Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Hasít az e-sport a járvány idején, közvetítéseket is háromszor annyian néznek

Jordán Benedek profi e-sportolót kérdeztük arról, hogy a játékközvetítések és az e-sportok világára milyen hatással van a koronavírus.

Tavaly márciusban beszélgettünk Apjától tanulta a fogadás szeretetét, és most az egyik legjobb e-sportolónk Jordán Benedek 2020. March 12. 06:52 utoljára Jordán Tamás fiával, Jordán Benedekkel, aki részben apja sportszeretetének köszönhetően e-sportolói karrierbe kezdett, és nagyon gyorsan az élmezőnyben találta magát.

Nagyjából akkortájt, mikor vele készítettük interjúnkat, jutott el a koronavírus-járvány Magyarországra. Most, egy évvel később ismét felkerestük Jordán Benedeket, hogy megtudjuk, a játékközvetítések és az e-sportok világában milyen változásokat hozott a járvány.

Szélpál Bence, Jordán Benedek, Ligeti Dániel és Papp Máté
Hell Energy

Nézőből és játékosból is több lett a járvány kezdete óta

Az e-sportoló szerint az élő közvetítések nézőszámán lehet leginkább látni a lezárás hatásait. Míg egy évvel ezelőtt egy átlagos hétköznap délután körülbelül 300-an nézték az ő játékát, most ez a szám inkább 600 körül mozog, de van, hogy a triplájára is felkúszik. Ebben persze nem csak a járvány, hanem Benedek eredményei is közre játszanak, hisz nem mindenkinek ugrott ekkorát a nézőszáma.

„Látni, hogy sokkal többen ülnek gép előtt napközben” – teszi hozzá Benedek, aki szerint az is beszédes, hogy amióta a sulik is bezártak, más játékosok streamjeit már korán reggel sokan nézik. „Gondolom a srácok élvezik, hogy egész nap a gép előtt ülhetnek, és vannak, akik azért online óra közben is megoldják valahogy, hogy streameket nézzenek” – vélekedik.

Benedek szerint egyébként az új nézők legnagyobb része nem a teljesen laikusok közül kerül ki, mert akit a járvány előtt teljesen hidegen hagyott a videójátékozás, az most sem fog egyik napról a másikra élő közvetítéseket nézni. Mivel ő aktív kapcsolatot tart fenn nézőivel, már észrevette, hogy az új követők többnyire olyan emberek, akik ezelőtt is szerettek játszani, most pedig, hogy home office-ban vannak és nem is nagyon lehet hova kimozdulni, csak tovább szélesítik a videójátékos ismereteiket.

A szombathelyi e-sportoló azt is elmondta, hogy bár a videójáték-piac eseményeiből nem naprakész, így számszerű adatokat sem tud mondani, de azt tudja, hogy a játékeladások száma is megugrott az elmúlt egy évben.

Mi a helyzet a versenyekkel?

A koronavírus-járvány kitörése előtt egy e-sport bajnokság úgy nézett ki, hogy mindenki otthonról játszotta a kvalifikációs mérkőzéseket, a döntőket pedig élőben rendezték meg. Jordán Benedektől megtudtuk, hogy most ez is borult, és a jelentkezéstől a díjkiosztóig minden online zajlik.

„Van, akinek ez tetszik, nekem pont nem. Szerintem sokkal átélhetőbb az egész, amikor el kell utaznod egy verseny döntőjére, és ott élő közönség előtt játszol, az ellenfeled pedig tényleg ott ül melletted” – mondja.

Mikor egy évvel ezelőtt beszélgettünk Benedekkel, épp kijutott egy nagyon rangos versenyre, a FIFA20 Európa Bajnokság nyolcaddöntőjére, így arról is kérdeztük, hogy hogyan szerepelt ezen, és azóta milyen eredményeket ért el.

Jordán Benedek
Hell Energy

„Akkor ugye még mondtam is, hogy ki kell utaznom Lyonba, Franciaországba a döntőre. Na, az az utazás pont nem jött össze a lock down miatt. Nyáron volt aztán a döntő pótlása, én a 9. helyen végeztem” – meséli az e-sportoló.

A lezárások óta egyébként kevesebb is a nagy verseny, most Benedek és még sok más versenyző is inkább a heti bajnokságokra koncentrál. Ezeken harminc mérkőzést kell lejátszani harminc véletlenszerűen kisorsolt ellenfél ellen, a szombathelyi FIFA-bajnok pedig már több harminc-nullás végeredményt is magáénak tudhat.

„Nem rossz ez se, de már nagyon várom a komolyabb magyar versenyeket. Bízom abban is, hogy hamarosan lehet nyitni a kapukat, és megint élő közönség előtt játszhatunk” – teszi hozzá.

Ligeti Dánieltől, Jordán Benedek menedzserétől továbbá azt is megtudtuk, hogy egyesületük, az eSport Szombathely nevezett az idei Fifa eClub világbajnokságra, melynek selejtezőjén két játékosuk, Jordán Benedek és Kondákor Kevin világranglista helyezésének köszönhetően nem is kellett részt venniük.

"Egyből a 3. osztályban kezdtünk, innen indul minden kiemelt újonc csapat" - tette hozzá Ligeti Dániel.

Az egyesület versenyzői a bajnokság során olyan komoly riválisokat is maguk mögé parancsoltak, mint az Atalanta eSport vagy a portugál 1. osztályos Gil Vicente, és ezzel a 2. osztályba is bejutottak.

Ligeti Dániel kiemelte továbbá, hogy Jordán Benedek kimagasló eredményeinek köszönhetően PS konzolon jelenleg a világranglista legmagasabban álló magyar játékosa.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Apjától tanulta a fogadás szeretetét, és most az egyik legjobb e-sportolónk Jordán Benedek

Jordán Tamás fiával nemrégiben kötött szponzori szerződést a Hell, múlt héten pedig 1681 indulóból válogatták be a FIFA20 Európa Bajnokság 8-as döntőjébe.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech