Marad a nemrég kialakított 12 szombathelyi választókerület

A bíróság visszadobta a határozatot a jegyzőnek, mert kevés volt az indoklás. Az új határozat 52 oldalas lett.

Megsemmisítette a bíróság a szombathelyi választókerületi beosztást - írtuk nemrég Gond van az újonnan megrajzolt szombathelyi választókerületekkel 2023. December 04. 16:56 . A győri törvényszék döntése szerint az új rendszer több aránytalanságot is tartalmazott, és ezekhez nem fűztek megfelelő indoklást. De mégis marad a nemrég kialakított 12 új választókerület.

Csökkent a város lélekszáma

A választókerületeket azért kellett újrarajzolni, mert Szombathely lakosainak száma 75 ezer alá csökkent, és a törvény szerint ebben a kategóriában 12 választókerületnek kell lennie, míg korábban 14 volt. A Helyi Választási Iroda vezetője, azaz a jegyző ezt meg is tette Kijelölték az új szombathelyi választókerületeket 2023. November 18. 06:57 .

A Telex emlékeztet rá, hogy 2019-ben a 14 egyéni választókerületből csupán ötöt nyertek meg a kormánypártok jelöltjei, nyolcat az összefogott ellenzék hozott, a maradék egy kerületben pedig a függetlenként induló, de a DK-hoz kötődő Czeglédy Csaba győzött.

A közgyűlésben így megmaradt a 2019 januárja óta tartó ellenzéki többség, sőt, az októberi választáson az ellenzék polgármesterjelöltje, az MSZP-s Nemény András is nyerni tudott, így teljesen átvette a város vezetését az ellenzék.

A lehető legkevesebb ember került át másik kerületbe

Az alapszabály szerint a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi szavazó legyen. Fontos szabály, hogy az egyes választókerületek lakosságszáma nem lehet nagyobb a városi átlag 15 százalékánál, de már az 5 százalék feletti eltéréseket is indokolni kell a határozatban.

A bíróság megállapította, hogy úgy alakították ki az új választókerületeket, hogy a lehető legkevesebb ember kerüljön át másik kerületbe. Ennek megfelelően az 1-es, a 8-as (régi 13-as) és a 10-es (régi 14-es) választókerületek határaihoz egyáltalán nem nyúltak. Két választókerületet szüntettek meg: egy fideszes (a 10-es) és egy ellenzéki (a 6-os) képviselő körzetét.

Az, hogy ilyen kevés választókerülethez nyúlt hozzá a jegyző, összességében egy aránytalanabb kerületi beosztást eredményezett.

A megsemmisített szombathelyi választókerületi beosztás aránytalanságai
Forrás: Választási Földrajz / Telex

A térképen kékkel jelölt kerületekben a városi átlagnál kevesebb választópolgár él, míg a pirossal jelöltek a népesebb körzetek. Minél sötétebb színnel jelölték az adott választókerületet, annál nagyobb az aránytalanság, ami befolyásolja az adott kerületben lévő szavazat értékét. Hiszen a kék körzetekben többet ér egy választópolgár szava, mint a pirossal jelöltekben.

A választókerületekről szóló határozatot a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi koordinátora a Választási Földrajz és a TASZ segítségével támadta meg a bíróságon. A bíróság végül nem az aránytalanságok miatt semmisítette meg a határozatot, hanem azért, mert annak készítője nem fűzött megfelelő indoklást az aránytalanságokat okoz döntésekhez.

A Helyi Választási Iroda vezetőjének, azaz a jegyzőnek két lehetősége volt:

 • meghagyja a beosztást, viszont részletesebben indokolja az eltéréseket, vagy
 • új kerületeket rajzol úgy, hogy mindegyik lakosságszáma 5 százalék alatt térjen el az átlagtól.
 • Lapunk kérdésére Károlyi Ákos jegyző közölte, hogy kedden megszületett az új határozat, ami nem változtat a korábban elfogadott választókerületi beosztáson. A jegyző kifejezte reményét, hogy az új határozat még az idén jogerőre emelkedik.

  A kedden elfogadott határozatot itt lehet megnézni, de előre szólunk, hogy 52 oldalt tesz ki.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet