Hende Csaba: A váti repülőtér csak a beruházó szándékától függ

A honvédelmi miniszter kijelentette, megépülhet a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget is.

Három nappal ezelőtt írtunk utoljára Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér? 2012. August 28. 10:41 a Vát és Porpác közé tervezett repülőtérről, mégpedig Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban kifejtett véleménye miatt. Orbán akkor azt mondta, hogy nincs meg a pénz az építésre, és a reptér zaja zavarná a környék turizmusát.

Orbán megmondta...

Megkeresésünkre Bartha Balázs, az előkészítést végző Sia-Port Kft. ügyvezetője cáfolta a miniszterelnök szavait, mondván, a pénz meglétét a kínai fél leigazolta, a környezetvédelem említésekor pedig emlékeztetett arra, hogy a környéken élők népszavazáson nyilvánították ki, hogy elfogadják a repülőtér működésével járó kellemetlenségeket. Cikkünkben idéztük Kovács Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét is, aki úgy tudta, folyamatosan zajlik a repülőtér építésének előkészítése.

Mindezek után megkerestük a Miniszterelnökséget, feltettük a kérdést, hogyan kell érteni Orbán Viktor szavait, hiszen a szakemberek cáfolták a miniszterelnök kijelentéseit. Gyorsan megjött a válasz, szó szerint közöljük:

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Orbán Viktor miniszterelnök az interjúban világosan és pontosan kifejtette álláspontját ebben az ügyben.

Üdvözlettel:
Havasi Bertalan
a miniszterelnök sajtófőnöke

A Vát Porpác közé tervezett reptér helye - 2010.09.23.
Itt épülne a reptér. De épülni fog-e?
Mészáros Zsolt

Hende támogatja...

Vagyis, amit Orbán mondott, az ki van mondva. De kíváncsiak voltunk Hende Csaba véleményére is. A honvédelmi miniszter egyúttal Vas megye 2. választókerületének országgyűlési képviselője, úgy gondoltuk, ő nem csak ismeri a kormány álláspontját, de választókerülete felé is vannak kötelességei. Hende Csaba hosszabb válasszal tisztelt meg minket. Íme, a kérdések és a válaszok:

Mi a véleménye arról, hogy a kormány visszavonta Már nem kiemelt projekt a váti reptér 2012. August 17. 14:23 a repülőtér-beruházás kiemelt státuszát?

A kiemelt jelentőségű beruházás visszavonása nem befolyásolja a reptér megépítésének szándékát, hiszen az csupán közigazgatási könnyítést jelent a szükséges okmányok, engedélyek beszerzése terén, nem pedig állami támogatást vagy prioritást kell érteni alatta. A repteret kínai beruházók kívánják felépíteni, és ez továbbra is változatlanul így van. A magyar kormány természetesen fontos célként kezeli a munkahelyek teremtését, éppen ezért a napokban indult újra a 86-os út Szombathely és Vát közötti szakasz építése.

Emellett a Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út kiemelt jelentőségét támogatja a kormány, mely belátható időn belül megépülhet. Ezzel Európa autópálya-vérkeringésébe kapcsolhatja a térséget, mely a környezetvédelem és turisztika szempontjaira is érzékeny beruházásokat képes vonzani.

A kormány milyen megfontolásokból vonta vissza a kiemelt státuszt?

A döntést két kormányülés közötti határozattal hozta meg a Fejlesztési Kabinet, mely javaslat nem szerepelt egyik kormányülés napirendjén sem, így a kormány azt nem tárgyalta.

Van-e még esély a repülőtér megépítésére Vát és Porpác mellett?

Vas megye országgyűlési képviselőjeként és miniszterként is támogatok minden olyan beruházást, mely Vas megyében, különösen Szombathelyen munkahelyeket teremt, így a repülőtér megépülését is. A 86-os út fejlesztésére a kormány vállalkozott, mely el is fog készülni, ahogyan a jáki templom felújítási munkálata is a végéhez közeledik. A váti repülőtér megépülése nem politikai szándék kérdése, hanem teljes mértékben a beruházó akaratától függ, ahogy attól függött eddig is.

Tisztelettel:
Hende Csaba s.k.

Puskásnak nincs kompetenciája...

Hende Csaba szerint tehát van még esély, hogy megépüljön a repülőtér. Megkérdeztük Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét, országgyűlési képviselőt is. Ez még az Orbán-interjú megjelenése előtt történt, Puskás a Városháza sajtóirodáján át küldte el rövid válaszát:

Minden vasi országgyűlési képviselőnek - pártállástól függetlenül - érdeke, hogy Vas megye, Szombathely gazdagodjék.

A konkrét ügyben Szombathely polgármesterének kompetenciáját meghaladó szinten történik a döntéshozatal.

Akkor most mi is van?

Próbáljuk meg összefoglalni. A kormány visszavonja Már nem kiemelt projekt a váti reptér 2012. August 17. 14:23 a repülőtér kiemelt státuszáról szóló kormányrendeletet. A miniszterelnök Kőszegen azt mondja Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér? 2012. August 28. 10:41 , nincs rá pénz, ezt a szakemberek cáfolják. A Miniszterelnökség megerősíti, hogy amit Orbán Viktor mondott, az úgy van.

A kormány egyik minisztere szerint viszont még van esély a reptér megépítésére, de megjegyzi, hogy a visszavonásról szóló határozatot nem tárgyalta a kormány, azt egy kabinet hozta meg, két kormányülés között. Ő egyébként támogatja a beruházást, ami nem politikai szándék kérdése, hanem a beruházó szándékától függ.

A Vas megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő úgy tudja Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér? 2012. August 28. 10:41 , folyamatosan zajlik az előkészítés. Puskás Tivadar pedig elismeri, hogy neki nem osztottak lapot az ügyben.

Egyetlen kérdésünk maradt: Akkor most mi is van?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér?

A miniszterelnök szerint nincs rá pénz, és rossz hatással lenne a turizmusra. A szakemberek cáfolják Orbán Viktor szavait.

Már nem kiemelt projekt a váti reptér

Pár hete még arról volt szó, hogy alapkőletétel lesz, tegnap óta pedig kormányrendelet teszi nem kiemelt projektté a váti repteret. Megfúrták a kormányhoz közel álló gazdasági lobbik?

Meglepő fordulat, lesz Vát-porpáci reptér

A tervezettnél is nagyobb Vát-porpáci repteret és kínai logisztikai arzenál ígéretét hozta magával Kínából a Vas megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc.

Mégis lehet Váton repülőtér?

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke vasárnap Kínába utazott, ahol többek közt a Vát-porpáci reptér ügyében is tárgyaljon.

Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás

Az előkészítést végző cég vezetője szerint az időhúzás miatt hiteltelenné váltunk külföldön, mindenki belefáradt már a dologba, ha októberben nem lép a kormány, vége a történetnek. Barta Balázzsal, a Sia-Port Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet