Lebontatná a szombathelyi Gothard-kastélyt a Fidesz képviselőjelöltje

Koczka Tibor szerint Horváth Gábor méltatlanná vált arra, hogy képviselő legyen.

Kedden tartották meg az egyetlen szombathelyi jelöltvitát Herényben, az 1. választókerületben, ahol Horváth Gábor, a Fidesz jelöltje azt mondta, saját véleménye szerint le kell bontani a Gothard-kastélyt, a helyére pedig orvosi rendelőt, idősek otthonát és postát kell építeni. A kijelentés parázs vitát váltott ki, a másik két képviselőjelölt, György István Péter (Éljen Szombathely) és Koczka Tibor (Pro Savaria), a körzet jelenlegi képviselője, nem értett egyet a kijelentéssel.

A herényi Gothard-kastély
Forrás: kastelyok.com

Koczka szerda délután sajtótájékoztatót is tartott a kastély előtt, ahol a savariaforum.hu tudósítása szerint azt mondta, elfogadhatatlan, hogy valaki egy műemlékvédelem alatt álló épületet el akar bontatni. A Gothard-kastély több mint 300 éves, működött itt fizika- és kémialabor, ahogy csillagvizsgáló is. Kijelentette, meg kell őrizni a Gothard-kastélyt, fel kell újítani és a régi pompájában visszaadni a herényieknek, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak.

Hozzátette, a Gothard-testvérek hagyatékát bemutató terem, egy kis csillagvizsgáló, planetárium is létesülhetne a kastélyban, és megújulhatna a park is.

Dzsungel a Gothard-kastély parkjában
Forrás: Youtube / György István Péter

A Gothard-kastély tervezett felújításáról sokat írtunk, a felújítást a Modern Városok programjában Parkolóházat ígértek Szombathelynek, megnéztük, hogyan teljesült a Modern Városok programja Szombathelyen 2019. October 05. 11:29 tervezték, el is készült egy tanulmányterv, ami 94,5 millió forintba került és a kormány fizette ki.

Korábban, az előzetes koncepcióban bruttó 1,8 milliárd forint szerepelt a felújítás költségeként, az említett tanulmány szerint azonban egymilliárddal többe, azaz 2 milliárd 718 millióba kerül Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 a helyreállítás.

Azóta viszont eredménytelen lett a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat, az ajánlatok jóval meghaladták a meglévő keretet, már 3,3 milliárd forintról lenne szó. Az önkormányzat a kormánytól várt segítséget, de választ egyelőre nem kaptak.

Júliusban egy videón mutattuk meg Videó: Dzsungellé vált a felújításra váró herényi Gothard-kastély parkja 2019. July 16. 07:36 , hogy a huzavona közben dzsungellé vált a kastély parkja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019