Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Felháborítónak tartom, hogy a vonatokon semmilyen létszámkorlátozás nincs”

Járvány ide vagy oda, a MÁV és a GYSEV továbbra is szorosan egymás mellé ülteti az utasokat.

Több olvasónk megkeresett minket szomorú, dühös, kétségbeesett üzenetekkel. Mindegyikük félelemben érzi magát a vonatos utazása során. Más lehetőség híján a vonatozni kényszerülő olvasóink kifejezetten tartanak attól, hogy a vonaton kapják el a koronavírus-fertőzést. Egy kétgyermekes édesanya például az alábbiakat írta:

„Felháborítónak tartom, hogy a vonatokon való utazáskor semmilyen létszámkorlátozás nincs. Fiaim ilyen zsúfolt vonaton voltak kénytelenek utazni, amikor apukájukhoz mentek kapcsolattartásra Szombathelyről Tatabányára. Az egyik fiam most itt fekszik betegen covid-gyanúsan és holnap jönnek tesztelni. Miért megengedett az, hogy szorosan egymás mellett ülhetnek az idegen emberek és fertőzhetik az utastársaikat? Hozzáteszem fiammal szemben egy kisgyerek ült maszk nélkül egész úton.”

A panaszos levelek olvasása után megpróbáltunk utánajárni, hogy milyen szabályozások vannak most érvényben. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tesz a MÁV és a GYSEV az utasok biztonsága érdekében. Mindkét vállalatot megkerestük, de csak a GYSEV válaszolt, bár ők is figyelmen kívül hagyták az alább ismertetett kérdéseink jelentős részét.

Megtudtuk, hogy a GYSEV-nél a vonatokat indulás előtt minden alkalommal vírusölő vegyszerekkel fertőtlenítik. A járműveken rendszeresen ózongenerátoros légtisztítást végeznek, a kocsiműhelyben és a mellékhelyiségekben szintén vírusölő kézmosófolyadékot alkalmaz a vasúttársaság. A járművek kapaszkodóit, kilincseit, kisasztalait is külön fertőtlenítik.

Budapestről Szombathelyre közlekedő, Budapestről csütörtök reggel 10:10-kor induló kocsikat olvasónk felszálláskor tisztának találta. A kép a Keleti Pályaudvaron készült, itt még kevesen voltak a kocsikban.
olvasó

Sajnos azonban csak a nagyobb állomásokon helyeznek ki kézfertőtlenítőket, a vasúti kocsikban nem.

A GYSEV-től azt is megtudtuk, hogy 6 éves kor felett kötelező a maszkviselés. Valamint hozzátették, hogy „a nem egy háztartásban élő utasainktól pedig a szociális védőtávolság megtartását kérjük.” Ez sok esetben sajnos lehetetlen hiszen a nem egy háztartásban élő utasokat is egymás mellé ültetik.

A válaszukból kiderült, hogy volt olyan eset, hogy kalauzoknak rendőri intézkedést is kellett kérniük, ugyanis az utasok a kalauzok többszöri felszólítása ellenére utaztak maszk nélkül vagy helytelenül viselt maszkkal. A vasúttársaság azonban azt is hozzátette, hogy azt tapasztalják, az utasok többsége megfelelően viseli a maszkot.

A Budapestről Szombathelyre közlekedő IC-n csütörtök reggel még kevés utas utazott.
olvasó

A GYSEV azt kéri, hogy ne közvetlenül az utazás előtt, hanem elővételben vegyük meg a menetjegyet, így a társaság is könnyebben fel tudja mérni az utazási igényeket. Az utasoknak a kevésbé frekventált időpontban közlekedő vonatokat, pl. a kora reggeli járatokat javasolják.

Nem tudjuk, hogy az utasoknak joga van-e arrébb ülni, hogyha máshol kevésbé zsúfolt helyet találnak a helyjegyes kocsikban, de olvasóinktól úgy tudjuk, hogy ezért még senkit sem büntettek meg. Amíg azonban létszámkorlátozást nem vezetnek be a vasúti társaságok, addig nem megyünk túl sokra azzal, hogyha három méterrel arrébb ülünk, de továbbra is ugyanazt a levegőt szívjuk és köhögjük össze a többi sorstársunkkal.

A két közlekedései társaságnak (GYSEV, MÁV) ezeket a kérdéseket küldtük el még a múlt hét elején. A MÁV-tól a cikkünk megjelenésének időpontjáig nem kaptunk választ.

Érkezett-e Önökhöz már olyan panasz, amiben az állt, hogy egy-egy utas utazás közben fertőződött meg koronavírussal. Ebben az esetben milyen intézkedést tettek?

Önök szerint biztonságos vonattal utazni?

Van-e érvényben bármilyen létszámkorlátozás a kocsikban?

Van-e érvényben olyan szabály, ami korlátozná, hogy ne üljenek szorosan egymás mellett az utasok? Ha nincs, terveznek-e bármilyen korlátozást bevezetni, akár a húsvéti többletforgalomra gondolva?

Olvasóink azt tapasztalták, hogy a helyes kézfertőtlenítésről szóló figyelmeztetések ugyan ki vannak helyezve, de kézfertőtlenítők nincsenek. Volt-e, lesz-e kézfertőtlenítő kihelyezve? Ha igen, hova helyezik/helyezték?

Indult-e eljárás, kapott-e büntetést már olyan személy, aki nem megfelelően viselte a maszkot?

Mit tapasztalnak, betartja-e a szabályokat az utazóközönség? Hány éves kor felett kötelező a maszk használat?

Helytálló-e az a kijelentés, amit az egyik olvasónk tapasztalt, március 20-án Grazból Budapestre közlekedő vonaton, miszerint Szombathelyen lekapcsolták a kocsik egy részét hely kihasználatlanság miatt? Mióta folytatják ezt a gyakorlatot?

Minden Graz-Budapest között közlekedő járat esetében ezt teszik?

Joga van-e az utasaiknak átülni egy másik kocsiba, ha azt tapasztalják, hogy utastársuk nem tartja be a kötelező maszkviselési szabályokat?

Lehet-e enni és inni a kocsikban?

Milyen a kalauzok átfertőzöttségi aránya? Milyen gyakran tesztelik őket? Milyen tesztekkel?

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra