Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasi retróvideók: Űrhajós és Kodály Szombathelyen, autóstalálkozó, békemenet, úttörők a KRESZ parkban 1966-ban

Híradórészletek 1966-ból, Vas megyéből. A hanghiba ellenére érdekes belekukkantani, milyen élet zajlott 54 évvel ezelőtt a megyében. Utcaképek, emberek és események, amikről 54 évvel ezelőtt beszéltek Szombathelyen.

Nemzetközi autóstalálkozó Kőszegen és káldi vígasságok

Elsőre talán furcsa lehet, hogy az osztrák határ mellett fekvő kisvárosban tartottak nemzetközi autóstalálkozót 1966-ban, amikor a hatóságok rettegtek attól, hogy az emberek disszidálnak. A számokat hallva pedig sok mai programszervező vakarhatja a fejét. A kőszegi rendezvényre 740 autó és 18 autóbusznyi vendég érkezett, összesen 3000-nél több embert látott vendégül a kisváros.

Az összeállítás második részében a káldi szüreti vígasságokba kapunk betekintést, képeket láthatunk a karneváli hangulatról, a lovasversenyről, illetve a vidék legszebbjének nevezett Hubertus kisvendéglő is megnyílt, egy szarvasborjú megszoptatása után. Az asztali hordóból csapolt bort egy húzásra küldték le a garaton a káldi legények.

Kodály Zoltán Szombathelyen

Tánccal, énekkel és virágokkal köszöntötték a gyerekek a Művelődési és Sportházban a 84 éves Kodály Zoltánt és feleségét, Péczely Saroltát, akik a Hámán Kató Általános Iskola ének-zenei tagozatának jubileumi kiállítására és hangversenyére érkeztek Szombathelyre. A videó végén – ahogyan sok összeállításunknál megszokott – korabeli újságcikkből olvasható részletes beszámoló az eseményről. Kodály Zoltán a következő év márciusában hunyt el.

Úttörő avatás, atlétikai bajnokság, élet a KRESZ parkban, járőrverseny

Maradjunk továbbra is az MSH-nál, ami előtt úttörőket avattak, majd képeket láthatunk az Úttörő Atlétikai Bajnokságról. A KRESZ park járművei még teljes pompájukban ragyognak és a parkot arra használták, amire létrejött, azaz az ifjúságot tanították szabályosan közlekedni. (Manapság is nagyon fontos lenne…) Az összeállítást a járőrverseny képsorai zárják.

Autós és motoros békemenet Vietnámért, a békéért

A szombathelyi Lenin szobor elől indult az autós békemenet Szentgotthárdra, zuhogó esőben. A kilométerekre elhúzódó kocsisorban nagy odafigyelést igényelt a vezetőktől a számukra szokatlan konvojban való haladás. „A háborúra emlékezünk és a békét köszöntjük!” – ez volt a mottója a rendezvénynek, aminek kapcsán szót emeltek az imperialisták vietnámi beavatkozása ellen is. Számunkra érdekesek voltak az útról készült vágóképek.

A világ első űrsétáját végrehajtó Leonov Szombathelyen

A tavaly októberben elhunyt Alekszej Arhipovics Leonov marsall érkezésére felbolydult a vasi megyeszékhely. Ma már nehéz elképzelni, micsoda szenzáció lehetett a 60-as években az, hogy egy ember sétát tett a világűrben. Márpedig Leonov a világon elsőként tette meg ezt, igaz, csak a lélekjelenlétén – és szabályszegésen – múlt, hogy túlélte az űrsétát. A világűrbe kilépve ugyanis az űrruhája a belső nyomás miatt felfújódott és Leonov nem fért vissza a zsilipbe. Így választania kellett, vagy hős halott lesz a világűrben lebegve, vagy szabályt szegve kiereszti a levegőt. Az utóbbit választotta. A megpróbáltatásai azonban nem értek véget. A VOSZHOD-2 nem a kijelölt célponton, hanem attól 2000 kilométerrel arrébb, az Urál vadonjában, másfél méteres hóba szállt le. Mentőexpedíciót indítottak a kapszula két űrhajósának felkutatására, ami sikerrel járt.

112Press

Leonov túlélt egy Brezsnyev ellen tervezett merényletkísérletet és társa betegsége miatt nem lehetett tagja az első űrállomás, a Szaljut legénységének. A páros helyett repülő űrhajósok életüket vesztették a Földre való visszatérés közben, műszaki hiba miatt.

Leonov Szombathelyen elmondta, hogy közeleg az idő, amikor ember lép a Holdra (ez három év múlva megvalósult) és biztos volt benne, hogy az az űrhajós is ellátogat Szombathelyre. Az űrverseny ezen részét azonban elbukták a szovjetek, az amerikai Neil Armstrong pedig tudomásunk szerint nem járt Vas megyében. Leonov 1975-ben a Szojuz-19 parancsnokaként részt vett a világ első nemzetközi űrrepülésében. A szovjet űrhajós Tom Stafforddal fogott kezet Franciaország felett, miután a Szojuz összekapcsolódott az Apollóval. Ez nem csak technológiai értelemben számított szenzációnak, hanem az USA és a Szovjetunió közötti feszült viszony enyhülését is szimbolizálta.

II. Országos Sportnapok (OSN) és Európa legerősebb emberei Szombathelyen

Hatalmas „trollkodással” kezdődik a Nemzetközi Egyéni Súlyemelőverseny beszámolója. Az operatőr ugyanis hosszan mutatja az üres széksorokat a sportház szélén. A nézők valószínűleg a háta mögött, középen foglaltak helyet, de az üzenet egyértelmű: a kutya sem kíváncsi erre a versenyre.

A II. Országos Sportnapokon rendezett sorokban vonult zászlólengetve több száz fiatal. A koreográfált mozdulatokon kívül a sporteseményből is kapunk ízelítőt. Kíváncsiak lennénk, hányan vállalnák be ma, hogy magasugrásnál szivacs helyett homokkupacba érkezzenek? Az összeállítást néptáncegyüttes zárja.

Nemzetközi Táncverseny ’66

Tömött lelátókkal rendezték meg a Savaria Napok ’66 keretében a Nemzetközi Táncversenyt és a Nemzeti Táncbajnokságot. Az eseményt a televízió is közvetítette.

Gömb gáztároló épült Szőlősön

A bevezetőben megemlítik, hogy 1945-ben 1000 fogyasztó 3400 köbméter gázt használt el, míg 1965-ben 5580 fogyasztó napi fogyasztása már 27 ezer köbméter gáz. Szombathely határában, Szőlősön 20 ezer köbméteres gömb gáztároló épült. Hetényi Lajosné meg is örökítette festővásznon az ipari létesítményt. A tárolóba vasúti kocsikon szállították a gázt, egy-egy ilyen kocsi 5 ezer köbmétert szállított.

A videó végén egy összeállítás látható a Magyarszombatfai Kerámia Vállalat szombathelyi szakkörén készült munkákból. Érdekesség, hogy a gyár 1965-ben 9 hónap alatt 600 darab hordozható cserépkályhát gyártott, de megkezdték a művészmázas cserépkályhák gyártását is. Egyéb termékeikből Angliába és Lengyelországba exportáltak.

Tojótyúk hibridek Nagykölkeden és Őrség bolt Szombathelyen

A gazdasági versenyben nem mellékes, hány tojást tojik egy tyúk egy évben. Nagykölkeden az egész megyéből csodájára jártak a tojótyúk hibrideknek, amelyek megfelelő tartás mellett 50 százalékkal több tojást tojtak A new-hampshire fajtából állították elő a középnehéz testû tojóhibrideket. Az emberek és az utcakép miatt is érdemes megnézni a felvételt.

A kirakatban tükröződő szombathelyi villamos képével kezdődik a következő híradórészlet, amely arról tudósít, hogy a Berzsenyi téri üzletsoron őrségi bolt nyílt, szobrokkal, kerámiákkal, szőttesekkel.

Savaria Filmstúdió

Készítette a Savaria Filmstúdió

Nagy köszönet illeti azokat, akik az 1960-as években rögzítették sok más mellett a fenti képsorokat is. Így Palkovits Máriát, Módos Gábort, Záriczky Gyulát, Weszelits Jenőt, Radó Gyulát és Domokos Attilát. A filmrészletek segítségével bepillantást nyerhetünk Vas megye évtizedekkel ezelőtti életébe.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző

Tovább az oldalra