Videó: így ügyködött a Curiosity egy éven át a Mars felszínén

A NASA mindent megtesz az informatív közönségszórakoztatás jegyében, most például egy time-lapse videót tettek közzé, ami két percbe sűríti legaktuálisabb és legmenőbb kutatásuk elmúlt egy évét.
NASA

Napokon belül lesz pontosan egy éve, hogy megünnepelhetjük a Curiosity marsjáró vörös bolygóra szállását, hiszen tavaly augusztus 6-án tette le oda alumíniumkerekeit. A 2,7 méter széles kutatójármű az egyik legnagyobb dobása az amerikai űriparnak, hiszen először történik meg, hogy egy elképesztő mérnöki munkával finomhangolt robot kőzetet szemel ki, fúr meg, majd elemez saját maga a Marson - mindezt azért, hogy a szerves élet nyomait találja meg (az már korábban is kiderült, hogy víz például volt itt, a Curiosity maga is egy kiszáradt gigantikus folyómederbe szállt le).

A 2,5 milliárd dollár összköltségvetésű program keretében útnak indult robot által elkészített 548 állóképből most egy time-lapse videót raktak össze a kutatók a Földön (a pszichedelikus rockot már egy lelkes YouTube-felhasználó nyeste alá), és bár színeket például nem látunk benne, a táj, amelyen furikázik az űrterepjáró, őrülten hasonlít a mi planétánk némileg elsivatagosodott vidékeire.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech