Veszélyben a bankok jövője?

A FinTech cégek gyökeresen megváltoztathatják a jelenlegi pénzügyi rendszert.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az internetes vagyonkezelő cégek, ami, online világunkat tekintve, nem is tűnik annyira aggasztó jelenségnek. Ami viszont a hagyományos bankrendszert illeti, beláthatatlan következményei lehetnek, ha ezek a „kis” startupok valóban betörnek a piacra.

A FinTech cégek gyökeresen megváltoztathatják a jelenlegi pénzügyi rendszert
Holland Fintech

Tulajdonképpen mi az, hogy bank? És mi a feladata? – a téma látszólag triviális, azonban lassan eljutunk a pontig, amikor már maguk a pénzintézmények sem tudják megválaszolni ezeket az egyszerű kérdéseket. A gazdasági válság és a több száz milliárdos veszteség után a bankok sem biztosak abban, hogy milyen feladatkört látnak el, vagy kellene ellátniuk. Az alkalmazottak fizetése és a kiadások egyre többet vesznek ki a világbankok zsebéből, miközben az ügyfelek szép lassan átpártolnak az új cégekhez. Olyanokhoz, akik kedvezőbb ajánlatokat és jobb befektetési lehetőségeket kínálnak, természetesen kevesebb pénzért.

Ők az úgynevezett FinTech cégek, vagyis azok a pénzügyi-technológiai startupok, akik komoly veszélyt jelenthetnek a bankok jövőjére. A pénzügyi vezetők szerint természetesen ez nem jelent egyet a nagybankok felszámolásával, inkább csak amolyan átszervezés, ami jelenleg zajlik. A szakértők szerint hívhatjuk bárhogy, ez a lényegen mit sem változtat: a FinTech cégek, átrendezés címszó alatt, a hagyományos pénzintézetek felszámolására törekednek, hogy aztán az erőforrásokat szétosztva építsék ki saját piacaikat.

MTI

Ez a folyamat talán nem is lesz olyan hosszú, mint gondolnánk, köszönhetően többek között az okostelefonos alkalmazásoknak. Ott van például az Acorns, ami a mindennapi spórolásban segít nekünk. A regisztráció után nincs is más dolgunk, mint egy megtakarítási számlát nyitni, amit aztán összeköthetünk a bankkártyánkkal. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő opciókat, már csak várni kell, hogy gyűljön a megtakarítás. Tranzakciós díj nincs, az ügyfélszolgálat ingyenes és a számlavezetés díja is csekély – diákoknak még kedvezőbb, hiszen nekik ezért sem kell fizetni.

Az olyan cégek jövője is gyökeresen megváltozhat, mint a PayPal. Ezt a rendszert eddig csak tranzakciókra használtuk, de jelenleg már az sem tűnik lehetetlennek, hogy a PayPal egy tényleges bankká növi ki magát, ahol számlát nyithatunk és akár befektetőkké is válhatunk.

A rendszer átalakulására valószínűleg a közel tíz évvel ezelőtti válság is hatással lehetett, ha nem annak egyenes következménye. Azt viszont még a szakértők sem merik biztosan kijelenteni, hogy a bankoknak ezzel befellegzett. Már csak azért sem, mert a válságot átélő és azóta is vezetőként dolgozók ragaszkodnak a régi rendszerhez. Változást legfeljebb leköszönésük után várhatunk.

Forrás: The Wall Street Journal

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság