Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasárnapi boltzár: Kétharmad ellenzi, hogy megint elővegyék a kötelező zárva tartást

Érdekes, hogy a Fidesz szavazóinak 15 százaléka egy népszavazáson úgy is megszavazná a boltzárat, hogy nem ért egyet vele.

Még szeptemberben vette elő újra Mégiscsak jön a vasárnapi boltbezárás? 2018. September 03. 08:53 a vasárnapi boltzár ötletét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Orbán Viktorhoz írt levelükben azzal érveltek a kötelező vasárnapi zárva tartás mellett, hogy ezzel meg lehet oldani a kereskedelemben tapasztalt munkaerő-hiányt. De érvként a keresztény hagyományokat is megemlítették.

"Nem aktuális a kérdés"

A kormány gyorsan reagált, közleményben jelentették ki A kormány azt mondja, marad a vasárnapi nyitvatartás 2018. September 03. 16:25 , hogy nem tartják aktuálisnak az ügyet. Egyébként korábban, a nyár végén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is a boltzár visszahozása mellett érvelt Semjén Zsoltot nem érdekli, mit akar a magyarok többsége, és mégiscsak bevezetné a vasárnapi boltzárat 2016. August 19. 09:01 azzal, hogy annak visszavonása csak taktikai visszavonulás volt, egyúttal pártja, a KDNP legnagyobb sikerének nevezte a boltzár bevezetését.

A vasárnap boltzárat 2015. március 15-én, törvénnyel vezette be a kormány, a lépés azonban olyan népszerűtlen volt, hogy bő egy év múlva, 2016. áprilisában vissza is vonták azt Kihirdették a boltok vasárnapi nyitva tartását lehetővé tévő törvényt 2016. April 15. 15:40 . A visszavonáshoz nagy lökést adott, hogy az MSZP-nek, sok sikertelen, olykor kopasz verőlegényekkel megakadályozott Nagydarab kopaszok akadályozták a népszavazási kezdeményezést Budapesten 2016. February 23. 11:08 kísérlet után sikerült benyújtani egy népszavazás kezdeményezést az ügyben, és láthat volt, hogy a nagy többség a boltzár ellen van.

Az emberek kétharmada elutasítja a boltzárat

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából november 14. és 21. között 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta vasárnapi boltzár jelenlegi társadalmi elfogadottságát.

Érdekes a Fidesz szavazóinak magatartása, elvileg 64 százalék nem támogatja, hogy korlátozva legyen a boltok vasárnap nyitva tartása, míg egy népszavazáson mindössze 52 százalék szavazna erre. Ez a különbség elsősorban abból fakad, hogy

elvi ellenzése ellenére, kb. 13-15 százalékpontnyi Fidesz szavazó mégis megszavazná a boltok vasárnapi zárva tartását.

A részletek

A megkérdezettek kétharmada (64 százalék) nem támogatja, hogy ismét kötelezően zárva legyenek vasárnap a boltok , és mindössze tízből három fő gondolkodik másként (29 százalék). Minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, és mindenhol többségben van azok aránya, akik nem támogatják a kötelező zárva tartást.

Leginkább a kereskedelemben dolgozók (40 százalék, 58 ellenében), és a Fidesz szavazók (37 százalék, 55 ellenében) támogatják a vasárnapi boltzárat , legkevésbé pedig az egyéb pártok (4 százalék), és a Jobbik szavazói (17 százalék).

Forrás: publicus.hu

Tízből kilenc (87 százalék) válaszadó számára elérhető vasárnap is nyitva tartó üzlet. Négyötödük (79 százalék) szokott vasárnap is élelmiszert vásárolni, felük (47 százalék) gyakran vásárol vasárnap.

Leginkább a 30 évnél fiatalabbak (96 százalék), és azok akik vasárnap is dolgoznak (92 százalék) vásárolnak élelmiszert vasárnap. Legkevésbé pedig a 60 évnél idősebbek (62 százalék), és azok akik nem dolgoznak vasárnap (74 százalék).

Forrás: publicus.hu

A megkérdezettek egyharmada (33, illetve 32 százalék) említette, hogy a kormány célja a vasárnapi boltzárral elsősorban a családok védelme, illetve a kereskedelemben dolgozók túlterheltségének csökkentése. A válaszadók ötöde (21 százalék) említette azt, hogy a munkaerőhiány okozta feszültségek csökkentése lehet a cél, míg 14 százalék vélte úgy, hogy a kisebb üzletek helyzetben hozása a multikkal szemben.

Forrás: publicus.hu

A válaszadók kevesebb mint fele (44 százalék, 37 ellenében) úgy gondolja, hogy a kormánynak a következő választásokig sikerül majd bevezetnie a boltzárat . Azonban mindössze a Fidesz szavazók (50 százalék, 30 ellenében), és a bizonytalanok (44 százalék, 36 ellenében) vannak többségben, akik így látják.

Az ellenzéki szavazók nem hisznek abban, hogy a bevezetés sikerülne a kormánynak. Leginkább az MSZP szavazók (75 százalék), és az egyéb pártok szavazói (59 százalék) kétlik ezt.

Forrás: publicus.hu

Egy

most vasárnap

, a vasárnapi boltzárról tartandó népszavazáson a megkérdezettek háromnegyede (76 százalék) venne részt.

A válaszadók több mint fele (52 százalék) a boltzár ellen, arra szavazna, hogy nyitva lehessenek a boltok, míg harmaduk (37 százalék) a kötelező zárva tartás mellett.

Egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többségben a kötelező zárva tartás mellett szavazók (53 százalék, 42 ellenében), míg az összes többi párt szavazói háromnegyedes (75-78 százalék) arányban vannak a nyitva tartás mellett. A bizonytalan szavazók több mint fele (52 százalék, 33 ellenében) sem korlátozná a nyitva tartást vasárnap.

Forrás: publicus.hu
Figyelemreméltó, hogy érdemi különbség van a vasárnapi boltzár elvi (1. ábra), és gyakorlati (utolsó ábra) támogatása között. Elvileg 64 százalék nem támogatja, hogy korlátozva legyen a boltok vasárnap nyitva tartása, míg egy népszavazáson mindössze 52 százalék szavazna eképpen. Ez a különbség elsősorban abból fakad, hogy elvi ellenzése ellenére, kb. 13-15 százalékpontnyi Fidesz szavazó mégis megszavazná a boltok vasárnapi zárva tartását.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. november 14 – 21 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra