Meglepő fordulat, lesz Vát-porpáci reptér - Alapkőletétel ősszel

A tervezettnél is nagyobb Vát-porpáci repteret és kínai logisztikai arzenál ígéretét hozta magával Kínából a Vas megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc.

Ahogy közel egy hete már hírt adtunk róla, Mégis lehet Váton repülőtér? 2012. July 16. 12:31 Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nemrégiben Kínába utazott, hogy többek közt a Vát-porpáci reptér ügyében is tárgyalhasson. A kínai út részleteiről az elnök ma délelőtt a Megyeházán tájékoztatott…

Miért is akadozott a reptérépítés?

Előzményként meg kell említeni, amiről számos cikkben írtunk már, miért is akadozott a projekt, és arról hogy lesz-e vagy sem , és ha igen, akkor mikorra várható a Vát-porpáci repülőtér, lecsúszhatunk-e róla , más városban, vagy akár más országban épül-e meg (kapcsolódó anyagainkból mindent megtudhatnak). Legutoljára októberben számoltunk be arról, hogy folynak az egyeztetések a nemzetközi partnerekkel, a kínaiakkal, az amerikaiakkal és másokkal is. Akkor úgy tűnt, hogy az ügy halad. Az azóta eltelt több mint fél évnyi csendet most Kovács Ferenc törte meg.

A tervezett repülőtér elhelyezkedése térképen

Kína ragaszkodik a Vát-Porpáchoz

Ahogy felvezetőjében Kovács Ferenc elmesélte, a kínai testvér-tartományban, Guangxiban tett látogatásának apropója egy kétnapos konferencia volt. Ezen a tartomány összes testvérvárosának vezetője megjelent. A vasi elnök a tolmácson kívül egy Vas megyei befektetővel utazott, akinek a cége a kínai tartományban okostelefonnal működtethető térinformatika rendszer kidolgozásában vesz részt. A kapcsolatépítés célja általánosságban a turisztikai befektetői kapcsolatok élénkítése, Vas megye népszerűsítése volt, de sűrű programjában számos városban megfordult.

Kovács Ferenc Kínában
Kovács Ferenc Kínában

A fő hír az, hogy Kovács Ferenc látogatása során megbizonyosodott arról, hogy a kínai fél tényleg ragaszkodik ahhoz, hogy a Vát-porpáci térség kiemelt kínai logisztikai központ legyen.
A kínai politikusok kifejezett kérése:

hogy mindenképpen úgy legyen a magyarországi tervezés, hogy legyen egy logisztikai szempontból kiemelt központ, és ezt a kínaiak Nyugat-Magyarországon, konkrétan Vát-Porpác térségében szeretnék.

Nem Nyíregyházán vagy Debrecenben, ahol nem állna rendelkezésre akkora szabad terület, mint Vátnál. A kínaiaknak ugyanis a tervezett 500 hektárnál is nagyobb területre, összesen 600 hektárra lenne szükségük.

Új fejlemények reptérügyben

Kovács kiemelte, nyolc éves előkészítő munka van a Vát-porpáci központ tervezésében. Egyúttal megköszönte a Sia-Port Kft-nek, hogy olyan konkrét javaslatot és tervet tudtak letenni az asztalra, amely alapján Kovács szerint:

sikerre van ítélve ez a történet

. Eddig is

60-70 millió forint volt az a nagyságrend, amit erre projektre ráfordítottak

, többek között a koncepciók előkészítésére és a népszavazásra költötték ezt a pénzt.

Kovács Ferenc sajtótájékoztató, kínai látogatásáról
Kovács Ferenc sajtótájékoztató, kínai látogatásáról
Vágvölgyi Bálint

A logisztikai központban többféle vállalkozás is megjelenik majd, lesz ott elektronikai összeszerelő üzem, Boeing repülőgép-szerelő üzem, a reptér rendelkezni fog személy- és teher-terminállal.
A kínaiak a tervek szerint 1,5 milliárd eurós beruházást kívánnak Vát-Porpácon végrehajtani. (Debrecenben körülbelül 100 millió eurós fejlesztéssel, Nyíregyházán 50-60 millió eurós beruházással valósíthatóak meg a tervek.) A kínai kormányzat kérése azonban az, hogy az egész beruházást a sanghaji építőipari vállalat bonyolíthassa majd le, magyar alvállalkozókkal. A megye és az állam közvetlenül, mivel nem lesznek közbeszerzések, nem folyik bele a kivitelezésbe.

Ősszel alapkőletétel

Jelenleg - utalt rá a megyei elnök - a szakmai előkészítés folyik. A konkrét aláírásokra az új kínai kormány és parlament felállásáig várni kell, de ha minden a tervek szerint alakul, akár már szeptemberben vagy legkésőbb október elején megindulhat a kínai beruházás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Váti repülőtér: Könnyen lehet, hogy nem lesz folytatás

Az előkészítést végző cég vezetője szerint az időhúzás miatt hiteltelenné váltunk külföldön, mindenki belefáradt már a dologba, ha októberben nem lép a kormány, vége a történetnek. Barta Balázzsal, a Sia-Port Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Megépül a vát-porpáci repülőtér?

A Fidesz és a debreceniek szerint igen, a miniszter szerint talán. Fellegi Tamás azt mondja, még nincs végleges helyszín.

Mégis lesz repülőtér Váton?

Konkrét választ most sem kaptunk a minisztériumtól, annyi viszont biztosnak tűnik, hogy folynak az egyeztetések. Fellegi Tamás miniszter nemrégiben Kínában tárgyalt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet