Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Volánbusz és az állam nekiállt a buszjáratok villamosításának

A következő tíz évben 36 milliárd forintot szánnak erre. Szombathely közben szakított a Volánbusszal.

40 darab Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbuszt adott át a kormány a múlt héten a Volánbusznak. Az új buszok az éppen most zajló nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt, majd a természettel vadászati világkiállítás idején szállítják az utasokat a fővárosban és az agglomerációban - írta a járműipar.hu .

Nem ez az első eset, hogy az állam elektromos autóbuszok vásárlását támogatja. Tavaly augusztusban nyolc magyar város (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza) kapott összesen 1,6 milliárd forintot Nyolc magyar nagyváros kap támogatást elektromos buszok vásárlására 2020. August 20. 20:05 elektromos buszok vásárlására.

Elektromos buszok Budapesten
Balogh Zoltán / MTI

A nyolc városban a teszteredmények azt mutatják, hogy egy zöld jármű átlagosan 5 ezer kilogramm károsanyag-kibocsátástól mentesítette a környezetet, a a tesztidőszak alatt buszok átlagosan 171 kilométert tettek meg, és kilométer-arányosan 60 forinttal volt olcsóbb az üzemeltetésük a dízelekkel szemben.

Az első nyolc demonstrációs projekt több mint 2 millió forint üzemanyag-megtakarítást eredményezett a közszolgáltatóknál - mondta a budapesti buszok átadásánál Steiner Attila államtitkár.

A tapasztalatok alapján a kormány a következő tíz évben 36 milliárd forintot szán a Zöld Busz programra. Ehhez az összeghez képest viszont egészen más nagyságrendről számolt be Pafféri Zoltán a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

Idén 1700 új busz érkezik

A cégvezető kijelentette, ez év végéig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarországon, jövőre pedig mintegy 800 járművet terveznek beszerezni. Ezek között nem csak elektromos buszok vannak, hanem más, alternatív meghajtású, alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek is.

Így például a most beszerzett 40 darab budapesti elektromos busz mellett közbeszerzési eljárást írtak 164 CNG-meghajtású jármű beszerzésére is, ebből 75 darab szintén a budapesti agglomerációban közlekedik majd.

A Volánbusz egyébként ez év elejétől a MÁV Zrt. tulajdonában van, a MÁV pedig állami cég. Így nem meglepő, hogy az állami tulajdonú közlekedési cég kapja az állami támogatásokat.

Ha Szombathelyt nézzük, már tavaly is kiderült, hogy a vasi megyeszékhely nem tartozik a kedvezményezett városok közé. Így nem meglepő, hogy a szombathelyi önkormányzat - jobb ajánlata miatt - az osztrák-magyar tulajdonú Blaguss Agora Hungary Kft. ajánlatát fogadta el Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat June 18. 19:19 a helyijáratok üzemeltetésére.

A Blaguss 37 darab, környezetbarát dízelmotoros Mercedes busszal látja majd el a szolgáltatást 2022. január 1-től.

A Volánbusz egyébként érvénytelen plyázatot adott be a közbeszerzési eljárásban, ezért - és a jobb ajánlatért - hirdette ki a Blagusst győztesnek az önkormányzat. Közben azonban a Volánbusz az állam segítségével indított akciót elektromos buszok beszerzésére. A program tíz évig tart, és elvileg semmi akadálya nincs, hogy a Blaguss is beadja majd pályázatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra