Mehetnek a NASA-ba: világelsők lettek a soproni diákok

Saját robottal kellett manőverezniük élethű Hold-felszínen. Huszonkét ország 146 csapatát előzték meg.

Míg itthon a jövőjükért küzdve hidakat, kormányhivatalokat, városházákat foglalnak a diákok, addig a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói csendben egy szenzációs nemzetközi eredményt értek el: megnyerték a Google Lunar X PRIZE és a LEGO diákoknak, évente meghirdetett nemzetközi versenyét, huszonkét ország száznegyvenhat csapatát utasítva maguk mögé.

A Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, a Puli Space projektből érkező Deák Márton alkotta csapatnak az első fordulóban, ugyanúgy, mint mindenki másnak, ismeretterjesztő videóesszét kellett készítenie a Holdon hagyott berendezések várható jövőjével kapcsolatban. A HungaroBots nevű magyar csapat tudományos oldalról közelítette meg a témát, ami nagy népszerűségnek örvendett, videójukat a legtöbben tekintették meg a versenyző csapatok közül.

Az úticél: Hawaii és NASA-létesítmények

A második fordulót – egyben a döntőt – a nemzetközi zsűri online közvetítés során követhette nyomon. Ebben a megmérettetésben a csapatoknak egy számítógép-vezérelt, komplex LEGO-robot megépítése volt a feladata, amelynek képesnek kellett lennie egy élethű Hold-felszín terepasztalon manőverezni és feladatokat végrehajtani minden külső beavatkozás nélkül. Ezt az akadályt is sikeresen vették, a HungaroBots csapata remekül helyt állt a rendkívül komplex, de realisztikus holdküldetés-szimuláció során. Az eredményt a zsűri végül a fődíjjal jutalmazta, ami egy négy napos Hawaii-i utazás, valamint több NASA-intézményben való körbevezetés.

Nagyon nagy kihívás volt részt venni egy ilyen nagy volumenű nemzetközi versenyben magyarként, négy hónapnyi megfeszített munka áll a csapat mögött. Reméljük, hogy ennek kapcsán többen felfigyelnek ránk

– mondta Wesely Norbert, a csapat egyik mérnöke. Egy másik csapattag, Sléber Botond ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a verseny többirányú ismereteket követelt meg, így a nagy nyeremény mellett komplex tudást is sikerült elsajátítaniuk.

Világelső lett a soproni Hungarobots csapat
A győztes szerkezet: megállná a helyét a Holdon is

Deák Márton, a csapat kapitánya a fődíj kapcsán elmondta:

Egy igen rangos nemzetközi versenyről van szó, ahol a világ minden részéből jelentkező fiatalok között csak a kreativitás döntött. A MoonBots-ot először nyerte meg európai – ráadásul magyar – csapat, ez mindenképpen remek eredmény! A fiúk keményen dolgoztak a sikerért és megmutatták, hogy történjen bármi, a magyar ifjúság szürkeállományára mindig lehet számítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech