Videó: így ügyködött a Curiosity egy éven át a Mars felszínén

A NASA mindent megtesz az informatív közönségszórakoztatás jegyében, most például egy time-lapse videót tettek közzé, ami két percbe sűríti legaktuálisabb és legmenőbb kutatásuk elmúlt egy évét.
NASA

Napokon belül lesz pontosan egy éve, hogy megünnepelhetjük a Curiosity marsjáró vörös bolygóra szállását, hiszen tavaly augusztus 6-án tette le oda alumíniumkerekeit. A 2,7 méter széles kutatójármű az egyik legnagyobb dobása az amerikai űriparnak, hiszen először történik meg, hogy egy elképesztő mérnöki munkával finomhangolt robot kőzetet szemel ki, fúr meg, majd elemez saját maga a Marson - mindezt azért, hogy a szerves élet nyomait találja meg (az már korábban is kiderült, hogy víz például volt itt, a Curiosity maga is egy kiszáradt gigantikus folyómederbe szállt le).

A 2,5 milliárd dollár összköltségvetésű program keretében útnak indult robot által elkészített 548 állóképből most egy time-lapse videót raktak össze a kutatók a Földön (a pszichedelikus rockot már egy lelkes YouTube-felhasználó nyeste alá), és bár színeket például nem látunk benne, a táj, amelyen furikázik az űrterepjáró, őrülten hasonlít a mi planétánk némileg elsivatagosodott vidékeire.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech