Így szólaltak meg a Vas megyei szirénák – Videón a répcelaki morgatópróba

És mutatunk egy korábbi légvédelmi sziréna-tesztet is Oberwartból.

A katasztrófavédelmi MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer tesztjét, úgynevezett morgatópróbáját tartották január 3-án, hétfőn országszerte. Ez egy rendszeresen elvégzett teszt a rendszer működésével kapcsolatban.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság projektje keretében veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszert telepített.

A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (ezek a monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén. A 24 órás ügyeleti rendszerben a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén a szirénarendszeren (vagyis a riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról.

A Katasztrófavédelem hangsúlyozza: a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében.

Vas megyében Répcelakon található MoLaRi, ezért kollégánk ott rögzítette a hétfői próbát. A hangjelzés előtt nem hallottunk szöveges figyelmeztetést.

A répcelaki mindössze egy hat másodperces „morranás” volt, ezért a videóban megmutatunk 2018-as osztrák szirénapróbát is.

Érdekesség, hogy 2020. novemberében egy emlékezetes baki történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a tervezettnél több helyen szólalt meg a riasztás, illetve egy bekapcsolva felejtett mikrofon miatt némi trágár szöveget is sugárzott a lakossági riasztórendszer. A megmosolyogtató hiba miatt az érintett igazgatóság elnézést kért, de valójában ezért van szükség a tesztekre, hogy ne éles szituációban derüljön ki, ha valami nem stimmel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech