Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

A Bajnokok Ligájában a Viktória FC – A Bayern München az első ellenfél

A Viktória FC az egyetlen szombathelyi együttes, amelyik két csapatsportágban két alkalommal is felnőtt nemzeti bajnokságot tudott nyerni. Azonban mégis "mostohagyerek"... Úgy, ahogy a női futball a mai Magyarországon.

Kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes a női csapat

Az 1993-ban alapított együttes a 2008/2009-es szezonban utcahosszal nyerte meg a bajnokságot: a 28 találkozóból huszonkettőn győztek és csak három alkalommal veszítettek. Imponáló volt a gólkülönbségük, hiszen az egy híján száz találatra csak 16 válasz érkezett. Ráadásul a Magyar Kupában megvédték címüket a lányok, így idén nyár óta kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes a kék-sárga csapat. A Szombathelyi Haladás Európa Liga-szerepléséhez hasonlóan a Viktória FC is jogot nyert a nemzetközi kupában való indulásra: bajnokként, hol másutt, mint a Bajnokok Ligájában.

A csapat Fotó: Viktória FC

Magyarországon a futball a férfiaké volt, a férfiaké most is, és a férfiaké is lesz. Sajnos. A példák azt mutatják, hogy az uralkodó felfogás szerint a nőket vagy nem érdekli a foci, vagy nem értenek hozzá - más lehetőség nincs. Ha pedig női futballról van szó: csak lesajnáló kijelentésekkel találkozunk idehaza. Ám Nyugaton és Skandináviában, valamint Észak-Amerikában profi bajnokságok vannak, és ugyanúgy van négyévente világ-, ill. Európa-bajnokság, mint a férfiaknál.

Áttörés?

A Bajnokok Ligájában való indulás azonban felcsillanthatja a reményt: meg lehet szeretni a női labdarúgást is. Azzal, hogy az FC Bayern München került a Viktória útjába, nem csak Szombathelyre, hanem a női focira is irányulhat a figyelem. Ebben bízik Markó Edina, a csapat vezetőedzője is.

Természetesen szeretnénk továbbjutni - bár tisztában vagyunk azzal, hogy nem mi vagyunk a párharc esélyesei. Külön öröm, hogy nagynevű együttes került az utunkba, remélhetőleg sokan lesznek kíváncsiak a találkozóra.

Bajnoki öröm Fotó: Viktória FC

Anyagi vonzat

A Viktória FC éves költségvetése mindent egybevetve 11 millió forint. A klub nem gazdasági társaságként működik - ahogy az a férfiaknál van - hanem egyszakosztályos egyesületként.

A büdzsét az önkormányzati támogatás és a szponzoroktól beérkezett összeg adja ki – névadó szponzora sajnos nincsen a csapatnak. Volt, de a gazdasági válság következtében nem tudták már tovább vállalni a kulcspozíciót. A BL-ben való indulás elég komoly pénzbe kerül. A két találkozó összköltsége előzetes számítások szerint öt és fél millió Forint.

Ez a hazai találkozó rendezési költségét és kiutazást valamint az ott-tartózkodást tartalmazza. Szerettünk volna a szállás-étkezés ügyében megállapodni a bajorokkal: mi fizettük volna a magyarországi költségeiket, ők a miénket Németországban. Tavaly azonban egy lett csapattal pórul jártak a müncheniek, így udvariasan, de határozottan elutasították ezt a javaslatot. Mondani sem kell, hogy ez is megnöveli a költségeket, de még mindig jobban jártunk, mintha szibériai, moszkvai, vagy izlandi csapatot kaptunk volna ellenfélül.

Markó Edina vezetőedző Fotó: Viktória FC

A Vitkória FC a városhoz fordult: az európai kupasorozatban való induláshoz szükséges anyagi támogatás reményében. A szeptember elején tartott rendkívül közgyűlésen nem született döntés, azonban Lazáry Viktor, a sportbizottság elnökének ígérete szerint találni fog megoldást a város.

A párharc

Szeptember 30-án, szerdán 18:00 órakor a Rohonci úti stadionban fogadja a Bayern Münchent a Viktória FC. A bajoroknál minden bizonnyal szerephez jut a csatársorban Melanie Behringer, aki tagja volt a héten Európa-bajnoki döntőn szerepelt német válogatottnak is. A visszavágóra egy hétre rá, október 7-én kerül sor. Az aschheimi meccs is 18:00 órakor kezdődik. A párharc győztese a Standard Liége (belga) - Montpellier (francia) meccs továbbjutójával meccselhet.

Az FC Bayern München női csapatát 1970-ben alapították. Egyszer, 1976-ban nyerték meg a bajnokságot, ötször végeztek a Bundesliga második helyén. A 90-es években meggyengült a gárda ki is estek, és csak 2000-ben jutottak vissza az első ligába. Becenevük a

Bajorok

(naná), és

FC Hollywood

. Aschheimben, egy München melletti településen játsszák hazai találkozójukat: a miniarénában háromezren férnek el. A 2008/2009-es szezonban egyetlen gólon (!) múlott a bajnoki címük: a Potsdam nyerte a női Bundesligát.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport