások – felpöröghet a kereslet

Egy másik módszer a kisebb üzletláncoknál használható, ahol 200 négyzetméternél kisebb üzletek vannak. Egyszerű, az üzlethálózat – papíron legalábbis – kiadja bérbe az üzletet az alkalmazottaknak, akik erre alapítanak egy kisvállalkozást, mondjuk egy bt-t, és máris szabad a gazda.

És még mindig nincs vége. A törvény szerint a vasúti pályaudvarok területén lévő üzletek is nyitva lehetnek vasárnap. A pénzcentrum.hu február végi cikkében egyenesen azt írja, hogy felértékelődhetnek a MÁV-ingatlanok, ha a kereskedelmi üzletláncok vevők erre a lehetőségre, és üzlethelyiségeket bérelnek a MÁV-tól. Azt is írják, hogy mindez átrendezheti a kiskereskedelem arculatát.

Írtunk már arról, hogy a piacok is kimaradnak a tiltásból. És a piacokon működő üzletek is, Szombathelyen ezt úgy oldották meg, hogy azok az üzletek lehetnek nyitva, amelyek a vásárcsarnoktól bérlik az üzlethelyiséget. Így egyrészt a piacokon is felpöröghet a helyiségek cseréje, és emelkedhet a bérleti díj, de van más is.

Felértékelődnek a piacok

Korábban több hír is szólt arról, hogy az illetékes önkormányzat piaccá nyilváníthatja a bevásárlóközpontokat is. Ehhez csupán csak saját rendeletét kellene módosítania a képviselő-testületnek. Egyelőre nem tudunk olyan városról, ahol ezt megtették volna, valószínű, hogy a kormány barátságtalan lépésnek tekintené. De a törvényi kiskapu megvan.

Szóval, vannak lehetőségek, hogy a kisebb üzletek mégis nyitva tarthassanak vasárnap is. Kíváncsiak leszünk a fejleményekre, de úgy tűnik, az országhatár túloldalán már kapcsoltak is. A legújabb hírek szerint az osztrákok lehetővé tennék a magyar határ közelében lévő szupermarketek vasárnapi nyitva tartását. Igen, ők a várható igényekhez alkalmazkodnak.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a boltok vannak nyitva vasárnap is Vas megyében

Térképen mutatjuk, még a dohányboltokat is, ha tud kimaradt üzletről, jelezze, frissítjük. Egész Vas megyéből várjuk a vasárnap is nyitva tartó boltokat. Segítsük egymást!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra