Volt egyszer egy tengerparti város, úgy hívták, hogy Mariupol

Az orosz hadsereg éppen porig rombolja Ukrajna tizedik legnagyobb települését. Van erre bármilyen észszerű magyarázat?

Ahogy olvasónk zöme, úgy én sem tudtam sokat Mariupolról. Ha hallottam is valaha korábban róla, nem jegyeztem meg a nevet, nem vésődött bele az emlékezetembe.

Most viszont bele fog.

Mariupol a tizedik legnagyobb ukrán város, 430 ezren lakják – vegyesen oroszok és ukránok - az Azovi tenger partján. Központja a gabonakereskedelemnek, igen jelentős a nehézipara, emellett egyetemi város is.

Mariupol
Wikipédia

És hát ott van a homokos tengerpart, a városon belül és kívül, ami meglehetősen népszerű turistacélponttá teszi Mariupolt, egyéb látványosságai mellett.

Mariupol
Wikipédia

De a város nem ezért került a világsajtó figyelmének központjába, hanem mert jelenleg itt vannak az orosz-ukrán háború legsúlyosabb harcai.

Mariupol
ukrainetrek.com

A nemzetközi sajtó beszámolói szerint az orosz csapatok utcáról utcára, lépésről lépésre veszik be a várost. A civil lakosság egy része már elmenekült, van, akiket az orosz csapatok evakuáltak (nem egészen világos, hogy miért), miközben a becslések szerint mintegy 300 ezer lakos ragadt az ostrom alatt lévő városba.

Mariupol
Wikipédia

Mariupolban jelenleg nincs villany, víz és fűtés, a lakóházak 80 százaléka megrongálódott, harmadukat már soha nem lehet rendbehozni. Az üzletek zárva vannak, mindenki úgy szerez magának élelmet, ahogy tud.

Mariupol
Wikipédia

Több ezren a színházban kerestek menedéket, amikor az épületet bombatalálat érte, és maga alá temette a tömeget.

És ez még csak a kezdet: a katonai elemzők szerint az oroszok számára stratégiai fontosságú a hely, amit mindenáron el kell foglalni.

Az ukránok jelezték: nem teszik le a fegyvert, a végsőkig kitartanak.

Mariupol, a tengerparti város az értelmetlen pusztításnak, a politika csődjének, a békére és boldogságra vágyó kisember örök vereségének a szimbóluma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény