Így gondozd a karácsonyod (3.)

Boxing day, amit nem ismerünk, s bár ismernénk.

Voltaképp, a mondóka szerint csak a második napja van ma a karácsonynak, mi azonban harmadik napja nyomjuk az ipart, küzdünk sorssal, bejglit töltött káposztát, s mindent, amit a hagyomány, a néplélek, a nagyi receptje vagy akármilyen szakácskönyv kitalált gyomrunk, májunk, vesénk és hasnyálmirigyünk próbatételéül. Nehéz napok ezek. Túljutva néhány kajakómán nézzünk utána, áll-e még a fa, nem rombolta-e le valami macskaféle vagy a karácsony más rontó szelleme. Óvjuk őt, a fánkat, kéretlen tüzeket ne okozzunk, és kértet se, tudják, csillagszóró és gyertya veszedelme, ilyenek.

Ma, bármi furcsa is, a boxing day ideje van. Ez az a nap, amikor már száz évek óta a templomokban kinyitják a perselyeket, s annak tartalmát szétosztják a szegények között, vagy a gazdagok megajándékozzák a nincsteleneket, a gazda a szolgát, úr az elesettet. Angolszász vidéken persze, mifelénk ilyen hagyományok nincsenek. Minálunk az ilyen kínos feladatokat már régebben letudták a város vezetői. Almát és krumplit vittek a rászorulóknak és időseknek, a krumpli lesz a kampány és a gondoskodás eledele a jelek szerint.

Jaj
hamex.hu

De „nem beszilünk ünnepülünk”, ahogyan söpörte mindig a szőnyeg alá a gondokat drága nagyanyám. Előttünk azonban még ott van a mai ebéd, és tegye a szívére a kezét, aki vágyik rá, s nem rágcsálna helyette valami jóféle füveket, s nyalogatna sókat jámbor gazellaként. Nem lehet három nap alatt büntetlenül leenni egy egész évet, és az is téves hiedelem, hogy majd, ha elmúlnak az ünnepek, egy jófajta diétával eltünteti az ember az egészet. Nem viccelődünk az ilyennel. Ebbe, a mértéktelen evésbe bele is lehet halni, főleg, ha alkohollal öblögetjük bőségesen.

Ha a szokásosnál többet eszünk, anyagcserénket is próba elé állítjuk. Ha túl sok étellel kell megbirkóznia, megemelkedik a pulzusunk és izzadni kezdhetünk. Főként a magas koleszterinszinttel és szívproblémákkal küzdőknek kell vigyázniuk magukra: már egyetlen túlevés és az annak következtében felpörgött anyagcsere is növeli a szívinfarktus kockázatát. A mértéktelen ételfogyasztás hatására a vérnyomás megnő, ami akkor veszélyes, ha valakinek a tudtán kívül kezeletlen magasvérnyomás-betegsége van. A túlzott zsírfogyasztás pedig a vér koleszterinszintjét emeli meg, ami szívkoszorúér-gyulladáshoz, később pedig szívrohamhoz vezethet. Egy nagy lakoma után ráadásul szívritmuszavarok is felléphetnek.

Elsuhan
Nyugat.hu

És most, hogy jó étvágyat kívántam, nézzünk a sarokba, ahol gubbaszt valaki és búslakodik. Nem ő az, aki három napja az ünnepek kezdete miatt esett búskomorságba, depressziós lett a csillogás miatt, hanem épp ellenkezőleg. Ő azért lógatja a fejét, mert mindjárt elmúlnak az ünnepek, s emiatt valami ürességet érez, mintha valaki épp készülne elvenni a játékát. Vagy épp csalódott az eltelt napok miatt, mert nem azt kapta, amit várt, vagy amit képzelt. A nagy várakozások mindig ezt eredményezik, s ha elfogadnak egy tanácsot, hallgassuk meg ez ügyben Füst Milánt, aki mindent tudott ez életről. Néha még többet is.

„…Az öröm tehát nem annyira előkészület és várakozás, mint inkább szórakozottság és váratlan véletlenség dolga, amelyben számos feltétel egyesűl, olyanok, amelyeket nem tudunk felmérni sehogy, ezért nevezzük az egészet együttvéve véletlennek. Ez tehát a második tétel, amelyhez még hozzá fűzendő az a tapasztalat is, hogy minél jobban készülsz az örömre, minél jobban figyeled magadat, minél jobban akarod az örömöt, annál kevésbé sikerül örűlnöd. Ezért olyan siralmas a legtöbb nászéjszaka s ezért oly boldogítók némely véletlen események, s ezért használtam én az imént a lélek szórakozottságát megjelölésűl. Egyszóval: az öröm olyan galamb, amely a laza lélekre száll sokkal szívesebben, mint a feszült lélekre. És most jön a harmadik tétel: aki tehát előre gyüjtögeti magának eljövendő örömeit, az rosszúl jár. Aki halmozni akarja, az is. Vagyis mindenki, aki akarja boldogulását…”

Mindebből pedig az következik – mivel a szilveszter is közelít -, hogy ne várjunk annyira semmit sem, egyszer csak ott lesz. Ha pedig nem, nem kell Fülesként búsonganunk, hanem Micimackó bizakodásával tekinthetünk a jövőbe. Mert Micimackó csak van, ezért nem is csalódik sohasem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény