Így szólaltak meg a Vas megyei szirénák – Videón a répcelaki morgatópróba

És mutatunk egy korábbi légvédelmi sziréna-tesztet is Oberwartból.

A katasztrófavédelmi MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer tesztjét, úgynevezett morgatópróbáját tartották január 3-án, hétfőn országszerte. Ez egy rendszeresen elvégzett teszt a rendszer működésével kapcsolatban.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság projektje keretében veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszert telepített.

A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (ezek a monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén. A 24 órás ügyeleti rendszerben a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén a szirénarendszeren (vagyis a riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról.

A Katasztrófavédelem hangsúlyozza: a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében.

Vas megyében Répcelakon található MoLaRi, ezért kollégánk ott rögzítette a hétfői próbát. A hangjelzés előtt nem hallottunk szöveges figyelmeztetést.

A répcelaki mindössze egy hat másodperces „morranás” volt, ezért a videóban megmutatunk 2018-as osztrák szirénapróbát is.

Érdekesség, hogy 2020. novemberében egy emlékezetes baki történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a tervezettnél több helyen szólalt meg a riasztás, illetve egy bekapcsolva felejtett mikrofon miatt némi trágár szöveget is sugárzott a lakossági riasztórendszer. A megmosolyogtató hiba miatt az érintett igazgatóság elnézést kért, de valójában ezért van szükség a tesztekre, hogy ne éles szituációban derüljön ki, ha valami nem stimmel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech