Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jövő csütörtökön nagy szemétszedés lesz Szombathely-szerte

A tüneti kezelések nagyrészt már megvannak, de most ráállnak a szemléletformálásra is.

Térdig ér a fű, sok a szemét, járhatatlanok az utak – ezektől és ezekhez hasonló problémáktól zengenek a szombathelyi hírportálok és a közösségi oldalak az utóbbi időben. Viszont ahogy most a szerdai sajtótájékoztatón is elmondta Nemény András polgármester, még sosem volt ilyen nehéz, majdhogynem lehetetlen helyzetben a város.

Nem elég ugyanis, hogy idén tavasszal borzasztóan sok eső esett, még a kormányzati kompenzációval sem sikerült eredményt elérniük. Kerek nulla forintot kapott Szombathely, így nincs nagyon miből gazdálkodni, ezt a helyzetet pedig elég nehéz menedzselni. Az embereknek viszont ugyanazok az elvárásaik: egy normális, tiszta és rendezett városban szeretnének élni. Csakhogy amint elállt az eső, várták az emberek a csodát. De kevés emberrel nem lehet csodát tenni, még akkor sem, ha jó a munkaszervezés – emlékeztet a polgármester.

2019-ben 90 milliót tettek bele a városüzemeltetésbe, de a járvány után nem tudták ennyi pénzzel bővíteni a költségvetést, most csak 30 milliót tudnak beletenni. Ezért sok mindent újra kellett gondolniuk, folyamatosan kísérleteznek különböző dolgokkal is. Bevontak például más városi cégeket – SZOVA, Szompark, FÉHE Kft. – is a munkába és még több programot szeretnének indítani a szemléletformálás érdekében.

Szépen sorban megtisztulnak az utcák és a belvárosi terek

Az egyik ilyen a tavaszi utcatakarítás, amivel már mi is foglalkoztunk, például múlt héten, amikor megtapasztaltuk a saját bőrünkön ezt a folyamatot. Parkolási izgalmak a szombathelyi belváros peremén, és a történet folytatódik May 26. 11:20 A szombathelyi utcák jó része sajnos olyan, hogy nem lehet teljesen kitakarítani őket, mert mindenhol autók állnak.

Ezért sok helyen szakaszokra bontva álltak neki a munkának, az utcatakarítások idejére pedig azt kérik az autósoktól, hogy ne parkoljanak oda, ahol kint vannak a várakozni tilos táblák. Így ugyanis ki lehet takarítani a teljes utcát, köztük a csatornákat is, melyek egyikei a legnagyobb problémáknak a városban, főleg most a nagy esőzések miatt.

Kitakarították már a Deák Ferenc utcát, a Pelikán park környékét, a Pázmány Péter körutat, a Váci utcát, a Károly Róbert utcát és folyamatban van a Vörösmarty utca is. Nemény azt mondja, nagyon pozitívak a visszajelzések, értik és értékelik is az emberek a takarítást, és el is fogadják azt a kis kellemetlenséget, hogy addig nem lehet ott parkolni.

Mészáros D. Zsolt

Több belvárosi teret is megtisztítottak már, és még fognak is néhányat, de ezek közül is nyilván a Fő tér a legérdekesebb. Ahogy azt megírtuk a hét elején, Visszatért az élet Szombathely belvárosába, és vele együtt a szemét is May 31. 15:19 visszatért az élet Szombathely belvárosába, és vele együtt a szemét is – főleg az ottani gyorsétterem környéke problémás.

Erről a polgármester is beszélt és elmondta, hogy gyorsan reagáltak a problémára: szombattól kezdve nem délután 2-ig, hanem 6-ig lesz takarítás, plusz 2 emberrel, emellett pedig négy nagyobb konténer is kikerült a Fő térre. Ez nyilván nagyobb költség, de ahogy már korábban, úgy a szemetesek árába most is beszállt a McDonald's-ot üzemeltető kft.

Mészáros D. Zsolt

De ez csak tüneti kezelés, a hosszútávú megoldás a szemléletformálás, vagyis a már többször említett „Vigyázzunk együtt Szombathelyre!” program, ami a járványhelyzet miatt megtorpant, de most újult erővel ugranak neki.

Ráállnak a szemléletformálásra is

Szeretnék ugyanis, ha nem gondolnák azt az emberek, hogy normális eldobni a szemetet, és nemcsak a Fő téren, hanem bárhol a városban. Ezért lesz például közösségi szemétszedés és városi nagytakarítás, illetve folytatják és kibővítik a „Fogadj örökbe egy parkot!” programot is, amibe a civil szervezetek után most például a nagyobb cégeket is szeretnék bevonni. Ennek már kialakult egy menete is: mindig a Szomparkkal egyeztetnek azok, akik örökbefogadtak egy parkot.

„Én azt látom most így másfél év után, hogy a város sokkal tisztább, de még sok tennivalónk van és az igazi áttörés is akkor lesz meg, ha minden szombathelyi magáénak érzi ezt a dolgot. Ezért kellenek a közösségi programok is. Sokakkal egyetemben én sem vagyok most teljesen megelégedve a helyzettel, de tudom, hogy most képtelenség lett volna ennél többet tenni” – mondta Nemény.

Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy felkérték a 14 egyéni választókerületi képviselőt arra, hogy november közepéig szervezzenek szemétszedést minden városrészben. Ehhez persze az önkormányzat biztosít minden szükséges kelléket. Tavaly 10 városrészben sikerült is ezt összehozni, így most is bizakodók a közösségi szemétszedéssel kapcsolatban.

Június 10-én, csütörtökön délután aztán egy nagy városi szemétszedéssel is megpróbálkoznak. A képviselőtestület, illetve az önkormányzati és hivatali dolgozók a Csónakázótó környékét veszik célba, rajtuk kívül pedig még számos szombathelyi cég, szervezet és más társaságok is zsákot ragad több helyszínen, hogy ezzel is példát mutassanak, de várják a lelkes szombathelyieket is. A nagy össznépi szemétszedés részletei itt Mutatjuk, mikor és hol lehet majd becsatlakozni a jövő heti össznépi szemétszedésbe Szombathelyen June 02. 16:07 találhatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra