Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Virágosabb vagy gazosabb lett Szombathely? – Beszéljük meg és szavazzunk róla!

Több mint fél év telt el az új városvezetés hivatalba lépése óta, és járvány ide, járvány oda, eljött az ideje az első értékeléseknek.

Tudjuk, hogy nagyon sok oka van annak, hogy ősszel lecserélődött a szombathelyi városvezetés, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, ebben fontos szerepet játszottak a közterek állapotai Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország 2019. January 20. 08:07 .

Amennyire büszkék voltak korábban a szombathelyiek a tiszta, rendezett, virágos városukra, olyannyira zavarta őket a növekvő rendezetlenség Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország 2019. January 20. 08:07 .

Azt ígérték, odafigyelnek erre

Ez utóbbinak okait most nem boncolgatnánk, azon viszont egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy Nemény András és csapata már a legelején fontosnak tartotta megígérni „Hát itt tartunk most” – A szombathelyi városvezetés helyzetjelentést adott 2020. January 21. 15:21 : odafigyelnek a parkokra és a közterületekre.

Virágok és gazok Szombathelyen
Szombathelyen már régóra politikai kérdés a fű magassága
Józing Antal

Mindez később pénzben is konkretizálódott: Horváth Soma alpolgármester február közepén jelentette be Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét 2020. February 14. 12:03 : parkfenntartásra 90 millió forinttal többet szánnak, mint a korábbi években, a plusz pénzből gépeket vásárolnak és új munkaerőt vesznek fel.

Ezek után nem sokkal berobbant a koronavírus-járvány, és hirtelen sok minden fontosabb lett, mint az, hogy éppen mennyire nő a gaz a járdaszélen.

De most érdemes visszatérni a kérdésre. Egyrészt mert már majdnem ismét "békeidő" van, másrészt a városháza weboldalán megjelent egy képes kishír arról, hogy „Virágba borult Szombathely”.

Az írás többek között arról tájékoztat, hogy a város több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő növényt ültetnek a Szompark munkatársait.

Virágok és gazok Szombathelyen
A Berzsenyi tér csütörtök délelőtt
Józing Antal

"Van, ahova verbéna, máshova sétányrózsa, díszgyergya, rózsameténg, de van, ahova begónia, sőt, nemesített édesburgonya is kerül" – tudhattuk meg, számos fotóval illusztrálva.

Virágból nem lett több, de a fűnyírók jobban pörögnek

A honlapon említett 38 ezer növény mennyiség nagyságrendileg hasonló a korábbiakhoz, ugyanakkor a kiültetendő virágok fajtája, összetétele változik az adott évi kiültetési tervnek megfelelően – tájékoztatta lapunkat a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. ügyvezető igazgatója.

Virágok és gazok Szombathelyen
A piac mögötti emeletes házak között egy Szompark-alkalmazott éppen füvet nyírt
Józing Antal

Kiss Dávid hozzátette: „A fejlesztések hatására jelentősen rövidült az az időtartam, amíg körbe tudnak érni a fűnyírók a városban: a korábbi 5 hét helyett most időjárástól függően ez nagyjából 2,5 - 3 hétre csökkent. Jelenleg Szombathelyen három csoport végzi egyszerre a fűnyírást, a város összesen 270 hektárnyi területén” .

És ez már közel van az optimálishoz.

Merthogy az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy intenzív gyepfelület esetén kétheti rendszerességgel, extenzíven kezelt gyepek esetében 5-6 hetente lenne optimális a fűnyírás.

Virágok és gazok Szombathelyen
A Gayer-park
Józing Antal

Amúgy még gyorsabban tudnának haladni, ha kevesebb lenne az városban az autó, a lakók pedig kevesebbet szemetelnének a zöldterületeken.

Még nem mindenki elégedett

Ugyanakkor - tesszük hozzá - azt is látjuk, hogy több szombathelyi lakos a közösségi oldalakon továbbra is panaszkodik a fűnyírás sebessége és a parkok állapota miatt.

Virágok és gazok Szombathelyen
Még nem mindenhol tökéletes - Kattintson a képre a galériához
Józing Antal

Mi terepszemleként egy rövid biciklis túrát tettünk csütörtökön a belvárosban, és az a benyomásunk támadt, hogy tényleg mintha rendezettebbek lennének a parkok és a járdák melletti zöldsávok, de bevalljuk, a külsőbb városrészekben nem jártunk, és amúgy sem reprezentatív a körutunk.

Így nagyon kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra